Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Ο μάρτυς αυτός, με το ψευδώνυμο «Μάξιμος Σαράφης», πιθανολόγησε ότι ο Αβραμόπουλος πήρε μίζες για τα εμβόλια της περιόδου 2007-2009 και τα υλικά μοριακού ελέγχου του αίματος.
Μάλιστα, σε μία περίεργη διατύπωση της κατάθεσής του, ο «Μάξιμος» υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός της περιόδου εκείνης, δηλαδή ο Κώστας Καραμανλής, «παρασύρθηκε από τον Αβραμόπουλο και τελούσε εν αγνοία».
Με τον τρόπο αυτό ο προστατευόμενος μάρτυρας δημιούργησε νέα ερωτήματα για το πώς ήξερε για τις σχέσεις Αβραμόπουλου- Καραμανλή και πώς έβγαλε ένα τέτοιο συμπέρασμα, που, αν μη τι άλλο, προσέβαλλε την προσωπικότητα ενός πρώην πρωθυπουργού.
Στη συνέντευξη ο Ευρωπαίος επίτροπος, αφού πρώτα χαρακτήρισε σκευωρία την απόπειρα εμπλοκής του, αναφέρθηκε στο ζήτημα των εμβολίων κατά της γρίπης, θυμίζοντας ότι εκείνη την περίοδο σε έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη που είχε συγκαλέσει ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής αποφασίσθηκε η κάλυψη όλου του πληθυσμού.
Σε ό,τι αφορά την «άγνοια» του πρώην πρωθυπουργού, που επικαλέσθηκε ο προστατευόμενος μάρτυρας, ο κ. Αβραμόπουλος αναρωτήθηκε για τα αυτονόητα: «Τι ήταν ο Καραμανλής; Κανένα παιδάκι που δεν καταλάβαινε;», όπως υπαινισσόταν ο μάρτυρας.
Λίγη ώρα μετά, κύκλοι του κ. Καραμανλή στήριξαν τον κ. Αβραμόπουλο στα όσα είπε για τα αντιγριπικά εμβόλια, επισημαίνοντας ότι ασφαλώς και δεν τελούσε εν αγνοία, όπως ανοήτως δήλωνε στην κατάθεσή του ο «Μάξιμος».
Είναι σαφές λοιπόν ότι η υπόθεση της Νοvartis χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση ως «Δούρειος Ιππος» για να διεμβολίσει την ενότητα της Νέας Δημοκρατίας. Δεν είναι η πρώτη φορά που το Μαξίμου επιχειρεί να περιορίσει τη συσπείρωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Το επιχείρησε πρόσφατα με το Σκοπιανό και απέτυχε παταγωδώς. Το είχε σχεδιάσει και παλαιότερα με όχημα «κομπάρσους» της παράταξης που είχαν μπερδέψει τη σκιά τους με το μπόι τους, αλλά κάθε προσπάθεια κατέληγε σε φιάσκο.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, η συσπείρωση της Ν.Δ. παραμένει κοντά στο 90% και αυτό γιατί όσοι πολεμούν τη Ν.Δ. και βρίσκονται «εντός των τειχών» κατά κανόνα δεν εκπροσωπούν κανέναν παρά μόνο τον εαυτό τους.
Και αυτό στην καλύτερη των περιπτώσεων, γιατί δεν είμαστε απολύτως βέβαιοι εάν στις εκλογές του 2015 είχαν ψηφίσει Ν.Δ. ή έριξαν δαγκωτό Τσίπρα. Επομένως, η απομάκρυνσή τους από το κόμμα δεν στερεί από τη Ν.Δ. ούτε καν την ψήφο τους, πάλι ΣΥΡΙΖΑ θα ψήφιζαν.
Το βασικό πρόβλημα του Μαξίμου δεν είναι ο Αδωνις Γεωργιάδης, ούτε ο Αντώνης Σαμαράς, αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. πήρε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε κλίμα ηττοπάθειας και μέσα σε δύο χρόνια κατάφερε να δώσει διψήφιο προβάδισμα στη Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο ίδιος κρίνεται καταλληλότερος από τον κ. Τσίπρα με μεγάλη διαφορά, πρωτοφανές για εν ενεργεία πρωθυπουργό.
Τώρα με την υπόθεση της Νοvartis, όπου η υπόγεια εμπλοκή ορισμένων υπουργών στη στοχοποίηση στελεχών της κυβέρνησης Σαμαρά είναι τόσο κραυγαλέα που βγάζει μάτι, είναι αυτονόητο ότι δεν υπάρχει χώρος για χωρατά και πολιτικές ανοησίες εντός Ν.Δ.
Ο κ. Μητσοτάκης έδειξε απίστευτη ωριμότητα στο ζήτημα του Σκοπιανού, θέτοντας συγκεκριμένους όρους στην κυβέρνηση για να συναινέσει σε συμφωνία και μέσα σε χρόνο- ρεκόρ έβαλε στο πολιτικό περιθώριο τον κ. Τσίπρα και ακύρωσε την προσπάθεια του Μαξίμου να διασπάσει την ενότητα της Νέας Δημοκρατίας.
Το ίδιο πράττει και στην υπόθεση της Νοvartis. «Ολα στο φως», αλλά καμία ανοχή στο πολιτικό κατασκεύασμα της μικρής ομάδας του Μαξίμου, που έχει αναλάβει το ρόλο των Ροβεσπιέρων με τη βοήθεια των γνωστών παπαγάλων.
Οπως πολύ εύστοχα σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, που δεν ανήκει και στον κύκλο των μητσοτακικών, «σε μία περίοδο κατά την οποία βάλλεται η παράταξη, αν και έχω διαφωνήσει πολλές φορές με τον Αδωνη Γεωργιάδη, τον στηρίζω γιατί η Νέα Δημοκρατία πρέπει με ενότητα να απαντήσει σε όλη αυτή την ιστορία».
Αντίστοιχη ήταν η δήλωση του Θοδωρή Ρουσόπουλου, ο οποίος στο παρελθόν είχε πέσει θύμα «ανθρωποφαγίας»: «Στις στιγμές αυτές ένα κόμμα οφείλει να είναι ενωμένο και η αντίληψη της ανθρωποφαγίας θα πρέπει να είναι μακριά από το κόμμα».
Απλά πράγματα.
Γιατί στο τέλος της ημέρας το ερώτημα που θα κληθούν να απαντήσουν όλοι είναι εύκολο και αφορά τους πάντες: «Με τον Μητσοτάκη ή με τον Τσίπρα;».
O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]