Γράφει ο Γιώργος Μιχαηλίδης*
Εδώ και δεκαετίες «φωνάζουμε» πως η Ελλάδα είναι τριτοκοσμική όσον αφορά την αντιμετώπιση αλλά και την προστασία των ζώων. Δεν θα αναφερθούμε στα φρικιαστικά κρούσματα κακοποίησης που βλέπουμε σε πολλές περιοχές, αλλά στις ευθύνες της Πολιτείας απέναντι στα πλάσματα αυτά.
Κάθε νέος νόμος εδώ και δεκαετίες, ήταν ένα αργό, αλλά σταθερό βήμα προόδου. Οι κυβερνήσεις έρχονταν αντιμέτωπες με τις φιλοζωικές οργανώσεις και κάθε σκεπτόμενο άτομο, αλλά κανείς δεν μπορούσε να μην αναγνωρίσει πως κάθε νομοσχέδιο ήταν έστω και λίγο καλύτερο από το προηγούμενο. Αυτό, όμως, που συμβαίνει με τον νέο νόμο ξεπερνά τους νόμους της λογικής.
Σε πρώτη ανάγνωση βλέπουμε πως σύμφωνα με το σχέδιο νόμου οι ιδιοκτήτες είναι υποχρεωμένοι να στειρώνουν τα κατοικίδιά τους, ειδάλλως θα πληρώνουν ετήσιο πρόστιμο-τέλος. Θετικό.
Δημιουργείται ειδικό «Ταμείο Ζωοφιλίας», στο οποίο θα πηγαίνουν και τα έσοδα από τα πρόστιμα. Οι πόροι του ταμείου θα έχουν στόχο την οικονομική ενίσχυση σε Δήμους και δομές φιλοξενίας και περίθαλψης αδέσποτων ζώων. Θετικό.
Μέχρις εδώ όμως, καθώς όσο πιο πολύ διαβάζεις τον νόμο τόσο φρίττεις και σε κάνει να απορείς πώς ένας σοβαρός άνθρωπος, με οικολογικές ευαισθησίες επιτρέπει στις παρακάτω διατάξεις να τίθενται σε διαβούλευση. Ας δούμε όμως τα μαύρα σημεία του συγκεκριμένου νομοσχεδίου.
Θα απαγορευτεί η φιλοζωική δράση των πολιτών! Διάσωση, στείρωση, φιλοξενία και τάισμα αδέσποτων θα τιμωρείται δια προστίμου! Το πρόστιμο μάλιστα μπορεί να κυμανθεί από 5.000 έως 15.000 ευρώ και ποινή φυλάκισης ενός έτους, εάν κάποιος κάνει τα παραπάνω ή/και προσπαθήσει να βρει σπίτι μέσω αγγελίας (έστω και μέσω Facebook) σε κάποιο πλασματάκι που θα βρει να περιπλανιέται στους δρόμους, γιατί θα θεωρείται ουσιαστικά παράνομος έμπορος.
Καταργούνται επί της ουσίας οι φιλοζωικές οργανώσεις αφού τα ζώα θα πρέπει να παραδίδονται στις ανύπαρκτες δομές των δήμων αντί σε αυτές οι οποίες μέχρι πρότινος αναλάμβαναν την φροντίδα αδέσποτων και κακοποιημένων ζώων.
Τραμπ, Μπάιντεν και το δράμα των ομήρων
Μέσα σε όλα αυτά, φανταστείτε να βρείτε ένα αδέσποτο από τον δρόμο, να θέλετε να το υιοθετήσετε και να μην μπορείτε γιατί… είναι παράνομο. Ναι, αυτό μας λέει ο νέος νόμος.
Διαβάζοντας ρεπορτάζ της Καθημερινής, βλέπουμε πως όσοι φιλοξενούν ζώα αδέσποτα θα πρέπει να τα παραδώσουν στον Δήμο. Τα ζώα αυτά, όπως τονίζει η Σοφία Τζονίκη, Γενική Γραμματέα της Πανελλήνιας Φιλοζωϊκής Ομοσπονδίας, «τι θα γίνονται αφού οι Δήμοι δεν έχουν δομές; Απλώς Θα οδηγούνται σε ευθανασία με συνοπτικές διαδικασίες, έχοντας βαπτιστεί “επιθετικά” ή “πάσχοντα από σοβαρή ασθένεια”, χωρίς έλεγχο ούτε δυνατότητα παρέμβασης φιλοζωικών όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, εφόσον η συμμετοχή τους στις πενταμελείς επιτροπές των Δήμων θα αποκλείεται από τις νέες προδιαγραφες που βάζει ο νόμος…»..
Άλλο ένα παράλογο είναι η σύνδεση της δυνατότητας φιλοξενίας ζώων βάσει των τετραγωνικών του σπιτιού. Όσο λογικοφανές κι αν ακούγεται, είναι παράλογο, αφού για δυο ζώα απαιτούνται τουλάχιστον 60 τετραγωνικά μέτρα. Είναι σωστό δηλαδή σε ένα σπίτι 60 τμ κάποιος να έχει δύο σκυλιά των 100 κιλών το καθένα, αλλά να μην μπορεί να έχει τρεις γάτες; Αυτό είναι το αποδεικτικό πως για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ασχολήθηκαν άτομα που δεν έχουν γνώση της κατάστασης και φαίνεται πως δεν έχει ζητηθεί τουλάχιστον η γνώμη των φιλοζωικών οργανώσεων.
Όχι, δεν σταματάμε εδώ. Πρόστιμο 3.000 ευρώ θα επιβάλλεται ακόμα και στους κτηνιάτρους που περιθάλπουν ζώο που δεν φέρει σήμανση ηλεκτρονική και δεν έχει καταχωρηθεί στη βάση δεδομένων. Μέχρι στιγμής πολλοί κτηνίατροι ήταν αυτοί που με δικά τους έξοδα έσωζαν κακοποιημένα, ταλαιπωρημένα και αδέσποτα ζώα για να τα γλυτώσουν από τον θάνατο. Έκαναν δηλαδή αυτό για το οποίο εκπαιδεύτηκαν και αυτό που επιβάλλει η επιστήμη τους. Δηλαδή κάνοντας μία χοντροκομμένη γενίκευση, είναι το ίδιο με το να απαγορεύουμε σε έναν γιατρό να περιθάλψει έναν τραυματία επειδή αυτός δεν έχει χαρτιά ή ασφάλιση… Μόνο ένας αρρωστημένος εγκέφαλος θα μπορούσε να νομοθετήσει κάτι τέτοιο. Κι όμως, στην Ελλάδα αυτοί οι αρρωστημένοι εγκέφαλοι, φαίνεται πως έχουν αυτό το δικαίωμα.
Ακόμα όμως δεν έχουμε τελειώσει γιατί πολύ απλά ο νόμος αυτός, μειώνει (!) το πρόστιμο για κακοποίηση ζώων από τα 30.000 στα 15.000 ευρώ, την ώρα που όπως αναφέραμε τα κρούσματα είναι πολλά σε όλη την χώρα.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το Μέγαρο Μαξίμου μετά τις αντιδράσεις πολιτών και φιλοζωικών οργανώσεων, αναμένεται να ζητήσει επανεξέταση των παραπάνω διατάξεων σε μία προσπάθεια τόσο να επαναφέρουμε την λογική που είναι τόσο σπάνια σε αυτήν την χώρα, αλλά και να φέρουμε το νομοσχέδιο στην σωστή κατεύθυνση που πρέπει να είναι μία:
Προστασία των ζώων από κακοποίηση και αδιαφορία και όχι εξόντωση των αδεσπότων, των ιδιοκτητών και όσων έχουν φιλοζωική δράση.
ΥΓ. Μετά την ανάρτηση του άρθρου ανακοινώθηκε πως αποσύρθηκε για διαβούλευση το νομοσχέδιο για τα αδέσποτα.
Ο Γιώργος Μιχαηλίδης είναι διευθυντής του EleftherosTypos.gr
Ακολούθησέ τον στο Facebook και στο Twitter
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]