Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος
Από καμία διαδήλωση κατά της Μαφίας δεν λείπουν έκτοτε οι φωτογραφίες των δύο ηρώων-δικαστών, που έχουν ανακηρυχθεί σε «αγίους του αντι-μαφιόζικου αγώνα». Το ιταλικό κράτος τους ανέθεσε μια αποστολή αυτοκτονίας αλλά δεν έκανε τίποτε για να τους προστατεύσει. Γι’ αυτό η χήρα τού Μπορσελίνο αρνήθηκε να γίνει η κηδεία του δημοσία δαπάνη, ενώ η κόρη του Φιαμέτα έγραψε τις προάλλες στη Repubblica ένα πύρινο άρθρο, θέτοντας στην ιταλική πολιτεία 13 ερωτήματα για τον θάνατο του πατέρα της. Το κυριότερο ήταν πού εξαφανίστηκαν τα χειρόγραφα του ανέκδοτου βιβλίου του, γνωστού ως «Κόκκινη Ατζέντα», όπου μαζί με τους μαφιόζους φαίνεται ότι έκαιγε και πολιτικούς της εποχής.
Ινάσιο Λούλα, ο «πρεσβευτής» του Καλού
Επειδή οι υπόνοιες συγκάλυψης των δολοφόνων εξακολουθούν να τραυματίζουν την αξιοπιστία του ιταλικού κράτους, ο πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα υποσχέθηκε πως η πολιτεία «δεν θα πάψει να αναζητά την αλήθεια για τη σφαγή της Βία ντ’ Αμέλιο» (σ.σ. το σπίτι της μητέρας του Μπορσελίνο). Για «καθήκον της Ιταλίας να βρει την αλήθεια» μίλησε και ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, καθώς η Μαφία έχει παραδόξως ενδυναμωθεί μετά τον θάνατο του επί χρόνια φυλακισμένου αρχηγού της, Τότο Ριίνα. Το υπουργείο Εσωτερικών μίλησε άλλωστε ευθέως για ανάμειξή της στις πρόσφατες εκλογές.
Οι προχθεσινές συλλήψεις 30 μελών της ρωμαϊκής και της καλαβρέζικης Μαφίας δεν αναιρούν το γεγονός ότι η «Πιόβρα» έχει επεκτείνει τις δραστηριότητές της στον ιταλικό Βορρά και σε άλλες ηπείρους, περιγελώντας παλαιούς και νέους διώκτες.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]