Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
«Eχουμε την αίσθηση ότι το 2017 θα κλείσει με μπροστά τον αριθμό 2% σε ανάπτυξη, ενώ ακόμη και οι άσπονδοι φίλοι μας, που παλαιότερα υποτιμούσαν συνεχώς τα μεγέθη, το παραδέχονται». Αυτά έλεγε ο πρωθυπουργός τον Οκτώβριο και δεν έπεσε έξω για πολύ.
Χθες η Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε τα πρώτα στοιχεία για το ΑΕΠ του τέταρτου τριμήνου από τα οποία προκύπτει ότι η ανάπτυξη το 2017 ήταν μόλις 1,4% έναντι αρχικής πρόβλεψης 2,7%.
Με άλλα λόγια στα 200 δισ. ζημιά που υπολογίζει ο Τόμας Βίζερ για την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να προσθέσουμε άλλα 2,3 δισ. από την υστέρηση στον στόχο του 2017.
Η Ελλάδα ήταν η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης που πέρυσι πέρασε κάτω από τον πήχυ. Ολες οι υπόλοιπες κυβερνήσεις κατάφεραν πέρυσι να αξιοποιήσουν τη διεθνή συγκυρία και να πετύχουν ρυθμούς ανάπτυξης υψηλότερους των αρχικών προβλέψεων.
Επ’ αυτού ο πρωθυπουργός και πάλι είχε δώσει τον χρησμό του, στην ίδια εκδήλωση της Λάρισας:
«Θα είμαστε μια από τις χώρες με τον υψηλότερο βαθμό ανάπτυξης σε επίπεδο ευρωζώνης. Ομως θα πρέπει τώρα να συνεννοηθούμε μεταξύ μας για ένα πράγμα: Τι ανάπτυξη θέλουμε», έλεγε τότε ο κ. Τσίπρας.
Τελικώς είμαστε η χώρα με τον χαμηλότερο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ στην ευρωζώνη και αντί να προβληματιστούμε για το τι ανάπτυξη θέλουμε, πρέπει πρώτα να ψαχτούμε γιατί χάσαμε τον μισό στόχο του 2017. Να βρούμε πώς κατάφερε η Κύπρος που το 2014 βρισκόταν σε ύφεση και εμείς σε ανάκαμψη να αναπτύσσεται με ρυθμούς κοντά στο 4%.
Το 2016 θα πετυχαίναμε την ένταξή μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αλλά τώρα δεν μιλάει κανείς για αυτό το θέμα στο Μαξίμου.
Το 2017 θα ήμασταν οι πρωταθλητές ανάπτυξης αλλά τελικώς βγήκαμε ουραγοί με το οικονομικό επιτελείο να σφυρίζει αδιάφορα που το ΑΕΠ δεν είχε το «2» μπροστά.
Αντιπολίτευση… υπονομευτική…
Φέτος οι ίδιοι θέτουν ως εθνικό στόχο την καθαρή έξοδο και απορρίπτουν την προληπτική πιστωτική γραμμή στήριξης.
Οπως εξελίσσεται η κατάσταση στις αγορές κάτι μας λέει ότι εκεί στα μέσα του καλοκαιριού τα κυβερνητικά στελέχη θα εκθειάζουν τα καλά της προληπτικής γραμμής. Εάν την έχουμε βέβαια διαθέσιμη γιατί ούτε αυτή είναι δεδομένη.
Ορθή αντίδραση από την «Πρώτη Είδηση» της ΕΡΤ
Ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα του «Ελεύθερου Τύπου» για το «νόμιμο ρουσφέτι» του πρωθυπουργού στη νύφη του έκανε χθες ο παρουσιαστής της «Πρώτης Είδησης» στην ΕΡΤ Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Κατά την ανάγνωση των εφημερίδων από τη συμπαρουσιάστριά του Μαίρη Πολλάλη, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος επισήμανε ότι η εκάστοτε κυβέρνηση έχει υποχρέωση να απαντάει επί της ουσίας για θέματα που αποκαλύπτει ο Τύπος και όχι να επιτίθεται με χαρακτηρισμούς κατά των δημοσιογράφων που έγραψαν τα ρεπορτάζ.
«Το υπουργείο έπρεπε να απαντήσει με επιχειρήματα και να μην απαξιώνει τους συντάκτες», είπε χαρακτηριστικά ο παρουσιαστής της εκπομπής, υπερασπιζόμενος τον ρόλο των μέσων ενημέρωσης έναντι της κάθε μορφής εξουσίας. Συνυπογράφουμε και επαυξάνουμε.
Κομματική γραμμή στο Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής
Τον Οκτώβριο του 2013 το Γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία του χρέους και πρότεινε ως μόνη λύση το κούρεμα.
Τον Μάιο του 2014 ο ίδιος επιστημονικός φορέας του Κοινοβουλίου υπό τον καθηγητή Παναγιώτη Λιαργκόβα τόνιζε σε νεώτερη έκθεση ότι τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα δεν είναι βιώσιμα.
Παρά το γεγονός ότι η τότε κυβέρνηση δεν συμφωνούσε με τις διαπιστώσεις του Γραφείου εκτιμούσε την ανεξαρτησία της φωνής των καθηγητών που το απαρτίζουν και δεν παρενέβαινε στο έργο του. Χθες η συμπολίτευση επέλεξε για τη θέση του επικεφαλής του φορέα τον μέχρι σήμερα γενικό γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής και πρώην οικονομικό σύμβουλο του πρωθυπουργού Φραγκίσκο Κουτεντάκη, ο οποίος έχει διακριθεί στο twitter για τα «δίκαια του ΣΥΡΙΖΑ».
Δεν πιστεύουμε ποτέ ότι στο μέλλον ο κ. Κουτεντάκης θα αμφισβητήσει την πολιτική των οικονομικών υπουργών. Δεν θα του το επιτρέπει η κομματική επετηρίδα και τα αγωνιστικά του ένσημα.
O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]