Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*
Ηταν ο ενδιάμεσος κρίκος ανάμεσα στην πανίσχυρη ομάδα εργασίας των συμβούλων των 19 υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης προετοιμάζοντας τις κρίσιμες συνεδριάσεις του Eurogroup. Ηταν ο πιο στενός συνεργάτης του (επίσης πρώην) Γερούν Ντάισελμπλουμ και είχε βρεθεί πολλές φορές στο στόχαστρο όχι μόνο του Βαρουφάκη αλλά όλης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Ινάσιο Λούλα, ο «πρεσβευτής» του Καλού
Το «βαθύ λαρύγγι» των Βρυξελλών, όπως ήταν τότε το προσωνύμιό του επειδή εκείνος έκανε όλες τις διαρροές για λογαριασμό των Βρυξελλών, εξακολουθεί και σήμερα να μιλά και να αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές της δραματικής πρώτης περιόδου ΣΥΡΙΖΑ. Τότε που η πιθανότητα ενός Grexit ήταν πιο κοντά από ποτέ. «Οι υπουργοί ήταν αναστατωμένοι με αυτά που είχαν βιώσει επί έξι μήνες με τον Βαρουφάκη, όλα αυτά τα μεγάλα λόγια και οι δημαγωγίες. Ενα μεγάλο μέρος από αυτούς είχαν την άποψη ότι “εάν θέλουν να φύγουν, ας πάνε στο καλό!”», λέει σε συνέντευξή του στην ολλανδική εφημερίδα De Volkskrant. Και προσθέτει πως στο πλευρό της Ελλάδας ήταν τότε μόνο οι υπουργοί της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Κύπρου. Και κατά ένα παράδοξο τρόπο ο ίδιος ο Ντάισελμπλουμ, ο οποίος κατάφερε να συγκεράσει τις αντικρουόμενες απόψεις, με αποτέλεσμα να επιτευχθεί συμβιβασμός.
Είπε όμως και κάτι άλλο, ακόμα πιο σημαντικό. Στην ερώτηση του δημοσιογράφου αν όντως το εξάμηνο Βαρουφάκη κόστισε 100 δισ. ευρώ, έκανε μια διαφορετική εκτίμηση: «Για να είμαι ειλικρινής, πιστεύω ότι μάλλον στοίχισε τα διπλά: η οικονομική συρρίκνωση, η δυσπιστία των επενδυτών, τα πλήγματα που δέχθηκαν οι ελληνικές τράπεζες. Αλλά δεν ήταν μόνο ο Βαρουφάκης, ολόκληρη η ελληνική κυβέρνηση φέρει την ευθύνη αυτή».
Η αλήθεια λοιπόν είναι, είτε τη λέει ο Βίζερ είτε ο Στουρνάρας είτε η αξιωματική αντιπολίτευση, πως η ζημιά που έπαθε η ελληνική οικονομία τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ισοδυναμεί με… εννιά σκάνδαλα Novartis. Προφανώς και δεν γίνεται συμψηφισμός, αφού στη μία περίπτωση υπάρχει διερεύνηση ποινικών αδικημάτων και στην άλλη μια αποτυχημένη πολιτική διαπραγμάτευση που μας κόστισε ακριβά. Ομως έχει και αυτή τη σημασία της και θα πάρει τη θέση που της αξίζει στην ιστορία, που ακόμα γράφεται.
*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]