Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος
Κι όμως, με μια του κίνηση ο πλανήτης μπορεί να τιναχτεί στον αέρα. Ο Πούτιν και ο Σι Τζινπίνγκ πιθανόν να τα κατάφερναν καλύτερα, αλλά σίγουρα δεν έχουν για… ψωμοτύρι τα ολοκληρώματα και τον απειροστικό λογισμό.
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
Εντούτοις, ο κάτοχος της έδρας Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης επιμένει: «Πραγματικό κουμάντο δεν κάνουν οι αρχηγοί κρατών, αλλά οι επικεφαλής εταιριών όπως η Google, το facebook και η Apple, που ξέρουν πολύ καλά μαθηματικά», δήλωσε στην «El Pais» o 53χρονος Μάρκους ντι Σοτόι. Οk, ό,τι πείτε.
Στον αγγλοσαξονικό κόσμο υπάρχουν πολλοί χαρισματικοί εκλαϊκευτές της επιστήμης, που τους επισκίαζε μέχρι πρότινος ο Στίβεν Χόκινγκ. Μετά την απώλειά του, ο Μάρκους ντι Σοτόι είναι ένας εκ των βασικών διεκδικητών της άτυπης πρωτοκαθεδρίας. Είναι άνετος, μοντέρνος, διόλου βαρύγδουπος και -το κυριότερο- πολύ πιο διαλλακτικός απέναντι στη θρησκεία σε σχέση με το μακαρίτη, που «αφορίστηκε» από ελληνορθόδοξο μητροπολίτη μέσα στο Πάσχα.
Ο Χόκινγκ αναζητούσε τη Θεωρία των Πάντων και πίστευε ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στην κατάκτησή της. Ο Ντι Σοτόι θεωρεί πως όσο περισσότερα μαθαίνουμε τόσο… αυξάνεται το πεδίο της άγνοιάς μας! «Συμφωνώ με τον φυσικό Τζον Αρτσιμπαλντ Γουίλερ», τόνισε. «Οσο μεγαλώνει το νησί της γνώσης επάνω στο οποίο ζούμε, τόσο επεκτείνεται ο ωκεανός άγνοιας που το περιβάλλει».
Γνωστός και στην Ελλάδα από διαλέξεις και μεταφράσεις των βιβλίων του, ο «επίδοξος διάδοχος» του Στίβεν Χόκινγκ υποστηρίζει ότι τα κοσμικά και βιολογικά μας όρια μάς εμποδίζουν να γνωρίσουμε ολόκληρη την πραγματικότητα. Εξ ου και ο τίτλος του δημοφιλέστερου βιβλίου του «What we cannot know» (Οσα δεν μπορούμε να ξέρουμε). Αυτός θα ήταν -κατά τη γνώμη του- και ο σωστότερος ορισμός του Θεού.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]