Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου
Αυτή η πραγματικότητα αποτυπώθηκε και στην τελευταία συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Εκτελεστικής Επιτροπής των ΑΝ.ΕΛ., όπου δύο μέλη της κυβέρνησης (οι υφυπουργοί Β. Κόκκαλης και Μ. Κόλλια), όπως κι ένας βουλευτής, ο Δ. Καμμένος, πρότειναν την άμεση απόσυρση του κόμματος από τη συγκυβέρνηση. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το κλίμα της συνεδρίασης ήταν τόσο βαρύ, ώστε κάποια στιγμή ο Π. Καμμένος -που έδειχνε να συμμερίζεται τους έντονους προβληματισμούς για τους χειρισμούς Κοτζιά και Τσίπρα στο Σκοπιανό-, προκειμένου να… μαζέψει τα πράγματα, αναγκάστηκε να πει «ας περιμένουμε 15 μέρες»…
ΗΤΑΝ ΣΑΦΕΣ ότι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας ελπίζει και προσβλέπει σε εξελίξεις οι οποίες δεν θα οδηγήσουν σε ψηφοφορία στη Βουλή, οπότε οι ΑΝ.ΕΛ. δεν θα χρειαστεί να καταψηφίσουν. Οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών των Σκοπίων Ν. Ντιμιτρόφ, μόλις τρεις ημέρες μετά τη φορτισμένη συνεδρίαση του συγκυβερνώντος κόμματος, μάλλον με ανακούφιση έγιναν δεκτές από τον πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛ., αλλά και όσων βουλευτών δεν θέλουν κυβερνητική αλλαγή. Ωστόσο αποτελεί κοινό τόπο μεταξύ των βουλευτών των ΑΝ.ΕΛ. ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ επιμείνει στη «λύση» του Σκοπιανού με τους όρους που το έχει χειριστεί ως τώρα, «η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη».
Στο σημείο αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι στη συνεδρίαση έγινε ψηφοφορία και η απόφαση ότι οι ΑΝ.ΕΛ. δεν θα ψηφίσουν όνομα με τον όρο Μακεδονία ή παράγωγό του ήταν ομόφωνη. Δεσμεύοντας (;) ακόμα και τον Θ. Παπαχριστόπουλο, ο οποίος, σύμφωνα με συναδέλφους του, «βρίσκεται ήδη με το ένα πόδι στον ΣΥΡΙΖΑ». Ο κύριος «ούτε μία στο δισεκατομμύριο δεν πέφτει η κυβέρνηση», άλλωστε, έχει ήδη διατρέξει σχεδόν όλο το πολιτικό φάσμα μεταπηδώντας από το ΠΑΣΟΚ στη Ν.Δ. κι από εκεί στους ΑΝ.ΕΛ.
ΟΙ ΙΔΙΕΣ πληροφορίες επιμένουν ότι και η πρόσφατη συνάντηση Αλ. Τσίπρα-Π. Καμμένου «δεν ήταν η καλύτερη», καθώς ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. φέρεται να είπε ευθέως στον πρωθυπουργό ότι είναι έτοιμος να φύγει από την κυβέρνηση. Ολα δείχνουν, λοιπόν, ότι η κυβερνητική συνύπαρξη ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από το αν οι Αλ. Τσίπρας και Ν. Κοτζιάς θα επιμείνουν να φέρουν λύση στη Βουλή ή αν η αδιαλλαξία των Σκοπίων σε συνδυασμό με τους αδέξιους χειρισμούς του Ν. Κοτζιά θα οδηγήσουν σε ναυάγιο τις διαπραγματεύσεις, οπότε δεν θα τεθεί σε δοκιμασία η κυβερνητική συνοχή.
Δεν είναι τυχαίο ότι -και παρά τις αντίθετες δημόσιες δηλώσεις του Π. Καμμένου περί εμπιστοσύνης στον Ν. Κοτζιά- στους κόλπους των ΑΝ.ΕΛ. κυριαρχεί η άποψη ότι «ο Κοτζιάς πήρε στο λαιμό του τον Τσίπρα» πείθοντάς τον ότι μπορούν να λύσουν το Σκοπιανό. Οι ίδιες πηγές, προκειμένου να ενισχύσουν αυτή την εκτίμηση, επιμένουν ότι σε συνάντηση που είχαν στην αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, ο πρέσβης τούς κατέστησε σαφές ότι οι ΗΠΑ «δεν είναι ο επισπεύδων», αλλά και ότι «δεν ασκούν πιέσεις» για την άμεση λύση του Σκοπιανού. Πέραν όμως της πολιτικής διαφωνίας που έχει ανακύψει μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων -που μπορούν να κουκουλωθούν αν δεν έρθει λύση στη Βουλή- έχει δημιουργηθεί κι ένα άλλο πρόβλημα, το οποίο είναι ίσως και πιο δύσκολο να επιλυθεί: Οι σκληρότατες προσωπικές επιθέσεις μεταξύ βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ., που έφτασαν σε ακραίους χαρακτηρισμούς (από «φίλος βασανιστών της χούντας» μέχρι «πολιτικός χαφιές» και «δωσίλογος»), δύσκολα ξεχνιούνται και δηλητηριάζουν βαθιά τις σχέσεις μεταξύ συγκυβερνώντων.
ΣΤΕΛΕΧΗ των ΑΝ.ΕΛ. επιρρίπτουν προσωπική ευθύνη στον Δ. Τζανακόπουλο για σειρά διαρροών που, όπως λένε, «έχει κάνει ο ίδιος με στόχο να πλήξει και να εκβιάσει τους ΑΝ.ΕΛ.». Και τον θεωρούν ενορχηστρωτή των επιθέσεων που εξαπέλυσαν βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ (Φίλης, Παπαδημούλης, Μπαλαούρας, Κυρίτσης, Σβίγκου κ.λπ.) εναντίον τους. Είναι βέβαιοι δε, ότι αυτό το μπαράζ επιθέσεων «ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού».
Ολα δείχνουν ότι οι σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. βρίσκονται σε οριακό σημείο. Η άλλοτε ειδυλλιακή σχέση των κυβερνητικών εταίρων δίνει τη θέση της σε μια «ανόρεχτη» συνεργασία, η οποία -ανεξαρτήτως πότε και πώς θα τελειώσει- δείχνει να στηρίζεται πλέον μόνο σ’ αυτά που… δένουν τον Αλ. Τσίπρα με τον Π. Καμμένο και στη… γλύκα της εξουσίας!
ΑΙΧΜΗ
Περιμένοντας τον… M.A.G.A.*
Ο… παράδεισος του ΣΥΡΙΖΑ
ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ σκεπασμένη κάτω από το «χαλί του… Σκοπιανού» η πραγματικότητα, η απόγνωση και η φτώχεια κραυγάζουν. Η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, η έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ και τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., περιγράφουν τον «Παράδεισο του ΣΥΡΙΖΑ»:
- Οι Ελληνες είναι βυθισμένοι στη φτώχεια και τουλάχιστον μέχρι το 2021 δεν τους περιμένουν καλύτερες μέρες, αλλά κι άλλη λιτότητα.
- Το 70% των νέων θέλει να φύγει στο εξωτερικό για δουλειά.
- Το 51% των νοικοκυριών ζει με τις κουτσουρεμένες συντάξεις του παππού ή της γιαγιάς.
- Οι 3 στους 4 ανέργους έχουν πλέον χαρακτηριστικά μακροχρόνιων ανέργων, χωρίς ελπίδα να βρουν δουλειά.
- Ο 1 στους 5 Ελληνες δεν κοιμάται το βράδυ γιατί φοβάται ότι θα χάσει το σπίτι του…
- Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογουμένων έφτασαν το 2017 τα 102 δισ. ευρώ (!), αυξημένες κατά 13 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2016.
ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ αποκαλύπτουν κι άλλες τραγικές καταστάσεις που βιώνει καθημερινά η διαρκώς φτωχοποιούμενη κοινωνία. Η οποία ταυτοχρόνως βρίσκεται στην αγχόνη της υπερφορολόγησης και στην ύπουλη αγκαλιά της κατάθλιψης. Την ώρα που συμβαίνουν όλα αυτά, οι «μάγοι του Μ. Μαξίμου» συνεχίζουν να μιλούν για «καθαρή έξοδο» από τα Μνημόνια και για κάποιον «παράδεισο» τον οποίο αντιλαμβάνονται μόνο οι μετακλητοί και οι πρώην αποτυχημένοι, που βρέθηκαν να κάνουν τους υπουργούς, τους βουλευτές, τους διοικητές οργανισμών και κρατικών επιχειρήσεων. Παρά τις σκόπιμες και επανειλημμένες προειδοποιήσεις των δανειστών ότι ουσιαστικά δεν υπάρχει ούτε «καθαρή» ούτε «έξοδος» από τα Μνημόνια. Η κυβέρνηση επιμένει να προσβάλλει τη νοημοσύνη των πολιτών. Οι οποίοι δεν καλούνται πλέον να πιστέψουν ή όχι σε κάτι. Αλλά καλούνται να διαχειριστούν μια ανυπόφορη πραγματικότητα που βιώνουν με δραματικό τρόπο καθημερινά.
Κι αυτή είναι μια τεράστια διαφορά, την οποία η κυβέρνηση υποτιμά με προκλητικό τρόπο. Οπως υποτίμησε και το Σκοπιανό και τώρα βρίσκεται ναυαγός μεσοπέλαγα…
Γιατί έφυγε η Εθνική Τράπεζα από τα Σκόπια;
Μεγάλα ερωτήματα, τα οποία ενδεχομένως σχετίζονται και με την εν εξελίξει ευρισκόμενη διαπραγμάτευση για το Σκοπιανό, προκαλεί σε διπλωματικούς και τραπεζικούς κύκλους η απόφαση να αποσυρθεί η Εθνική Τράπεζα από τα Σκόπια. Η κίνηση αυτή ερμηνεύεται ως μια κίνηση που αποδυναμώνει την επιρροή της Ελλάδας στη γειτονική χώρα κι επομένως «αδυνατίζει» τη διαπραγματευτική ισχύ της. Τα ερωτήματα που διατυπώνονται αφορούν σε χειρισμούς κυρίως των Ν. Κοτζιά και Γ. Δραγασάκη.
Το… μοιραίο πρόσωπο
Η απερίφραστη δήλωση του Μ. Νίμιτς ότι από ελληνικής πλευράς «δεν έχει ακούσει κάτι που θα σήμαινε άρνηση της ταυτότητας του λαού της FYROM» έχει προκαλέσεις αναστάτωση στην κυβέρνηση, αλλά κι έντονες αντιδράσεις από κόμματα της αντιπολίτευσης. Και δικαίως γιατί εφόσον ισχύει το λεχθέν από τον κ. Νίμιτς, σημαίνει ότι η κυβέρνηση εκτός από μυστικά, διαπραγματεύεται και με μη συμβατή με το «εθνικό πλαίσιο» γραμμή. Ολα τα κόμματα -του πρωθυπουργού συμπεριλαμβανομένου- μιλούν για «λύση-πακέτο» με προϋπόθεση την εξάλειψη του αλυτρωτισμού. Η ενδεχόμενη αναγνώριση «μακεδονικής ταυτότητας» προφανώς τινάζει στον αέρα το «εθνικό πλαίσιο». Φαίνεται ότι όλες οι κυβερνήσεις του Αλ. Τσίπρα είναι καταδικασμένες να έχουν «το μοιραίο πρόσωπο»: Η πρώτη είχε τον Γ. Βαρουφάκη, η δεύτερη τον Γ. Κατρούγκαλο και η τρίτη τον Ν. Κοτζιά…
Το βράδυ θα ξέρουμε…
Ελάχιστοι έχουν αμφιβολίες πλέον για το αν θα είναι μεγάλο το σημερινό συλλαλητήριο. Παρά τους κυβερνητικούς αντιπερισπασμούς και τις απροκάλυπτες επιθέσεις που δέχεται από κυβερνητικά στελέχη. Αυτό που «παίζεται» είναι το πόσο μεγάλο θα είναι. Το βράδυ θα ξέρουμε…
Κανένας δεν αμφιβάλλει πια αν το συλλαλητήριο θα επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις. Το πόσο και πόσο γρήγορα θα τις επηρεάσει είναι άγνωστο ακόμα. Το βράδυ θα ξέρουμε…
Κάποιοι υποστηρίζουν ότι το συλλαλητήριο της πλατείας Συντάγματος, εκτός από συλλαλητήριο για τη Μακεδονία, θα προσλάβει και αντικυβερνητικά χαρακτηριστικά. Το βράδυ θα ξέρουμε…
Μετωπική ΠΑΣΟΚ με ΣΥΡΙΖΑ για τη Δικαιοσύνη
Δύο πολύ ενδιαφέρουσες πρωτοβουλίες για κυβερνητικές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη αναλήφθηκαν αυτή την εβδομάδα με πρωτοβουλία της Κεντροαριστεράς. Η πρώτη ήταν η πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που έγινε στο «Κινγκ Τζορτζ» με πρωτοβουλία του e Kyklos του Β. Βενιζέλου, παρουσία και πολλών δικαστών. Η δεύτερη ήταν η επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσαν όλοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ., επισημαίνοντας 16 συγκεκριμένες περιπτώσεις απροκάλυπτων προσπαθειών παρέμβασης στο έργο της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης.
Και οι δύο έρχονται σε μια συγκυρία, κατά την οποία πληθαίνουν οι φήμες ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να παίξει «τα ρέστα» της με μοχλό τη σκανδαλολογία κι ένα μικρό μέρος δικαστικών λειτουργών, οι οποίοι φέρονται πρόθυμοι να «συνδράμουν» την προσπάθειά της…
Αρχισαν οι καταθέσεις, «έσφιξαν τα γάλατα»…
Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, άρχισαν οι καταθέσεις μαρτύρων για τη σκανδαλώδη πώληση όπλων στη Σ. Αραβία. Ηδη στην Εισαγγελία Διαφθοράς έχουν καταθέσει ορισμένοι από τους ανώτερους στρατιωτικούς, που έχουν γνώση των λεπτομερειών του θέματος, αλλά ήταν και μάρτυρες της συμπεριφοράς της πολιτικής ηγεσίας του ΥΕΘΑ έναντι συναδέλφων τους.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι έχει κλητευθεί ήδη, αλλά δεν έχει καταθέσει ακόμα, το πρόσωπο-κλειδί της υπόθεσης, ο μεσάζων Β. Παπαδόπουλος. Γεγονός που έχει προκαλέσει έκδηλη ανησυχία στο Μ. Μαξίμου και σε τουλάχιστον δυο υπουργεία.
Αυτές οι εξελίξεις μάλλον εξηγούν και την πρωτοφανή συμπεριφορά της Τ. Χριστοδουλοπούλου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, όπου έκανε τα αδιανόητα για να προστατέψει τον Π. Καμμένο και να μην κληθούν ως μάρτυρες στην Επιτροπή τα εμπλεκόμενα πρόσωπα. Εξηγούν ενδεχομένως και την πρωτοβουλία του Κυρ. Μητσοτάκη να στείλει την επιστολή διαμαρτυρίας στον Πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση.
Ο,τι και να γίνει όμως, η ώρα των καταθέσεων έφτασε.
Μητσοτάκης και Σαμαράς τα είπαν στην Καλαμάτα
Μίλησαν για όλα και για όλους στο δείπνο μετά συζύγων που είχαν την Πέμπτη το βράδυ στην Καλαμάτα ο Κυρ. Μητσοτάκης και ο Αντ. Σαμαράς. Και οι δυο πλευρές περιγράφουν τη συζήτηση ως ιδιαίτερα εποικοδομητική, που έγινε σε πολύ ζεστή ατμόσφαιρα. Οι πληροφορίες λένε ότι η ευχάριστη βραδιά ολοκληρώθηκε με ταυτόσημες απόψεις για πολλά θέματα.
Την άλλη μέρα οι δύο άνδρες ακολούθησαν μαζί την περιφορά της εικόνας που έγινε σε μεγάλο μέρος της πόλης, παρουσία χιλιάδων πολιτών κι αυτό που προκάλεσε εντύπωση ήταν η θέρμη με την οποία έγιναν δεκτοί από τους Καλαματιανούς.
Την κυβέρνηση εκπροσώπησαν οι κ. Κατρούγκαλος και Χαρίτσης, οι οποίοι μάλλον πέρασαν απαρατήρητοι…
ΕΙΠΑΝ
Μ. ΝΙΜΙΤΣ
Διαμεσολαβητής ΟΗΕ για το Σκοπιανό
«Ο χρόνος δεν είναι με το μέρος μας. (…) Οι κυβερνήσεις αλλάζουν. (…) Δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι η κυβέρνηση στην Ελλάδα σε 2 χρόνια».
Να το «παράθυρο ευκαιρίας»! Τώρα που βρήκατε την κατάλληλη, μην το κλείσετε το παράθυρο…
Ν. ΤΟΣΚΑΣ
Υπουργός Προστασίας του Πολίτη (για τον «Ρουβίκωνα»)
«Μικρά προβλήματα, που προκαλούνται κατά καιρούς από ορισμένους που ρίχνουν προκηρύξεις».
Πού πήγε η δημοκρατικότητά σας; Γιατί τέτοια αυστηρότητα;
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ
Αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών
«Και το Μαυροβούνιο δεν το μεταφράζουν Black Mountain».
Σωστά, ούτε τα ποσέ τα λένε «το γαρίφαλο» της σύγχρονης «Αριστεράς»…
ΑΠΟΡΙΕΣ
- Yπάρχει πλέον κανείς που να αμφιβάλλει ότι ο Μάκης ο Μπαλαούρας είναι πιο τρανός και πιο αριστερός από τον Λ. Κύρκο;
2. Συμφώνησαν τελικά Δ. Παπαδημούλης και Δ. Καμμένος ποιος από τους δυο είναι πιο μεγάλος «ρουφιάνος»;
Αληθεύει ότι πλέον η τρόικα προσλαμβάνει για γκαρσόνια μόνο κυβερνητικούς αξιωματούχους;
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής