Αν υπήρχε τρόπος να ρωτήσουμε τους δεινόσαυρους ποια ήταν η χειρότερη χρονιά στην Ιστορία, θα απαντούσαν το… 65000000 προ Χριστού, αφού τότε έφαγαν κατακέφαλα το μοιραίο μετεωρίτη. Σίγουρα, το έτος που διανύουμε πέφτει βαρύ κι ασήκωτο (κι έχει… δρόμο ακόμη).
Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος
Τρομοκρατικές επιθέσεις και διαρκής συναγερμός στη Δύση για το ISIS. Brexit, λιτότητα, πρόσφυγες, πραξικόπημα στην Τουρκία, Ζίκα στη Βραζιλία, Τραμπ επί θύραις, ποτάμι το αίμα στη Συρία, διαρκής υπερθέρμανση του πλανήτη… Για τη γενιά μας είναι ανυπόφορο, αλλά, πιστέψτε μας, έχουν υπάρξει και χειρότερα. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν Αμερικανοί ιστορικοί, που κλήθηκαν να απαντήσουν αν το 2016 είναι η χειρότερη χρονιά στην ανθρώπινη Ιστορία.
«Οπωσδήποτε όχι», τονίζει ο Ντέβιντ Μπέικερ. «Ηταν γύρω στο 72000 π.Χ. όταν η ανθρωπότητα κινδύνευσε με αφανισμό λόγω ισχυρότατων ηφαιστειακών εκρήξεων στη Σουμάτρα της σημερινής Ινδονησίας. Στη θέση του ηφαιστείου απέμεινε μία λίμνη. Ηταν σαν να έσκασαν 1,5 εκατομμύριο ατομικές βόμβες. Βράχια και μάγμα διέσχισαν ηπείρους κι ένα στρώμα τέφρας ύψους 15 εκατοστών κάλυψε την Ασία και τη μισή Αφρική.
Υπολογίζουμε ότι επιβίωσαν μόνο 3-10 χιλιάδες άνθρωποι της εποχής. Στη δική μας κλίμακα θα απέμεναν μόνο 7 εκατομμύρια από το σύνολο των 7,5 δισεκατομμυρίων».
«Η χειρότερη χρονιά ήταν το 1348 μ.Χ.», διαφωνεί ο Πίτερ Φράνκοπαν, συγγραφέας του «Οι δρόμοι του μεταξιού: Μια νέα Ιστορία του Κόσμου». Η επιδημία πανώλης -γνωστή ως «Μαύρος Θάνατος»- εξόντωσε, μέσα σε ενάμιση χρόνο, το ένα τρίτο του πληθυσμού της Ευρώπης, φτάνοντας στη Μεσόγειο από τα βάθη της Ασίας. «Σίγουρα προτιμώ που ζω σήμερα και όχι τότε», λέει με σιγουριά.
Για τον Πίτερ Σούλμαν, ιστορικό της ενέργειας και της βιομηχανίας, το 1492 άνοιξαν οι πύλες της κολάσεως, με την ανακάλυψη της Αμερικής από τον Κολόμβο. Οι επιδημίες που μετέφεραν οι λευκοί στη νέα ήπειρο εξόντωσαν το 90% του αυτόχθονος πληθυσμού μέσα σε τρεισήμισι αιώνες.
Ο Ματ Ντελμόντ, αντιθέτως, δείχνει τη μεγαλύτερη ανθρωποσφαγή της Ιστορίας, το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Το 1943 ήταν χρονιά φρίκης. Το Ολοκαύτωμα έφτασε στο αποκορύφωμά του, καθώς μόνο την άνοιξη οι ναζί εξόντωσαν 1,3 εκατομμύρια Εβραίους». Ελάχιστοι ακόμη γνωρίζουν ότι την ίδια χρονιά πέθαναν από την πείνα 3 εκατομμύρια Ινδοί (κυρίως στη Βεγγάλη), επειδή οι Βρετανοί αποικιοκράτες μάζεψαν τις σοδειές για τις ανάγκες των στρατευμάτων και του πληθυσμού στο Νησί.
Μέσα στη μαυρίλα θυμηθήκαμε την ανατριχιαστική δήλωση της Λαγκάρντ, τον Φεβρουάριο του 2014: «Η Ελλάδα απέκτησε επιτέλους πλεόνασμα, για πρώτη φορά από το 1943»! Νομίζουμε ότι δεν υπάρχει χειρότερη χρονιά από εκείνη, που ένας πολιτισμένος άνθρωπος κάνει ατιμωρητί τέτοιες δηλώσεις…
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής