Γράφει η Αλίκη Κοτζιά
Καγκελάριος πλέον μιας ισχυρής χώρας που θεωρείται ότι επηρεάζει τις άλλες κεντροευρωπαϊκές (και πρώην του ανατολικού μπλοκ), ο κ. Κουρτς θα έχει έναν λόγο παραπάνω στην ευρωπαϊκή πορεία. Για τους 6 επόμενους μήνες η Αυστρία αναλαμβάνει την εκ περιτροπής προεδρία της Ε.Ε. Θα ακούμε λοιπόν συχνότερα τον Αυστριακό καγκελάριο να μιλάει για τα καίρια θέματα που απασχολούν την Ε.Ε. – το μεταναστευτικό, τον προϋπολογισμό της Ενωσης, τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης κ.λπ. Το αξιοσημείωτο είναι ότι την αυστριακή κυβέρνηση στηρίζει η ακροδεξιά –γεγονός που σημαίνει ότι το δεξιό κόμμα του Σεμπάστιαν Κουρτς είναι ευάλωτο στις πιέσεις του Κόμματος των Ελευθέρων.
Στην τελετή παράδοσης – παραλαβής ο κ. Κουρτς διαβεβαίωσε τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ (ο οποίος του «παρέδωσε» την κυκλική προεδρία της Ε.Ε.) και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ότι θέλει να εργαστεί για μια Ευρώπη που «παρέχει ασφάλεια και εγγυάται την ευημερία» στους πολίτες της. Εκτός του προσφυγικού-μεταναστευτικού, η αυστριακή προεδρία θα έχει μπροστά της πλούσια ατζέντα θεμάτων (προβλημάτων). Κυρίως δε, την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. στο διάστημα 2021-2027 (εδώ αναμένονται μάχες γιατί το διακύβευμα είναι οι περικοπές και οι επιχορηγήσεις). Και όλα αυτά, εν μέσω της θύελλας του Brexit.
Εν τω μεταξύ, ο Αυστριακός καγκελάριος έχει να διαχειριστεί και τα προβλήματα του οίκου του: ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στην Αυστρία και μεγάλες διαδηλώσεις η πρόταση της κυβέρνησής του να παραταθεί η εργάσιμη ημέρα έως τις 12 ώρες (εβδομαδιαίως 60 ώρες). Τα συνδικάτα είναι «στα κάγκελα» και τελικά η κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος (ÖVP) και του ακροδεξιού κόμματος των Ελεύθερων (FPÖ) υποχώρησε, υποσχόμενη ότι θα δίνεται η δυνατότητα στους εργαζομένους να αρνούνται εργασία πάνω από 10 ώρες.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]