Γράφει ο Γιάννης Ευαγγελίδης
Γιατί σίγουρα αυτά που ακούμε, κυρίως από το εξωτερικό, αφού η κυβέρνηση δεν έχει ξεκαθαρίσει τις θέσεις της στην ελληνική κοινή γνώμη, δεν είναι καθόλου ευνοϊκά για τη χώρα και το λαό μας. Αντιθέτως, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να δημιουργήσουν τετελεσμένα, τα οποία στο Διεθνές Δίκαιο δεν διορθώνονται όπως μπορεί να γίνει στο θέμα της οικονομίας.
Το πρώτο που προκαλεί μεγάλη εντύπωση είναι το γεγονός ότι στη διαπραγμάτευση για το Σκοπιανό η πλευρά που φαίνεται ότι βιάζεται περισσότερο να κλείσει το θέμα είναι η ελληνική και όχι η σκοπιανή. Και είναι όντως αξιοπερίεργη αυτή η σπουδή, όσο έντονες και αν είναι οι πιέσεις του διεθνούς παράγοντα, και κυρίως των Αμερικανών. Μας είχε προϊδεάσει πριν από λίγο καιρό ο κ. Κοτζιάς, λέγοντας ότι «θα λύσουμε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής που έχουν βαλτώσει εδώ και δεκαετίες». Και τώρα προαναγγέλλει ότι μέχρι τον Ιούνιο θα έχει τακτοποιηθεί το Σκοπιανό ζήτημα. Πράγμα που όχι απλώς δεν καθησυχάζει την κοινή γνώμη, αλλά, αντιθέτως, προκαλεί εύλογη ανησυχία, αν ληφθεί υπόψη η αποκάλυψη του ΟΗΕ κ. Νίμιτς, που υποστήριξε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει ακούσει την Αθήνα να θέτει θέμα ταυτότητας στη διαπραγμάτευση.
Περιμένοντας τον… M.A.G.A.*
Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση Τσίπρα όχι μόνο καθυστέρησε να θέσει θέμα αλυτρωτικών διαθέσεων και αλλαγής του Συντάγματος ώστε αυτές να απαλειφθούν, αλλά και αφήνει την πλευρά των Σκοπιανών να εκφράζει ανενόχλητη απόψεις αλυτρωτικού χαρακτήρα, όπως αυτές του υπουργού Εξωτερικών των Σκοπίων κ. Δημητρόφ περί «μακεδονικής» γλώσσας και έθνους κ.λπ.
Ας ξεκαθαρίσει επιτέλους ο κ. Τσίπρας ποια είναι η επίσημη θέση της ελληνικής κυβέρνησης και ας λάβει σοβαρά υπόψη του τα μηνύματα που στέλνουν οι πολίτες με τα συλλαλητήρια.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]