Μεταξύ αυτών που παραπέμπονται είναι στελέχη της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εργολάβοι που είχαν την ευθύνη για τις εξόδους διαφυγής που έπρεπε να υπάρχουν. Σημειωτέον μάλιστα ότι η υπουργός Εσωτερικών της χώρας είχε παραιτηθεί αμέσως από τη θέση της, δηλώνοντας ότι ούτε διέθετε τις προϋποθέσεις για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της καταστροφής ούτε πολιτικά μπορούσε να παραμείνει στη θέση της.
Οι συγκρίσεις με την Ελλάδα είναι καταλυτικές. Σε αντίθεση με την Πορτογαλία, όπου είχαμε αμέσως ανάληψη πολιτικής ευθύνης, εδώ παρακολουθήσαμε από την αρχή ένα κυβερνητικό σόου με έναν πρωθυπουργό να συγκαλεί σύσκεψη χωρίς να μιλήσει για νεκρούς, ενώ ήταν ήδη γνωστό ότι υπήρχαν, και τους υπουργούς να δίνουν συνέντευξη Τύπου για το πόσο καλά χειρίστηκαν την υπόθεση και να παρουσιάζουν δορυφορικές εικόνες για τη δράση δικτύου εμπρηστών, που πάντως δεν αποδείχθηκε. Ακόμα και οι υπηρεσιακοί παράγοντες της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας δήλωσαν ότι δεν θα έκαναν τίποτα διαφορετικό και μόνο όταν άρχισε να αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων απομακρύνθηκαν οι αρχηγοί των δύο σωμάτων μαζί με τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη.
Από την γκαρσονιέρα ως τη βίλα…
Στην Πορτογαλία είχαμε την άσκηση διώξεων σε ανώτατο επίπεδο και ελπίζουμε ότι και στη χώρα μας η Δικαιοσύνη θα εξετάσει νηφάλια και απερίσπαστη από παρεμβάσεις όλα τα στοιχεία και θα αναζητήσει ευθύνες για ποιους λόγους δεν έγινε η εκκένωση της περιοχής. Η Πορτογαλία δείχνει το δρόμο.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]