Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*
Μετά από κάθε συνάντηση όλο και κάτι ανακοινώνεται, με την περιφέρεια να είναι η πλέον αναλυτική. Αν μάλιστα πιστέψουμε τα δελτία Τύπου που εκδίδει μετά, πρέπει να χαμογελάσουμε με ανακούφιση για το μέλλον. Τόση συνεργασία και τόσα καινοτόμα προγράμματα έγκαιρης προειδοποίησης πυρκαγιών, σεισμών, πλημμυρών δεν έχουν ξαναϋπάρξει. Μόνο για σύστημα προειδοποίησης πτώσης κομήτη δεν διαβάσαμε ακόμα.
Προφανώς και δεν ειρωνευόμαστε ούτε τους Ελληνες επιστήμονες ούτε τις δυνατότητές τους. Ομως δεν μπορούμε παρά να θυμώσουμε με την εκ των υστέρων αναζήτησή τους. Οπως γίνεται δηλαδή κάθε φορά μετά από μία καταστροφή και όπως ξεχνιέται κάθε φορά λίγο πριν από την επόμενη. Μα αν κάποιος σκεφτεί λίγο πιο ψύχραιμα θα δει ότι αυτό που λείπει στο κράτος δεν είναι τα συστήματα, αλλά η εφαρμογή τους.
Δρόμος χωρίς γυρισμό…
Ο αναπλ. υπουργός Παιδείας με αρμοδιότητα την Ερευνα και την Καινοτομία, Κώστας Φωτάκης, σε πρόσφατο άρθρο του («ΝΕΑ», 8 Αυγούστου) απαρίθμησε μερικά από τα ουκ ολίγα επιτεύγματα των ερευνητικών κέντρων της χώρας μας που έχουν δραστηριοποιηθεί στον τομέα των φυσικών καταστροφών, από την πρόβλεψη μέχρι την αντιμετώπισή τους. Σύμφωνα με τον κ. Φωτάκη λοιπόν, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών έχει αναπτύξει προηγμένα συστήματα συνεχούς παρακολούθησης μετεωρολογικών δεδομένων που περιλαμβάνουν 370 αυτόματους μετεωρολογικούς σταθμούς σε όλη τη χώρα (50 μόνο στην Αττική), συστήματα καταγραφής κεραυνικής δραστηριότητας και συστήματα παρακολούθησης και πρόγνωσης μεταφοράς αφρικανικής σκόνης. Επισημαίνει μάλιστα ότι αυτά είναι σήμερα επιχειρησιακά διαθέσιμα.
Σημειώνει και άλλα ενδιαφέροντα ο κ. Φωτάκης, όπως ότι το Αστεροσκοπείο έχει αναπτύξει επίσης σύστημα έγκαιρου εντοπισμού και παρακολούθησης εστιών πυρκαγιάς μέσω τηλεπισκόπησης αλλά και ακριβούς καταγραφής των καμένων γαιών, ενώ το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, παρακολουθώντας σε πραγματικό χρόνο τους ατμοσφαιρικούς παράγοντες, προσομοιώνει την κλιματική αλλαγή και την πιθανότητα εκδήλωσης ακραίων φαινομένων. Γράφει και άλλα εντυπωσιακά για το ΕΛΚΕΘΕ και για τη Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας. Αλλά καταλήγει με την επισήμανση ότι όλες αυτές οι τεχνολογίες πρέπει να ενταχθούν στη νέα Πολιτική Προστασία που σχεδιάζεται. Συγγνώμη, αλλά γιατί δεν φρόντισαν να εντάξουν αυτά τα συστήματα στην υπάρχουσα δομή; Γιατί δεν έγινε το αυτονόητο πριν από την καταστροφή;
Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]