«Συμφωνώ. Τον γνωρίζω, είναι καλός άνθρωπος» είπε για τον κ. Μητσοτάκη ο Αμερικανός πρόεδρος. «Εκτιμώ τα σχόλιά του. Ναι, μια συμφωνία μπορεί να γίνει με τον καθένα από αυτούς (εννοεί όσους θέλουν να διαπραγματευτεί τους δασμούς). Θα γίνουν δίκαιες συμφωνίες με όλους».
Σημειώνεται ότι η Κίμπερλι Γκιλφόιλ ανέβασε στον προσωπικό της λογαριασμό στην πλατφόρμα Χ τη συνέντευξη που έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο αμερικανικό μέσο ενημέρωσης Breitbart και στον δημοσιογράφο Μάθιου Μπόιλ.
Ο Πρωθυπουργός μεταξύ άλλων είχε τονίσει μεταξύ άλλων ότι «Υπάρχει ένα ευρωπαϊκό μήνυμα και ένα ελληνικό μήνυμα. Στο ευρωπαϊκό μέτωπο, υπάρχει η δυνατότητα εξεύρεσης μιας “win-win” λύσης σε ό,τι αφορά το εμπόριο, μιας λύσης που θα είναι αμοιβαία επωφελής. Αυτή ήταν η σταθερή μου πεποίθηση από την αρχή, πριν ανακοινωθούν οι δασμοί».
Η ανάρτηση της Κίμπερλι Γκιλφόιλ
Exclusive — Greek Prime Minister Kyriakos Mitsotakis: Europe Can Find ‘Win-Win Solution’ with President Trump on Trade that Is ‘Mutually Beneficial’ https://t.co/Vn9OmITguq via @BreitbartNews
— Kimberly Guilfoyle (@kimguilfoyle) April 9, 2025
Μητσοτάκης στο Breitbart: Ευρώπη και Τραμπ μπορούν να καταλήξουν σε «win-win» εμπορική συμφωνία
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο Breitbart News, δήλωσε ότι πιστεύει πως η Ευρώπη μπορεί να καταλήξει σε μια «win-win» εμπορική συμφωνία με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, η οποία θα είναι «αμοιβαία επωφελής» για τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι δηλώσεις Μητσοτάκη έρχονται τη στιγμή που η ΕΕ έχει μόλις ξεκινήσει νέες εμπορικές κινήσεις έναντι των ΗΠΑ. Οι κινήσεις αυτές, που εστιάζουν στον χάλυβα και το αλουμίνιο, είχαν κυρίως σχεδιαστεί πριν την ανακοίνωση των παγκόσμιων δασμών από τον Τραμπ την προηγούμενη εβδομάδα.
«Υπάρχει ένα ευρωπαϊκό μήνυμα και υπάρχει και ένα ελληνικό μήνυμα» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης στο Breitbart News, όταν ρωτήθηκε ποιο είναι το μήνυμά του προς τον Τραμπ, σε συνέντευξη που παραχώρησε από το Μέγαρο Μαξίμου.
«Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, υπάρχει η δυνατότητα εξεύρεσης μιας λύσης win-win στο εμπόριο, μιας λύσης που θα είναι αμοιβαία επωφελής. Αυτή ήταν από την αρχή η σταθερή μου πεποίθηση, πριν ακόμη ανακοινωθούν οι δασμοί. Υπάρχει ακόμη χώρος για διαπραγματεύσεις πριν εξετάσουμε οποιαδήποτε μείζονα ανταποδοτική απάντηση πέρα από όσα ανακοινώθηκαν σήμερα, τα οποία ούτως ή άλλως ήταν η αναμενόμενη αντίδραση της ΕΕ. Πιστεύω ότι, τελικά, η Ευρώπη και η ευρωπαϊκή αγορά είναι πολύ σημαντικές για τις ΗΠΑ και οι ΗΠΑ είναι σημαντικές για την Ευρώπη, και πρέπει να βρούμε μια λύση» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Όσον αφορά το ειδικό μήνυμα της Ελλάδας, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε στο Breitbart News ότι θεωρεί τις Ηνωμένες Πολιτείες στρατηγικό εταίρο της Ελλάδας και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στον διάδρομο IMEEC -μια συμφωνία εμπορικού διαδρόμου που έχει υπογράψει ο Τραμπ με χώρες όπως η Ινδία, κράτη της Μέσης Ανατολής και ευρωπαϊκά κράτη. Ο IMEEC (India-Middle East-Europe Economic Corridor) θεωρείται από πολλούς στη Δύση ως η αμερικανική απάντηση στην Πρωτοβουλία του Δρόμου του Μεταξιού της Κίνας.
Ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε τον IMEEC ως έναν διάδρομο που ενώνει τη μεγαλύτερη δημοκρατία του κόσμου, την Ινδία, με την ισχυρότερη δημοκρατία, τις ΗΠΑ, με τη γέφυρα ανάμεσά τους να είναι η Ελλάδα, η γενέτειρα της δημοκρατίας.
«Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, έχουμε στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ» υπογράμμισε. «Και όταν κοιτάζω τον IMEEC, η Ελλάδα, η γενέτειρα της δημοκρατίας, μπορεί να είναι η γέφυρα ανάμεσα στη μεγαλύτερη και στην ισχυρότερη δημοκρατία. Για γεωπολιτικούς και οικονομικούς λόγους, η Ελλάδα είναι σημαντικός σύμμαχος των ΗΠΑ. Έχω συνεργαστεί με τον πρόεδρο Τραμπ στο παρελθόν και μπορώ να συνεργαστώ ξανά μαζί του για την αντιμετώπιση περιφερειακών προκλήσεων».