Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος
Δέχθηκε να τους αναγνωρίσει ως νόμιμη πολιτική οργάνωση, που θα συμμετάσχει στις εκλογές. Προσφέρθηκε να τους διαγράψει από τις διεθνείς λίστες τρομοκρατών και να τους επιτρέψει να μπουν στη Βουλή! Υποσχέθηκε να αλλάξει το Σύνταγμα και να βρει… δουλειά στους μετανοημένους αντάρτες. Το μόνο που ζήτησε σε αντάλλαγμα είναι να αναγνωρίσουν την κυβέρνησή του και να σέβονται το νόμο. Εδώ γελάνε…
Δεκαεπτά χρόνια μετά την αμερικανική εισβολή, οι Ταλιμπάν ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος του Αφγανιστάν και μόνο μέσα στο προηγούμενο Σαββατοκύριακο σκότωσαν 20 κυβερνητικούς στρατιώτες. Τον Ιανουάριο έκαναν επίδειξη ισχύος στην καρδιά της Καμπούλ με δύο πολύνεκρες επιθέσεις αυτοκτονίας.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Οι Ταλιμπάν δέχονται να συνομιλήσουν απευθείας μόνο με τις… ΗΠΑ. Γι’ αυτό πριν από λίγες εβδομάδες έπραξαν το αδιανόητο, να καλέσουν με επιστολή τους το Κογκρέσο να πιέσει τον Τραμπ για άμεσες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. «Αν συνεχίσετε την πολιτική βίας για άλλα 100 χρόνια το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο…», έβγαλαν… γλώσσα οι Αφγανοί οπλαρχηγοί στην Ουάσιγκτον.
Ο Τραμπ εξήγγειλε μεν αποστολή περισσότερων στρατευμάτων στο Αφγανιστάν, ανοίγοντας όμως «παραθυράκι» συνομιλιών με τους ακατονόμαστους, «ίσως ύστερα από αρκετό καιρό». Το ερώτημα είναι γιατί ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον, «τρώγεται» εδώ κι έναν μήνα να συνομιλήσει με τους «μετριοπαθείς Ταλιμπάν». Η απάντηση κρύβεται στα αρχικά ΤΑΡΙ. Είναι ο αγωγός φυσικού αερίου Τουρκμενιστάν – Αφγανιστάν – Πακιστάν – Ινδία, που θα αρχίσει να λειτουργεί το 2019 ως αντίπαλον δέος τού μεγάλου σινο-ρωσικού αγωγού 400 δισ. δολαρίων. Πρώτος, «νονός» του ΤΑΡΙ ήταν η αμερικανική Unocal, το 1995. Την επόμενη χρονιά κατέλαβαν την εξουσία οι Ταλιμπάν – και τα υπόλοιπα τα ξέρουμε.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]