Γράφει ο Γιώργος Μιχαηλίδης*
Βιαστήκαμε να πιστέψουμε πως ο Τούρκος πρόεδρος μάς έκανε επίθεση φιλίας όταν έλεγε πως δεν θέλει εντάσεις με την Ελλάδα και πως επιθυμεί το Αιγαίο να είναι μία θάλασσα ειρήνης. Βιαστήκαμε γιατί η έννοια της «ειρήνης στο Αιγαίο» διαφέρει παρασάγγας στις δύο πλευρές του Αρχιπελάγους.
Ενώ εμείς πιστεύουμε πως η ειρήνη προϋποθέτει, η Τουρκία να σεβαστεί τα ελληνικά σύνορα, στην αντίπερα όχθη, η ειρήνη περνά μέσα από διαπραγμάτευση για τις «γκρίζες ζώνες» και όλα όσα μας χωρίζουν. Επί της ουσίας οι δηλώσεις Ερντογάν είναι για το θεαθήναι, αφού δεν έχουμε τίποτα να συζητήσουμε με την Τουρκία. Είτε αποδέχεται την ελληνική κυριαρχία στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου και τα ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα είτε όχι.
Από την άλλη, όλα όσα είπε για τους Έλληνες στρατιωτικούς αποδεικνύουν πως ακόμα κι αν δεν ήταν προσχεδιασμένη η σύλληψη και κράτησή τους, ο ίδιος σκοπεύει να εκμεταλλευτεί την υπόθεση προκειμένου να κρατήσει την Ελλάδα «όμηρο» στις ορέξεις του.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Ο Ερντογάν θα μας απασχολήσει πολύ τους επόμενους δύο μήνες. Από την μία θέλει με εθνικιστικά παραληρήματα να κρατήσει το αντίστοιχο κοινό δεμένο στο άρμα του, από την άλλη, όμως, δεν μπορεί να ρίξει την προσοχή του μόνο στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και αυτό γιατί η οικονομία ήταν και παραμένει το δυνατό χαρτί του.
Η οικονομία τον έκανε αυτό που είναι, αφού για χρόνια η Τουρκία βίωνε ανάκαμψη με πραγματικά υψηλούς ρυθμούς, κάτι που πιστώθηκε εξ ολοκλήρου σε αυτόν. Τώρα που βλέπει όμως τα σημάδια κόπωσης να μην είναι μόνο έντονα, αλλά να απειλούν και το αφήγημά του, ο Ταγίπ Ερντογάν θα προσπαθήσει τους επόμενους δύο μήνες να επικεντρωθεί σε θέματα οικονομίας που αφορούν τον πολίτη.
Όσο κι αν τα εθνικιστικά τσιτάτα βοηθούν στις δημοσκοπήσεις, ο πολίτης θα αποφασίσει πάνω από την κάλπη σύμφωνα με το πόσα χρήματα έχει στην τσέπη του και αυτό, είναι που φοβίζει τον Ερντογάν. Οι τράπεζες είναι δύο βήματα πριν το «μπαμ», ενώ η παραμικρή εσωτερική αναταραχή θα κλονίσει τον αναμενόμενη ανάκαμψη του τουρισμού στην Τουρκία.
Η Ελλάδα δεν πρέπει και δεν μπορεί να παίξει τα παιχνίδι της Τουρκίας. Εμείς έχουμε τα δικά μας άλυτα προβλήματα που πρέπει να ασχοληθούμε με αυτά και να μην αφήσουμε κι άλλο την μπάλα να βρίσκεται στο γήπεδο της Τουρκίας.
Ο Γιώργος Μιχαηλίδης είναι διευθυντής του EleftherosTypos.gr
Ακολούθησέ τον στο Facebook και στο Twitter
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]