Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Αυτή ήταν, σε γενικές γραμμές, η απάντηση της κρατικής γραφειοκρατίας, διά του αναπληρωτή υπουργού Ερευνας Κώστα Φωτάκη, μετά το σάλο που προκάλεσε η άρνηση του Δημοσίου να συμμετάσχει χρηματοδοτικά σε επενδυτική πρόταση ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ από το ερευνητικό ίδρυμα CERN για τη δημιουργία στην Ελλάδα Μονάδας Ακτινοβολίας Καρκινικών Ογκων.
«Ανώριμη» η επένδυση, αλλά και «σκοτεινή», όπως υπαινίσσεται στο τέλος της ανακοίνωσής του ο υπουργός κ. Φωτάκης. Αναφερόμενος στα δημοσιεύματα σχετικά με το συγκεκριμένο κέντρο, ο υφυπουργός επισημαίνει ότι «τέτοιου είδους πιέσεις για τη διαμόρφωση επιστημονικών επιλογών, μέσω της δημιουργίας θορύβου στον Τύπο, είναι όχι μόνο αντιδεοντολογικές και αντιεπιστημονικές, αλλά συχνά υποκρύπτουν τακτικισμούς εξυπηρέτησης προσωπικών φιλοδοξιών που υποκινούνται από ιδιοτελή κίνητρα».
Η κυβέρνηση, αφού πέταξε στα σκουπίδια μία επένδυση 100 εκατομμυρίων, την οποία πλέον διεκδικούν άλλες χώρες της Δυτικών Βαλκανίων, ρίχνει και λάσπη στον ανεμιστήρα για όποιον είχε το «θράσος» να αναδείξει το θέμα.
Επειδή, όμως, μιλάμε για μία επιστημονική μονάδα που θα μπορούσε να δώσει δουλειές σε εξειδικευμένο προσωπικό και να προσελκύσει παραπλήσιες επενδυτικές πρωτοβουλίες, ο κ. Φωτάκης καλό είναι να απαντήσει στα ακόλουθα ερωτήματα:
1) Ποια δημόσια υπηρεσία και με ποια κριτήρια απέρριψε την επένδυση όταν σύμφωνα με τον προϋπολογισμό το υπερπλεόνασμα ξεπερνά τα 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ στο πρώτο τετράμηνο του έτους και επομένως υπάρχουν κρατικοί πόροι;
2) Δεν έπρεπε να γίνει δημόσια διαβούλευση για να διερευνηθεί εάν υπάρχει ενδιαφέρον από ερευνητικούς φορείς ή και ιδιώτες ώστε τελικά η χώρα μας να διεκδικήσει την έδρα της συγκεκριμένης μονάδας; Σύμφωνα με το σχέδιο επιχειρηματικότητας που έχουν εκπονήσει το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, το ΕΜΠ και η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η απόσβεση της επένδυσης δεν ξεπερνά τα 5 έως 6 χρόνια, άρα έχει ενδιαφέρον.
3) Οταν η χώρα χρειάζεται σε ετήσια βάση επενδύσεις άνω των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, ποιος χαρακτηρίζει ανώριμο ένα σχέδιο 100 εκατομμυρίων και με ποια διαδικασία; Είχαν ενημερωθεί το Υπουργικό Συμβούλιο και το Γραφείο του Πρωθυπουργού για το συγκεκριμένο σχέδιο;
Μένει ώσπου να φύγει…
4) Ποια είναι τα ιδιοτελή συμφέροντα που υπαινίσσεται ο υφυπουργός;
Ο κ. Τσίπρας υποτίθεται ότι νοιάζεται για την επιστροφή των ξενιτεμένων επιστημόνων μας και έχει ξεκινήσει καμπάνια για το «brain gain» ώστε να γυρίσουν στην πατρίδα τα φωτεινά μυαλά.
Ο υπουργός Οικονομικών έχει παραδώσει στους δανειστές «ολιστικό αναπτυξιακό σχέδιο», όπου από διαρροές στο γερμανικό Τύπο γνωρίζουμε ότι περιέχεται και η προσέλκυση κεφαλαίων 1,5 δισ. από την κάνναβη. Για ερευνητικά κέντρα δεν ξέρουμε τι προβλέπει το «ολιστικό».
Στις ανακοινώσεις του αν. υπουργού Ερευνας κ. Φωτάκη υπάρχει μία μεγάλη αλήθεια. Είμαστε ανώριμοι. Και δυστυχώς όχι μόνο για επενδύσεις αλλά για το πώς η Ελλάδα μπορεί να βγει από το τέλμα στο οποίο έχει βρεθεί.
Το ανέκδοτο με τα πλεονάσματα
Εχουν καταντήσει πια κωμωδία οι ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών για τα θηριώδη πλεονάσματα που πετυχαίνει η κυβέρνηση κάθε μήνα. Χθες ανακοίνωσε υπερπλεόνασμα 2,3 δισ. σχεδόν 2 δισ. πάνω από το στόχο.
Ομως από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ήταν μικρότερες κατά 550 εκατομμύρια, δεν δόθηκαν χρήματα σε νοσοκομεία ύψους 290 εκατομμυρίων ενώ υπήρξε έκτακτο έσοδο από την Τράπεζα της Ελλάδος άνω των 610 εκατομμυρίων. Εάν σε αυτά προσθέσουμε τις μειωμένες επιστροφές φόρου και τις αυξημένες κοινοτικές εισροές (που όμως δεν μεταφράζονται και σε επενδύσεις όπως προκύπτει από το κουτσουρεμένο ΠΔΕ), κάπως έτσι προκύπτει το υπερπλεόνασμα.
Οι μόνοι που χαμογελούν με νόημα για τις δημοσιονομικές «επιτυχίες» της κυβέρνησης είναι οι δανειστές, στους οποίους κατευθύνεται το μεγαλύτερο μέρος του πλεονάσματος. Για αυτό και κάνουν τα στραβά μάτια στις αλχημείες του υπουργείου Οικονομικών.
*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]