Το ερώτημα, όμως, που εύλογα ανακύπτει είναι κατά πόσο αυτό το φιλόδοξο όραμα μπορεί να γίνει πραγματικότητα, πείθοντας τους παγκόσμιους κολοσσούς να εγκαταλείψουν τις ασιατικές γραμμές παραγωγής και να επαναπατρίσουν την κατασκευή των προϊόντων τους.
Οι προκλήσεις που εγείρονται στην προσπάθεια αυτή είναι τεράστιες, όπως αναδεικνύει ρεπορτάζ του CNN. Σύμφωνα με ειδικό που μίλησε στο αμερικανικό δίκτυο, το κόστος παραγωγής ενός και μόνο iPhone στις Ηνωμένες Πολιτείες θα εκτοξευόταν στα 3.500 δολάρια. Ένα τέτοιο νούμερο καθιστά σαφές το τεράστιο οικονομικό βάρος που θα επωμίζονταν οι καταναλωτές, αλλά και η ίδια η Apple.
Οι εκτιμήσεις είναι αποκαλυπτικές: η Apple θα χρειαζόταν ένα επενδυτικό κεφάλαιο της τάξεως των 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων και ένα χρονικό διάστημα τριών ετών για να μεταφέρει μόλις το 10% της εφοδιαστικής της αλυσίδας στις ΗΠΑ. Με αυτά τα δεδομένα, η μεταφορά του 100% της παραγωγής φαντάζει ένα εγχείρημα που θα απαιτούσε ίσως δεκαετίες και ένα αστρονομικό ποσό δισεκατομμυρίων δολαρίων. Είναι εύλογο ότι καμία εταιρεία δεν θα ήταν διατεθειμένη να αναλάβει ένα τέτοιο ρίσκο, με την αβεβαιότητα για την απόδοση της επένδυσης να είναι τεράστια.
Επιπλέον, η Apple διατηρεί ένα εκτεταμένο δίκτυο εργοστασίων παραγωγής στην Ασία, με την Κίνα να κατέχει κυρίαρχη θέση. Η μεταφορά αυτού του τεράστιου παραγωγικού δυναμικού στις ΗΠΑ είναι πρακτικά αδύνατη, δεδομένης της υπάρχουσας υποδομής, της εξειδικευμένης εργασίας και των εδραιωμένων συνεργασιών στην ασιατική ήπειρο.
Το παράδειγμα των αθλητικών παπουτσιών είναι εξίσου ενδεικτικό. Ένα ζευγάρι που παράγεται στην Ασία με κόστος περίπου 100 δολάρια, εάν κατασκευαζόταν στις ΗΠΑ, το κόστος παραγωγής θα εκτινασσόταν στα 300-500 δολάρια. Η αύξηση αυτή στο κόστος θα ήταν αναπόφευκτα δυσβάσταχτη για τους καταναλωτές και θα έθετε σε σοβαρό κίνδυνο την ανταγωνιστικότητα των αμερικανικών προϊόντων στην παγκόσμια αγορά.