Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*
Από την γκαρσονιέρα ως τη βίλα…
Τότε μάθαμε, όσοι δεν το γνωρίζαμε, ότι ο βασικός λόγος που δεν κατασκευάζονται ουρανοξύστες ύψους 200 μέτρων, όπως οι εν λόγω, ήταν για να μην υπάρχουν ανταγωνιστικές κατασκευές προς την Ακρόπολη. Να σημειώσουμε ότι ο Βράχος της Ακρόπολης είναι ύψους 156 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Η εμβληματική εικόνα του κορυφαίου μνημείου επανήλθε στην επικαιρότητα αυτή τη φορά από ένα τραγικό γεγονός, το θάνατο ενός νέου ανθρώπου μετά από επίθεση που δέχθηκε.
Τα δύο αυτά γεγονότα συνέδεσε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, ο οποίος απαντώντας στην κριτική που δέχεται για τον ελλιπή φωτισμό στο Λόφο του Φιλοπάππου είπε ότι η ευθύνη διαχείρισης του χώρου και ο φωτισμός ανήκουν στο υπουργείο Πολιτισμού, καθώς είναι αρχαιολογικός χώρος. Και διευκρίνισε ότι το σχετικό επιστημονικό σκεπτικό ορίζει πως για να προβάλλεται καλύτερα τη νύχτα η φωτισμένη Ακρόπολη υποφωτίζεται ο Λόφος του Φιλοπάππου.
Αν λοιπόν η απουσία αστυνόμευσης με επαρκείς αστυνομικές περιπόλους είναι η βασικότερη αιτία για την εγκληματικότητα που ανθεί στην περιοχή, δεν είναι ωστόσο και η μοναδική. Ο φωτισμός, όπως και η περίφραξη του χώρου, είναι συναρτήσεις της ίδιας εξίσωσης. Οπως σωστά θυμούνται οι συνάδελφοι του πολιτιστικού ρεπορτάζ, η περίφραξη του Λόφου του Φιλοπάππου ως αρχαιολογικού χώρου και το αίτημα να κλείνει τη νύχτα για τους πολίτες ζητείτο μετ’ επιτάσεως από την οικεία Εφορεία Αρχαιοτήτων, αλλά αντιδρούσαν οι κάτοικοι, οι οποίοι πίστευαν στο μότο «η καλύτερη προστασία είναι η αγάπη των κατοίκων». Στους αντιδρώντες και η «Ανοικτή Πόλη», η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στο Δήμο Αθηναίων.
Μετά από πολλά επεισόδια και δικαστικές προσφυγές, το ΣτΕ δικαίωσε τους κατοίκους και έτσι ο χώρος παραμένει ανοικτός τα βράδια. Βέβαια, το ανώτατο δικαστήριο δεν είπε να γίνει ο λόφος ξέφραγο αμπέλι. Αντιθέτως, επεσήμανε ότι παράνομες δραστηριότητες και βανδαλισμοί σημειώνονταν και στο φως της ημέρας. Και συνιστούσε αυστηρότερη φύλαξη του χώρου… Διά ταύτα; Αλλη μια κραυγαλέα περίπτωση που οι συναρμόδιοι, από τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Πολιτισμού, μέχρι την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και τους οργανωμένους φορείς πολιτών, αδυνατούν να βρουν τη «χρυσή τομή» για την προστασία ανθρώπων και μνημείων.
Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]