Οι ίδιοι παραπέμπονται στην εισαγγελία, ώστε να εξεταστεί αν πρέπει να διωχθούν ποινικά για το αδίκημα της ψευδούς κατάθεσης, όπως κρίνεται η ιατροδικαστική τους έκθεση. Το αδίκημα που θα διερευνήσει ο αρμόδιος εισαγγελέας είναι αυτό της «ψευδούς κατάθεσης», αλλά δεν αποκλείεται αν προκύψουν στοιχεία, να αντιμετωπίσουν και άλλες κατηγορίες.
«Η κατηγορούμενη προκειμένου να καλύψει τα εγκλήματά της βρήκε πρόσφορο έδαφος στον κύκλο των ιατροδικαστών», είπε, μεταξύ άλλων, στην αγόρευσή της η εισαγγελέας, κάνοντας λόγο και για ευθύνες από πλευράς τους.
«Ιατροδικαστές που όπως αποδεικνύεται δεν έχουν συναίσθηση της ευθύνης τους, που δεν εγκύπτουν με σοβαρότητα στο αντικείμενο της μελέτης τους για να ανακαλύψουν την αιτία θανάτου τριών παιδιών. Δεν παραδέχθηκαν καν εδώ ότι έκαναν λάθος. Επέμεναν στην ίδια άποψη. Άλλοι εκτέθηκαν αναιρώντας δημόσια την αρχική, σωστή τους άποψη, αποδεχόμενοι άλλη άποψη στη συνέχεια», είπε η εισαγγελέας.
«Το να κάνει ένας άνθρωπος λάθος ή να έχει λάθος εκτίμηση, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι σε πλεκτάνη», λέει από τη μεριά του ο δικηγόρος Κώστας Ντάλτας. «Νομίζω ότι η εισαγγελέας έκανε μια τεκμηριωμένη πρόταση, μια πρόταση που συμβαδίζει με την κοινή λογική, με την ιατροδικαστική λογική. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι ακριβώς έτσι», σημειώνει από την πλευρά του, ο Γρηγόρης Λέων, πρόεδρος της ελληνικής ιατροδικαστικής εταιρίας, μιλώντας στο MEGA.
«Το γεγονός ένας ιατροδικαστής να σφάλει κάποια στιγμή είναι μέσα στα πλαίσια. Το να επιμείνει στο λάθος, εκεί δημιουργεί πάρα πολλά ερωτηματικά και προφανώς για αυτόν τον λόγο κινήθηκε όλη αυτή η διαδικασία η οποία κινήθηκε στο συγκεκριμένο δικαστήριο, που εύχομαι οι συνάδελφοι να μπορέσουν να αποδείξουν γιατί αυτή η επιμονή στο λάθος», τονίζει.
Όπως λέει ο ίδιος: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτό που έγινε, γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Κατά τη γνώμη μου, πρέπει η συγκεκριμένη πρόταση να αποτελέσει τμήμα της διδασκαλίας των νέων ιατροδικαστών στην Ελλάδα. Το πρόβλημα εδώ ήταν ότι όλοι οι γιατροί είχαν αντιληφθεί, είχε αντιληφθεί όλος ο κόσμος, και εμείς ακόμα ήμασταν στον κόσμο μας;».
Ρούλα Πισπιρίγκου: Ο Γιώργος Τσούκαλης αποκαλύπτει – «Τι δεν έγινε σωστά- Θα είχαν σωθεί τα άλλα δύο»
Για τη Ρούλα Πισπιρίγκου και την καταδίκη της σε δις ισόβια, μίλησε ο ιδιωτικός ερευνητής, Γιώργος Τσούκαλης
Μιλώντας στην εκπομπή «Σήμερα» του ΣΚΑΪ, ο γνωστός ερευνητής αναρωτήθηκε «Τι δεν έγινε σωστά για να χαθούν οι ζωές παιδιών; Αν είχε γίνει κάτι σωστά από την πρώτη στιγμή, θα είχαν γλιτώσει τα άλλα δυο παιδιά».
Και συνέχισε λέγοντας: «Για μένα κομβικής σημασίας είναι αυτό που ακούστηκε από την κυρία Εισαγγελέα για το θέμα των ιατροδικαστών. Ιατροδικαστής τι σημαίνει; Γιατρός – δικαστής, το λέει και η ετυμολογία της λέξης. Όταν λοιπόν αρχίζει μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα αμφισβήτησης για αυτόν τον θεσμό, δεν είναι καλό, πιστέψτε με. Από χθες από διάφορες συζητήσεις που γίνονται διαπιστώνω ότι αυτό το πράγμα είναι πρώτο στο κάδρο».
Ο ίδιος τόνισε επίσης: «Αυτή είναι μια υπόθεση ιατροδικαστικής επιστήμης. Υπάρχουν υποθέσεις που μέσα στην εξίσωση ο μεγαλύτερος παράγοντας είναι η ιατροδικαστική επιστήμη, σε κάποιες άλλες η ανακριτική επιστήμη ή αν θέλετε και η αστυνομική με άλλες πλευρές. Εδώ όμως βεβαίως πήγαμε σε άλλη κατεύθυνση, διότι έγιναν κάποια πράγματα τα οποία ενδεχομένως, εάν είχαν γίνει σωστά, θα είχαν σώσει τα δυο παιδιά».
Κλείνοντας για το θέμα είπε: «Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι ανάλογο στα ελληνικά εγκληματολογικά χρονικά. Στα παγκόσμια υπάρχει, αλλά στην Ελλάδα δεν έχουμε ξαναζήσει κάτι τέτοιο».
Ειδήσεις Σήμερα
- Εγγραφές Νηπιαγωγεία 2025: Προσοχή – Λήγει η προθεσμία – Μέχρι τις 24 Μαρτίου οι αιτήσεις – Βήμα βήμα η διαδικασία
- Κίνηση τώρα: Κυκλοφοριακό «έμφραγμα» στον Κηφισό – Που υπάρχουν προβλήματα;
- Κατερίνα Παπουτσάκη: Γιατί έχει αδυνατίσει τόσο πολύ – Η νόσος από την οποία πάσχει
- Λένα Αλκαίου: «Μέσα σε έναν χρόνο γέννησα και έχασα τους δύο μου γονείς» – Οι έντονες στιγμές χαράς και λύπης που την στιγμάτισαν [βίντεο]
- Μπιάνκα Σενσόρι: Προκαλεί και πάλι ο Κάνιε Γουέστ – Φωτογραφίζει τα επίμαχα σημεία του κορμιού της