Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Για άλλη μια φορά θα πέσει έξω στις εκτιμήσεις του γιατί στην αγωνία του να διαβάλει τη Νέα Δημοκρατία πέφτει σε λάθη και υπερβολές.
Καταρχάς οι περισσότεροι υπουργοί έκαναν ό,τι μπορούσαν προκειμένου να δείξουν ότι γνωρίζουν περισσότερα από τη Δικαιοσύνη εκθέτοντας εισαγγελικούς λειτουργούς και υποπίπτοντας σε θεσμικές ακροβασίες.
Ομως αυτά που ενδιαφέρουν τους πολίτες είναι να μάθει εάν κάποιοι πολιτικοί ή μη πήραν μίζες και εάν το «πάρτι» στην υγεία έχει διακοπεί ή συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
Για το πρώτο απάντηση δεν μπορεί να δώσει η κυβέρνηση, αν και από τώρα το Μαξίμου και οι γνωστοί υπουργοί του Facebook έχουν βγάλει καταδικαστικές αποφάσεις για τους 10 πολιτικούς, που παραπέμπει ο ΣΥΡΙΖΑ στην προανακριτική.
Η Δικαιοσύνη καλείται να διερευνήσει την υπόθεση και εφόσον δεν βρεθούν σοβαρά στοιχεία που να στοιχειοθετούν χρηματισμό πολιτικών δεν θα μπορέσουν να σταθούν κατηγορίες με βάση τις εικασίες των τριών προστατευομένων μαρτύρων.
Ινάσιο Λούλα, ο «πρεσβευτής» του Καλού
Για το δεύτερο σκέλος, σχετικά με το πάρτι στην υγεία, ο κ. Τσίπρας για πρώτη φορά άφησε αιχμές κατά της κυβέρνησης Καραμανλή τονίζοντας ότι «στην περίοδο 2000-2010 η ζημία για το Δημόσιο έφτασε τα 23 δισεκατομμύρια ευρώ, σχεδόν ένα μνημόνιο ή πάνω από το 10% του ΑΕΠ».
Ο αριθμός αυτός δεν βγαίνει εκτός εάν υποθέσουμε ότι το σύνολο της φαρμακευτικής δαπάνης στη χώρα μας ήταν αποκλειστικά μίζες.
Είπε όμως και κάτι ενδιαφέρον ο πρωθυπουργός χθες στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Αντιγράφουμε το σχετικό απόσπασμα:
«Το πιο ανήθικο είναι αυτό που έγινε μετά τα μνημόνια. Το πάρτι συνεχίσθηκε και κάποιοι ενώ κόβονταν συντάξεις και πετσοκόβονταν μισθοί φρόντιζαν να εξυπηρετούν με το αζημίωτο πολυεθνικές και κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες».
Ας δούμε λοιπόν πώς συμπεριφέρθηκε το Δημόσιο στη Νοβάρτις στα χρόνια των μνημονίων.
Την περίοδο 2013-2014, όταν υπουργός Υγείας ήταν ο Αδωνις Γεωργιάδης, οι πληρωμές του Δημοσίου προς τον ελεγχόμενο για μίζες φαρμακευτικό κολοσσό ανήλθαν σε 130 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Το 2015, επί Παναγιώτη Κουρουμπλή, η δαπάνη προς τη Νοβάρτις μειώθηκε οριακά στα 125 εκατομμύρια και το 2016 επί Ξανθού ανέβηκε στα 135 εκατομμύρια, σύμφωνα με στοιχεία που έχει παρουσιάσει ο κ. Γεωργιάδης. Δηλαδή στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ δεν παρατηρήθηκε κάποια ουσιαστική αλλαγή στη μεταχείριση της Νοβάρτις από το Δημόσιο.
Επίσης η κυβέρνηση Σαμαρά μείωσε τη φαρμακευτική δαπάνη κάτω από τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ το 2014 ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ όλα τα χρόνια των μνημονίων ζητούσε αύξηση των κονδυλίων και έταζε δωρεάν φάρμακα για όλους. Οταν ο κ. Τσίπρας σχημάτισε κυβέρνηση διατήρησε τα κονδύλια της φαρμακευτικής δαπάνης στα επίπεδα του 2014 και το 2016 τα αύξησε κοντά στα 2,2 δισ.
Επομένως επί Σαμαρά το πάρτι περιορίσθηκε σημαντικά. Και της Νοβάρτις αλλά και του συνόλου των φαρμακευτικών εταιρειών. Επί Τσίπρα δεν υπήρξαν αλλαγές ούτε στα ποσά, ούτε στις δομές της υγείας, ούτε στη μεταχείριση της Νοβάρτις. Αντιθέτως, το 2015 δεν εκδόθηκε δελτίο τιμών με αποτέλεσμα να μη μειωθούν οι χρεώσεις του Δημοσίου στα φάρμακα, αλλά οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που υπέγραψαν την αίτηση για προανακριτική επιτροπή απέδωσαν την καθυστέρηση αυτή στην τρόικα απαλλάσσοντας τους δικούς τους υπουργούς!
Πράγματι, λοιπόν, η διασπάθιση του χρήματος εν μέσω των μνημονίων αποτελεί ύβρη, όπως είπε ο πρωθυπουργός. Ομως επί Τσίπρα ένας «μάρτυρας» και μάλιστα όχι προστατευόμενος αλλά με ονοματεπώνυμο αποκάλυψε ότι η ζημιά του Δημοσίου στο εξάμηνο Βαρουφάκη δεν ήταν 100 δισεκατομμύρια αλλά διπλάσια εάν συνυπολογισθεί η οικονομική συρρίκνωση, η δυσπιστία των επενδυτών και τα πλήγματα των ελληνικών τραπεζών.
Αυτά είπε ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup Τόμας Βίζερ προσθέτοντας ότι για τη ζημιά που υπέστη η Ελλάδα δεν ήταν υπεύθυνος μόνο ο Βαρουφάκης αλλά ολόκληρη η κυβέρνηση.
Επομένως «όλα στο φως» αλλά χωρίς ψέματα και υπερβολές.
O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]