Σύμφωνα με τον δρ. Πολ Φαρατζιάν, κλινικό διαιτολόγο-διατροφολόγο και επιστημονικό συνεργάτη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, η μείωση του κοιλιακού λίπους είναι πιο αποτελεσματική όταν το βραδινό καταναλώνεται μέχρι τις 6 το απόγευμα. Οπως δηλαδή γίνεται στη διαλειμματική νηστεία, όπου κάποιος μπορεί να φάει τα γεύματά του σε ένα «παράθυρο» 8 ωρών, ιδανικά μεταξύ 10 το πρωί έως 6 το απόγευμα.
Λιγότερος χρόνος για γεύματα, λιγότερα κιλά, λιγότεροι πόντοι στη μέση – Διαλειμματική νηστεία
«Αυτό που δείχνει η πλειονότητα των μελετών είναι ότι λόγω μεταβολικών καταστάσεων κι ενός κιρκαδικού ρυθμού έκκρισης ορμονών στο ανθρώπινο σώμα, η ικανότητα μεταβολισμού της τροφής και της αφομοίωσής της τις πρωινές ώρες έως και το μεσημέρι ή νωρίς το απόγευμα είναι καλύτερη απ’ ό,τι αργά το βράδυ. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα, δεν φαίνεται μόνο μεγαλύτερη απώλεια βάρους, αλλά και μεγαλύτερη απώλεια σωματικού λίπους, ειδικά στην περιφέρεια της μέσης, που σημαίνει και μείωση σπλαχνικού λίπους, που είναι το κακό για τον οργανισμό μας λίπος», σημειώνει ο κ. Φαρατζιάν.
Περιορίζεται ο κίνδυνος για διαβήτη και καρδιαγγειακές βλάβες
Υπάρχει καλύτερη ισνουλινοευαισθησία άρα και μικρότερος κίνδυνος για διαβήτη τύπου 2 προσθέτει ο ίδιος, λέγοντας παράλληλα ότι υπάρχουν και άλλες επιδράσεις, κυρίως στις αντιφλεγμονώδεις δράσεις του οργανισμού, στον μηχανισμό δηλαδή που έχει το ίδιο το σώμα να μάχεται τις ελεύθερες ρίζες και γενικά τις «απειλές» που δέχεται. «Κάτι που έχει σαν συνέπεια την προστασία της καρδιάς, γενική αντιφλεγμονώδη δράση στο αναπνευστικό σύστημα, καθώς επίσης και αντιγηραντικές ιδιότητες».
Τρεις επιλογές για διαλειμματική νηστεία
Σημειώνεται ότι οι τύποι διαλειμματικής νηστείας είναι συνήθως τρεις, με κάποιες ελαφρές παραλλαγές:
- Εφαρμόζεται δύο μέρες της εβδομάδας, με πολύ λίγες θερμίδες, που ακολουθούνται από μέρες φυσιολογικής διατροφής.
- Σε πιο ακραία μορφήμπορεί κανείς να αφήνει κάποιες μέρες κενές από θερμίδες, δηλαδή να πίνει μόνο υγρά και τις υπόλοιπες μέρες να ακολουθεί κανονική διατροφή.
- Η πιο ήπια μορφή διαλειμματικής νηστείας είναι το γνωστό 16:8, δηλαδή να τρώμε σε διάστημα 8 ωρών και τις υπόλοιπες 16 να μην τρώμε. Για πιο «δύσκολα», κάποιοι προσαρμόζουν τη νηστεία σε 18:6, αφήνοντας το στομάχι τους κενό για περισσότερες ώρες. Μετά τις μέρες ή ώρες νηστείας ακολουθείται κανονική διατροφή.
Δεν τρώμε… σαν να μην υπάρχει αύριο
«Βέβαια», τονίζει ο κ. Φαρατζιάν, «τις μέρες ή τις ώρες που κάποιος μπορεί να φάει σύμφωνα με τον τύπο της διαλειμματικής νηστείας που ακολουθεί, δεν θα πρέπει να τρώει… σαν να μην υπάρχει αύριο αν θέλει να χάσει κιλά, αλλά να ακολουθεί μία κανονική διατροφή». Επίσης, διευκρινίζει ότι για να δώσει η διαλειμματική νηστεία τα μέγιστα οφέλη το τελευταίο γεύμα θα πρέπει να γίνεται το αργότερο στις 4 ή στις 6 το απόγευμα. «Το να μεταφέρει κάποιος το βραδινό φαγητό μετά τις 6 φαίνεται ότι -κυρίως σε επίπεδο απώλειας λίπους και ειδικά κοιλιακού λίπους- δεν δουλεύει».
*Από το ένθετο Διαβήτης που κυκλοφορεί με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής
Ειδήσεις Σήμερα
Ποιος Άγιος Έρωτας… Αυτές οι σειρές θα κάνουν πάταγο
Άσχημα τα νέα για τη Μέτε-Μάριτ και το παλάτι της Νορβηγίας – Τι συμβαίνει με την υγεία της