Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*
Εχει εξίσου ενδιαφέρον, βέβαια, ότι υπήρξε διάψευση της διαρροής, αλλά αυτό ας πούμε πως ανήκει στη σφαίρα του αναμενόμενου. Τυπικά η Ε.Ε. δεν έχει καμία τέτοια δικαιοδοσία, οπότε ακόμα και αν υπήρχε μια τέτοια επιθυμία δεν θα ήταν επίσημη. Ομως η ουσία του θέματος δεν είναι αν οι Βρυξέλλες επιθυμούν διακομματική ελληνική συναίνεση για το ονοματολογικό των Σκοπίων, αλλά γιατί εμφανίζεται ότι το «καμπανάκι» των Βρυξελλών αφορά τη Ν.Δ.
Υποτίθεται πως ανώτατες κυβερνητικές πηγές «φωτογραφίζουν» ως υπονομευτή της εθνικής προσπάθειας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μόνο που το μεγαλύτερο «Οχι», χωρίς καμία διάθεση συζήτησης και διαλόγου, το είπαν οι ΑΝ.ΕΛ. Δηλαδή ο κυβερνητικός εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
Επιπροσθέτως, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές αντιπαραβάλλουν την «αδιάλλακτη» στάση που κρατά ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη «διαλλακτική» του αρχηγού της σκοπιανής αντιπολίτευσης Χρ. Μιτσκότσκι. Ξεχνώντας ότι η Νέα Δημοκρατία είναι ένα φιλοευρωπαϊκό, φιλελεύθερο κόμμα, ενώ το VMRO, που ίδρυσε ο Νίκολα Γκρούεφσκι, ένα καθαρά εθνικιστικό κόμμα, που δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ δεν έχει τίποτα αλυτρωτικό. Πέραν από την εξόφθαλμη υπέρβαση κάθε πολιτικής λογικής, υπάρχει κάτι ακόμα πιο οξύμωρο στην όλη υπόθεση: Ζητείται προκαταβολικά δέσμευση για μια συμφωνία που δεν υπάρχει και για μια διαπραγμάτευση που κανείς δεν γνωρίζει.
Το γεγονός ότι θα συναντηθούν την Πέμπτη στο περιθώριο της συνόδου Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ζόραν Ζάεφ σημαίνει πολλά και τίποτα. Οι δύο άντρες έχουν συναντηθεί ξανά, οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών επίσης, αλλά μέχρι να υπάρξει στο τραπέζι μια συμφωνία-πακέτο που να περιλαμβάνει όνομα για κάθε χρήση και αλλαγές στο Σύνταγμα, κανείς δεν μπορεί να ισχυρισθεί πως βρέθηκε λύση και πως αυτός που την μπλοκάρει είναι η αντιπολίτευση.
Οταν λοιπόν με το καλό καταλήξουν σε κάποιο σχέδιο συμφωνίας, τότε αυτό θα πρέπει να παρουσιαστεί στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Εκεί θα έχει πραγματικά ενδιαφέρον να δούμε πώς θα ψηφίσουν τα κόμματα της συγκυβέρνησης και πώς της αντιπολίτευσης. Εκτός και αν οι εξελίξεις αργήσουν τόσο που θα έχουν προηγηθεί οι εκλογές και άρα θα μιλάμε για μια διαφορετική κοινοβουλευτική σύνθεση…
*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]