Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Τρεις μήνες αργότερα το τοπίο έχει αλλάξει ριζικά και το «αφήγημα» του Μαξίμου δεν πείθει ούτε αυτούς που το διακινούν. Οι δανειστές κατάφεραν να επιβάλουν τους όρους τους ενώ δεν έχουν κάποιο συγκεκριμένο λόγο για να χαλάσουν το επικοινωνιακό σόου του Τσίπρα σχετικά με το «τέλος των Μνημονίων» από τον Αύγουστο του 2018.
Αντιθέτως, θέλουν να χτίσουν ένα υποτιθέμενο success story όταν μάλιστα καραδοκούν οι δυνάμεις του ευρωσκεπτικισμού για να εκφραστούν στις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2019.
Ομως πλέον τα δεδομένα είναι γνωστά. Η κυβέρνηση, από εκεί που θα «παζάρευε» τη μετάθεση της προγραμματισμένης για τον Δεκέμβριο του 2018 μείωσης των συντάξεων κατά 18%, τώρα βλέπει ότι η ατζέντα των συζητήσεων μεταξύ Βρυξελλών και ΔΝΤ έχει στραφεί στο εάν είναι απαραίτητη η επίσπευση για το 2019 της περικοπής του αφορολόγητου ορίου στα 5.600 ευρώ.
Επομένως τα μνημονιακά μέτρα δεν καταργούνται αλλά εντείνονται από το τέλος του 2018 με κίνδυνο υποτροπής της ύφεσης και ανακύκλωσης της κρίσης μέσω της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών.
Σε ό,τι αφορά την «καθαρή» έξοδο, αυτή αφορά αποκλειστικά τους δανειστές, που αποχωρούν από το ελληνικό πρόγραμμα χωρίς να δώσουν νέα χρήματα. Το πρόβλημα είναι ότι η αγορά δυστροπεί στις εξελίξεις αυτές με αποτέλεσμα τα επιτόκια των ομολόγων να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, άνω του 4,3%, φορτώνοντας με τετραπλάσιες δαπάνες το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους σε σχέση με τις μνημονιακές συμβάσεις.
Το ίδιο ισχύει με τη θεωρία της «λήξης της εποπτείας». Η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει έναν «κουμπαρά» 15-18 δισεκατομμυρίων υποτίθεται για να έχει αυτονομία κινήσεων σε δημοσιονομικό επίπεδο. Στην πραγματικότητα έχει υπογράψει αυστηρές δεσμεύσεις για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα έως και το 2022 ενώ οι Ευρωπαίου αξιωματούχοι έχουν ξεκαθαρίσει ότι η εποπτεία θα συνεχιστεί μέχρι η χώρα μας να αποπληρώσει το 75% των δανείων που έχει λάβει, δηλαδή για αρκετές ακόμη δεκαετίες.
Ακόμη και το θέμα του χρέους συνδέεται με την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων ενώ τουλάχιστον μέχρι το 2022 το κόστος των «βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης» το επωμίζονται οι ελληνικές τράπεζες και το Δημόσιο.
Η κυβέρνηση το μόνο στο οποίο μπορεί να ελπίζει είναι ότι αυτή την περίοδο και μέχρι τον Δεκέμβριο βρίσκεται σε ένα «ξέφωτο», καθώς από το 2019 ξεκινά ο νέος γύρος της εσωτερικής υποτίμησης. Στο Μαξίμου ήθελαν να το συνδυάσουν με κάλπες αλλά δεν τους βγαίνουν οι δημοσκοπήσεις. Οπότε θα πανηγυρίζουν για το τέλος των Μνημονίων θέλοντας να πιστεύουν ότι και οι πολίτες θα βγουν στους δρόμους για να το χαρούν…
Το πρωταπριλιάτικο για τα κατοικίδια που τελικώς έγινε πραγματικότητα
Το 2015 η εφημερίδα μας τιμώντας το έθιμο της Πρωταπριλιάς είχε δημοσιεύσει ως είδηση την πληροφορία ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. μελετούσε την επέκταση του συστήματος των τεκμηρίων διαβίωσης και στα κατοικίδια ζώα (σκύλους, γάτες, καναρίνια κ.λπ.).
Το πρωταπριλιάτικο αστείο ήταν πετυχημένο, ενώ είχε αναδημοσιευθεί ως αληθινή είδηση από πολλά sites.
Ακόμη και σήμερα όποιος το αναζητήσει στο Google θα δει ότι αρκετοί είχαν πέσει θύματα της φάρσας μας. Μάλιστα, ο συντάκτης είχε διανθίσει το θέμα με πρόσθετες πληροφορίες, όπως ότι το μέτρο θα εντασσόταν στο ευρύτερο πακέτο «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» που προωθούσε η κυβέρνηση και ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έκριναν και κατάφεραν να πείσουν τον τότε υπουργό Γιάνη Βαρουφάκη ότι το επίπεδο διαβίωσης των φορολογουμένων και συνακόλουθα η πραγματική εισοδηματική τους κατάσταση μπορεί να προσδιοριστεί με μεγαλύτερη ακρίβεια εάν οι φορολογικές αρχές συνυπολογίζουν και τις δαπάνες για τα κατοικίδια.
Τρία χρόνια μετά, δεν φανταζόμασταν ότι το ψέμα θα γινόταν πραγματικότητα. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. καθιερώνει με το νομοσχέδιο για τα αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα ετήσιο χαράτσι 100 ευρώ ετησίως για όποιον δεν στειρώνει το σκύλο ή τη γάτα του. Υποσχόμαστε ότι άλλη φορά θα είμαστε πιο προσεκτικοί στην επιλογή των πρωταπριλιάτικων αστείων γιατί μάλλον βάζουμε ιδέες.
*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]