Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*
Πολύ απλά γιατί κανείς δεν έχει ασχοληθεί εδώ και χρόνια με τους αγωγούς νερού της Θεσσαλονίκης. Ναι, αλλά η Θεσσαλονίκη διαθέτει πλέον και Γραφείο Πρωθυπουργού. Οχι πως υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος που δημιουργήθηκε αυτό το γραφείο. Ετσι απλά για μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Ετσι κι αλλιώς διαθέτει και υπουργείο εδώ και χρόνια. Χωρίς λόγο κι αυτό, έτσι απλά για ψηφοθηρικούς λόγους.
ΝΑΙ, αλλά υπάρχουν σημαντικότερα προβλήματα στη Θεσσαλονίκη, ποιος να προλάβει να ασχοληθεί με το νερό. Εδώ και αρκετούς μήνες κοντεύει να διχαστεί η Ελλάδα για το ποιος θα πάρει το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου. Κάτι που έχει εξαιρετική σημασία. Είναι αυτό το πρωτάθλημα όπου όλοι γνωρίζουν ότι στήνονται παιχνίδια, αλλά ποτέ δεν μπορεί να αποδειχθεί. Είναι αυτό το πρωτάθλημα που οι εξέδρες είναι άδειες, γιατί διάφοροι γνωστοί άγνωστοι τα σπάνε και τα καίνε και ενίοτε κάποιοι μπουκάρουν στον αγωνιστικό χώρο με το περίστροφο. Τέτοιο θέαμα το ζηλεύουν στην Αγγλία και την Ισπανία. Μόνο που εκεί, εκτός από το γεγονός ότι παίζουν κανονική μπάλα, έχουν και οι πόλεις τους νερό.
ΑΛΛΑ δεν μπορεί κάποιος θα φταίει που έμεινε χωρίς νερό η Θεσσαλονίκη. Το Μνημόνιο, η τρόικα, η Novartis, η Siemens, οι κυβερνήσεις που χρεοκόπησαν τη χώρα, η τωρινή κυβέρνηση που υπέγραψε το τρίτο Μνημόνιο, εκείνος ο τύπος ο μενουμευρωπαίος με το ποτήρι Aperol στο χέρι, εκείνοι που χόρευαν πανηγυρίζοντας το «όχι» το βράδυ του δημοψηφίσματος, ο διαιτητής που έδωσε το οφσάιντ στον ΠΑΟΚ – ΑΕΚ, το «Survivor»; Ή μήπως φταίει ότι δεν έχει γίνει συνταγματική αναθεώρηση; Οι Αμερικανοί, οι Ρώσοι, η Μέρκελ, η Λαγκάρντ ή η λίστα Λαγκάρντ; Μήπως φταίει ο καιρός; Ή το κακό μας το κεφάλι και η νοοτροπία που κουβαλάμε;
2014 και 2024, ομοιότητες και διαφορές
ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ πως φταίει η νοοτροπία. Γιατί σε οποιαδήποτε φυσιολογική χώρα, αν μια πόλη ενός εκατομμυρίου έμενε δίχως νερό για πέντε ημέρες, τουλάχιστον, κάποιος θα είχε παραιτηθεί. Ο διοικητής της ΕΥΑΘ, όλο το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας ύδρευσης, ο γενικός διευθυντής, ο δήμαρχος, ο περιφερειάρχης, η προϊσταμένη στο Γραφείο Πρωθυπουργού της Θεσσαλονίκης, ο υπουργός Υποδομών, η υπουργός Μακεδονίας – Θράκης; Δεν ξέρω ποιος θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί. Αλλά κάποιος θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί. Τέλος πάντων, όποιος διαθέτει ευθιξία και αξιοπρέπεια.
ΓΙΑΤΙ όταν σαν χώρα δεν μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι θα έχουν νερό οι πολίτες, τότε τι να συζητάμε; Το ότι τον Αύγουστο θα βγούμε από τα Μνημόνια που υπόσχεται ο Αλέξης Τσίπρας; Ετσι όπως προχωράμε προς τα πίσω και όχι προς τα εμπρός, το πιθανότερο είναι πως δεν πρόκειται να γίνουμε σύγχρονο κράτος ούτε μέχρι να σβήσει ο… ήλιος. Mέχρι τότε θα πλακωνόμαστε για το ποιος έχει δίκιο, μόνο που μόλις στεγνώσει ο λαιμός από τις φωνές, δεν θα μπορούμε να βάλουμε ένα ποτήρι νερό για να μην… πνιγούμε.
*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου<
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]