Οποιος κάνει τουρισμό στο Αφγανιστάν ξέρει ότι είναι υποψήφιος μελλοθάνατος. Κάθε τρεις και λίγο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Φόρειν Οφις εκδίδουν ταξιδιωτικές οδηγίες, μήπως και συνετίσουν τους λιγοστούς, άμυαλους εραστές της περιπέτειας, οι οποίοι επιμένουν να κάνουν κάθε χρόνο τουριστικές περιοδείες στην πιο επικίνδυνη χώρα του κόσμου. Μάταια, όμως. Οποιος θέλει να παίξει το κεφάλι του κορόνα γράμματα μπορεί να το κάνει με τη βοήθεια 3-4 εξειδικευμένων γραφείων, κυρίως βρετανικών -έναντι περίπου 5.000 ευρώ- χώρια τα αεροπορικά εισιτήρια.
Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος
Τούτων δοθέντων, το γκρουπ οκτώ Βρετανών, τριών Αμερικανών κι ενός Γερμανού που δέχτηκε χτες επίθεση από τους Ταλιμπάν, στο Δυτικό Αφγανιστάν (με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά οι πέντε εξ αυτών και ο οδηγός τους), δεν δικαιούνται να βρίζουν άλλον από το ξερό τους κεφάλι. Αν μάλιστα δεν τους συνόδευε στρατιωτικό απόσπασμα (!), ίσως να είχαν αφήσει για πάντα τα κόκαλά τους στην επαρχία Χεράτ.
Οι παράτολμοι δυτικοί τουρίστες ταξίδευαν από την κοιλάδα του Μπαμιγιάν, όπου οι Ταλιμπάν ανατίναξαν τα περίφημα αγάλματα του Βούδα, στο τουριστικό πάρκο της Χεράτ, κοντά στα ιρανικά σύνορα. Πρόκειται για διαδρομή με ιδιαίτερο ιστορικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον, που θα ήταν όμως σοφότερο να κάνει κανείς τη δεκαετίες του ’60 και του ’70, όταν το Αφγανιστάν αποτελούσε πέρασμα των «παιδιών των λουλουδιών» για τις Ινδίες.
Παρά την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, οι πρεσβείες του Αφγανιστάν εκδίδουν κάθε χρόνο 15-20 χιλιάδες βίζες και η ζήτηση «τσιμπούσε» ως το 2014. Υστερα όμως άρχισε η Μεγάλη Αντεπίθεση των Ταλιμπάν και το «ρεύμα» ανακόπηκε. Τέλη Ιουλίου, αρχές Αυγούστου οι ισλαμιστές πραγματοποίησαν δύο μεγάλα χτυπήματα στις καλύτερα φρουρούμενες συνοικίες της Καμπούλ, με ξενοδοχεία που χρησιμοποιούν ξένοι διπλωμάτες και εργολάβοι. Απολογισμός: πάνω από 80 νεκροί. Αν όμως έχεις στο αίμα σου το «ζην επικινδύνως»…
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου