Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος
Το ογκούμενο «κίνημα των δυσαρεστημένων βετεράνων» της Κίνας δεν έχει αναδειχτεί επαρκώς από τα δυτικά ΜΜΕ – σε σύγκριση τουλάχιστον με τα κινήματα των πολιτικών αντιφρονούντων. Οι New York Times όμως άνοιξαν παράθυρο σε μια άγνωστη πτυχή της κινεζικής κοινωνίας, που αφορά τουλάχιστον 57 εκατομμύρια ανθρώπους και τις οικογένειές τους. Σε τόσους υπολογίζονται σήμερα οι μεσαίων και χαμηλών βαθμίδων απόστρατοι του κινεζικού στρατού, που στρατολογήθηκαν κυρίως από χωριά και φτωχές επαρχίες και πολέμησαν για την πατρίδα σε διάφορες περιφερειακές συγκρούσεις (π.χ. με την Ινδία τη δεκαετία του ’60 ή με το Βιετνάμ το 1979).
Το πρόβλημα της επαγγελματικής αποκατάστασης και της κοινωνικής φροντίδας των βετεράνων στην Κίνα υπάρχει από το 1980. Oπως ήταν φυσικό οξύνθηκε μετά το «πέρασμα στον καπιταλισμό» τη δεκαετία του ’90, αλλά σήμερα έχει εξελιχθεί σε τεράστιο πονοκέφαλο για τον Σι Τζινπίνγκ, που ίδρυσε πρόσφατα… υπουργείο Βετεράνων για να καλμάρει τα πνεύματα.
Οι Αρχές έπαθαν σοκ το 2017, βλέποντας χιλιάδες βετεράνους από όλη τη χώρα να μπαίνουν με τις στολές τους στο Πεκίνο και να οργανώνουν καθιστική διαμαρτυρία μπροστά στο αρχηγείο του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού και στην κρατική υπηρεσία Πάταξης της Διαφθοράς. Δεν ήξεραν πώς να τους φερθούν, δεδομένου ότι οι απόστρατοι κρατούσαν φωτογραφίες του Μάο και του Σι Τζινπίνγκ! Κατά τους New York Times εδώ και μερικές εβδομάδες οι διαδηλώσεις βετεράνων σε εκατοντάδες πόλεις της Κίνας έχουν πάρει ενδημικές διαστάσεις –και γίνονται ακόμη πιο δυναμικές όταν η αστυνομία χρησιμοποιεί βία! Το καθεστώς φυσικά δεν κινδυνεύει από τέτοιες εκδηλώσεις, αλλά είναι σίγουρο ότι χαλάει η βιτρίνα του.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]