Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Η προπαγάνδα του Μαξίμου είχε ξεκινήσει από το πρωί να διαλαλεί την πραμάτεια της: «Για πρώτη φορά στη διάρκεια της μνημονιακής περιόδου η Ελλάδα δεν θα είναι θέμα στην ατζέντα του Eurogroup, η κυβέρνηση θα πάρει τη δόση «αέρα», ο Τσίπρας έχει συμφωνήσει με τη Μέρκελ για τον μειωμένο ΦΠΑ στα 5 νησιά του Αιγαίου, ενώ θα παγώσει και τις περικοπές στις συντάξεις».
Αυτό ήταν το βασικό μενού, αλλά ύστερα άρχισε ο διασυρμός.
Δεν θυμόμαστε ποτέ στη διάρκεια της μνημονιακής περιόδου να έχει εκδηλωθεί τόσο ταπεινωτική συμπεριφορά σε βάρος μελών της κυβέρνησης για ένα ποσό που δεν ξεπερνά τα 28 εκατομμύρια ευρώ.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μπήκε θριαμβευτής στη Σύνοδο των υπουργών της ευρωζώνης, αλλά βγήκε με ένα ξεγυρισμένο 3-0 σε βάρος της Ελλάδας. Την αρχή έκανε η Κομισιόν υποβαθμίζοντας τις προβλέψεις της για ανάπτυξη 1,9% φέτος, όταν ο προϋπολογισμός προέβλεπε 2,8%. Την «μπάλα» στη συνέχεια πήρε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς, ο οποίος μπλόκαρε τη δόση των 15 δισεκατομμυρίων ευρώ ζητώντας ισοδύναμα μέτρα ύψους 28 εκατομμυρίων για τη διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου που πλήττονται από το μεταναστευτικό.
Πρόκειται για τον πολιτικό ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο τόνιζε ότι «η Ελλάδα βγαίνει από το πρόγραμμα και η οικονομία έχει θετικές προοπτικές», κάνοντας τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη να πανηγυρίζει για τις δηλώσεις αυτές και να επιτίθεται στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας καλώντας τον να καταγγείλει τον Σολτς ότι «ψεύδεται».
Ινάσιο Λούλα, ο «πρεσβευτής» του Καλού
Προχθές όμως στις Βρυξέλλες ο Γερμανός υπουργός ζήτησε ισοδύναμα για 28 εκατομμύρια, ποσό που αντιστοιχεί στο ένα εκατοστό των 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση για περικοπές συντάξεων από τον προσεχή Δεκέμβριο.
Το παιχνίδι όμως δεν είχε τελειώσει. Βγαίνει ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Φρανσουά Κερέ και δηλώνει ότι η αυξημένη επιτήρηση της Ελλάδας δεν εξασφαλίζει το waiver (δηλαδή τα χαμηλά επιτόκια με τα οποία μπορούν κατ’ εξαίρεση να δανείζονται οι τράπεζες από το ευρωσύστημα). Μόνο που χωρίς waiver δεν μπορεί να υπάρξει συμμετοχή της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Αντί για «καθαρή έξοδο» η κυβέρνηση πέτυχε το ακατόρθωτο. Να μην μπορεί να ακυρώσει μέτρα ύψους 28 εκατομμυρίων ευρώ, να έχει δεσμευθεί με ψήφο στη Βουλή ότι θα μειώσει συντάξεις και αφορολόγητο όριο, αλλά και να χάσει τα προνομιακά επιτόκια δανεισμού του Ντράγκι.
Καλώς τα παιδιά, 3-0.
Το ράπισμα στο Eurogroup ήταν τόσο δυνατό που έκανε ακόμη και τους Μερκελιστές της Αριστεράς να αναρωτηθούν: «Μήπως δεν έπρεπε να γίνουμε οι πρόθυμοι της Μέρκελ;», λένε και ξαναλένε, προσπαθώντας να συνέλθουν από το στραπάτσο. Ο Τσίπρας ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος πολιτικός που έσπευσε να δηλώσει πρόθυμος να υπογράψει διμερή συμφωνία με τη Μέρκελ για την επιστροφή μεταναστών από τη Γερμανία. Σημειώνουμε ότι ακόμη και οι Αλβανοί αλλά και οι Σκοπιανοί, που επιθυμούν διακαώς να μπουν στην Ε.Ε., απέρριψαν τη γερμανική πρόταση για ίδρυση hotspots στα εδάφη τους, τονίζοντας ότι το ζήτημα του μεταναστευτικού απαιτεί συνολική ευρωπαϊκή λύση και όχι αποσπασματική.
Υποτίθεται ότι είχε συμφωνήσει με τη Μέρκελ για τον χαμηλό ΦΠΑ στα νησιά που έχουν χτυπηθεί από το μεταναστευτικό πρόβλημα αλλά τελικά αποδείχθηκε ότι δεν υπήρχε τέτοιο «ντιλ». Οσοι αναδεικνύουν την κυβερνητική ανικανότητα δεν είναι χαιρέκακοι, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι υποστηρικτές του Τσίπρα. Μακάρι να μη μειωθούν οι συντάξεις. Ομως το μέτρο το έχει ψηφίσει δύο φορές η συμπολίτευση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., μία σε νομοσχέδιο και τη δεύτερη στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Αυτοί που πίστεψαν τον πρωθυπουργό όταν δήλωνε ότι «δεν θα ψηφίσω ούτε ένα ευρώ μέτρα λιτότητας» ας κάνουν πρώτα την αυτοκριτική για την «αφέλειά» τους και μετά ας κριτικάρουν τους υπόλοιπους…
*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]