Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Ο Ι∆ΙΟΣ ο κ. Τσίπρας στις επίσηµες δηλώσεις του προειδοποιούσε την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι υπάρχουν και άλλα λιµάνια ασφαλή δίνοντας σήµα ότι εξετάζει πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Σε ανύποπτο χρόνο ο Φρανσουά Ολάντ στο βιβλίο του έγραψε ότι ο Ρώσος ηγέτης µετά τη συνάντηση που είχε µε τον Τσίπρα τον πήρε τηλέφωνο και τον ενηµέρωσε ότι η ελληνική αποστολή ζήτησε από τη Μόσχα εκτυπωτική µονάδα προκειµένου να τυπωθούν χαρτονοµίσµατα που θα αντικαταστήσουν το ευρώ.
Ο κ. ΠΟΥΤΙΝ µάλιστα έκρινε σκόπιµο να ενηµερώσει τον Γάλλο πρόεδρο δηλώνοντας ότι αρνήθηκε να βοηθήσει τον Ελληνα πρωθυπουργό να βρει πιεστήρια για τα χιλιάρικα. Ενδεχοµένως αυτή η άρνηση να έβαλε σε δεύτερες σκέψεις τον κ. Τσίπρα πριν καταλήξει στο «ναι σε όλα» τον Ιούλιο του 2015. Από τότε η ρότα της κυβέρνησης στην εξωτερική πολιτική άλλαξε πλήρως. Από τα ασφαλή «λιµάνια» της Ρωσίας ο κ. Τσίπρας προσχώρησε στο αµερικανικό στρατόπεδο συµφωνώντας µετά τη συνάντηση που είχε µε τον Ντόναλντ Τραµπ να προµηθευτούµε µαχητικά αεροσκάφη δαπάνης άνω των 2 δισεκατοµµυρίων ευρώ.
Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ πρέσβης δείχνει πρωτοφανή κινητικότητα στα ελληνικά πράγµατα έχοντας αλλεπάλληλες συναντήσεις µε κυβερνητικά στελέχη ενώ αντιθέτως οι ελληνορωσικές σχέσεις έχουν βρεθεί στο χειρότερο σηµείο των τελευταίων δεκαετιών µετά την απόφαση του Μαξίµου να προχωρήσει σε απελάσεις διπλωµατών. Ακόµη και στην περίοδο του Ψυχρού Πολέµου οι ελληνικές κυβερνήσεις τηρούσαν προσεκτική στάση έναντι της Ρωσίας µε σκοπό να διατηρούνται σχέσεις συνεργασίας των δύο χωρών χωρίς ακρότητες και υπερβολές. Ο κ. Τσίπρας, στην προσπάθειά του να δηµιουργήσει εχθρούς για να περιορίσει τις αντιδράσεις που έχουν συσσωρευθεί µετά τη συµφωνία των Πρεσπών, έριξε στην αρένα ιστορίες για κατασκόπους, χρηµατισµούς και απελάσεις.
ΟΜΩΣ δεν πείθει. Οι πολίτες σε ποσοστά που ξεπερνούν το 75% τάσσονται κατά της συµφωνίας µε τα Σκόπια και δεν χρειάζονται ρούβλια για να διαδηλώσουν κατά της αναγνώρισης «µακεδονικής» γλώσσας και ταυτότητας. Αυτά τα παιχνίδια τα χρησιµοποιεί ο Ζάεφ για να δείξει την υποταγή του στις βουλές του ΝΑΤΟ αλλά δυστυχώς πέφτει στην παγίδα ο Ελληνας πρωθυπουργός βάζοντας σε δοκιµασία τις σχέσεις µας µε τη Ρωσία.
Ινάσιο Λούλα, ο «πρεσβευτής» του Καλού
… & AYTA
ΑΚΡΙΒΗ Η «ΚΑΘΑΡΗ» ΕΞΟΔΟΣ
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ στο πλαίσιο της «καθαρής εξόδου» ετοιµάζεται να προσφύγει στις αγορές τον προσεχή Σεπτέµβριο µε την έκδοση δεκαετούς οµολόγου. Ωστόσο τα επιτόκια παραµένουν σε υψηλά επίπεδα, κοντά στο 4%, όταν στην Πορτογαλία βρίσκονται κάτω από το 2%. Είναι
Είναι σαφές ότι στο Μαξίµου θέλουν να δηµιουργήσουν εντυπώσεις αδιαφορώντας για το δηµοσιονοµικό κόστος. Η επιµονή τους στο σενάριο της καθαρής εξόδου στερεί από τις τράπεζες την ευχέρεια του waiver για να εξασφαλίσουν φθηνό χρήµα από το ευρωσύστηµα ενώ η Ελλάδα παραµένει εκτός προγράµµατος ποσοτικής χαλάρωσης. Επιπλέον τα ηµίµετρα για το χρέος και οι χαµηλές αναπτυξιακές επιδόσεις της οικονοµίας κρατούν υψηλά τα επιτόκια στις αγορές. Εάν τελικώς τον Σεπτέµβριο εκδοθεί δεκαετές οµόλογο στο 4%, ο Προϋπολογισµός θα φορτωθεί µε πρόσθετα βάρη όταν το επιτόκιο για το τελευταίο δάνειο των 15 δισεκατοµµυρίων ήταν µόλις 0,89%.
Ο κ. Τσίπρας θέλει να στήσει φιέστα στις 21 Αυγούστου για το «τέλος των Μνηµονίων», όµως οι αγορές κρατούν επιφυλακτική στάση διατηρώντας σε υψηλά επίπεδα το κόστος δανεισµού και σε χειµερία νάρκη το Χρηµατιστήριο Αθηνών.
*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου