Γράφει ο Γιώργος Κουμπαράκης
Η σημερινή κυβέρνηση επιδεικνύοντας προκλητική αδιαφορία για το εάν οι επιβαλλόμενοι φόροι αντιστοιχούν ή όχι στη φοροδοτική ικανότητα του Eλληνα πολίτη και για το ότι η φορομπηχτική πολιτική που εφαρμόζει έχει στερήσει την οικονομική ελευθερία και τη δυνατότητα του Eλληνα πολίτη να επιλέγει μόνος του που και πώς θα ξοδέψει τα χρήματα που βγάζει, όχι απλά επιβεβαιώνει τη ρήση του Alexander Hamilton, αλλά τη μεταφέρει και σε άλλο επίπεδο.
Ακόμη και οι μη κατέχοντες γνώσεις σε οικονομικά ζητήματα γνωρίζουν πως η φορολογική πολιτική που εφαρμόζεται σε μια χώρα είναι ρυθμιστικός παράγοντας της διάθεσης των ατόμων για παραγωγή. Και εδώ που τα λέμε τι διάθεση να έχεις να δουλέψεις και να παράξεις όταν η φορομπηχτική πολιτική, δημιούργημα της σημερινής κυβέρνησης, σε αναγκάζει να δουλεύεις από την Πρωτοχρονιά μέχρι τις 18 Ιουλίου για να πληρώσεις φόρους και εισφορές;
Παρακαταθήκες παρόντος και μέλλοντος…
Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήγαγε το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦΙΜ) για την Ημέρα Οικονομικής Ελευθερίας διαπιστώθηκε πως οι Ελληνες δουλεύουν από την αρχή του χρόνου έως και τις 18 Ιουλίου για να πληρώνουν φόρους και εισφορές. 198 από τις 365 ημέρες του χρόνου δουλεύουμε για να πληρώνουμε φόρους και εισφορές στο κράτος. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, το 2018 θα δουλέψουμε 50 ημέρες για άμεσους φόρους, 67 για έμμεσους και 81 για κοινωνικές εισφορές. Υπάρχει όμως και η θετική όψη του νομίσματος, τουλάχιστον δεν χρειάστηκε να δώσουμε εξετάσεις για να προσληφθούμε.
Το 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας ήταν η 6η Ιουλίου. Φέτος θα εργαστούμε 12 ημέρες παραπάνω για το κράτος, παρά την αισιόδοξη πρόβλεψη του Προϋπολογισμού για ανάπτυξη 2,5% το 2018. Και εδώ που φτάσαμε πλέον γνωρίζουμε πως η μόνη αξία των προβλέψεων για την ανάπτυξη, της σημερινής κυβέρνησης, είναι ότι κάνουν το μεταφυσικό να φαίνεται αξιόπιστο.
Συνοψίζοντας δεν μπορώ να αποφασίσω τελικά εάν η φορολογική πολιτική της σημερινής κυβέρνησης αναπτύσσεται με γνώμονα το, «Ο μόνος τρόπος να συντρίψουμε τους αστούς είναι να τους λιώσουμε ανάμεσα στις μυλόπετρες της φορολογίας και του πληθωρισμού» ή γύρω από τη λογική, «αν κινείται κάτι φορολόγησέ το, αν συνεχίσει να κινείται συνέχισε να το φορολογείς και αν σταματήσει να κινείται, φόρεσε μια γραβάτα». Αυτό που ξέρω είναι πως η ευημερία δεν μπορεί και δεν πρόκειται να αποκατασταθεί με φορολογικές επιδρομές στον Ελληνα πολίτη.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]