Γράφει ο Λυκούργος Χατζάκος
Πέραν του αποκρουστικού, φρικτού δεδομένου του θανάτου πολιτών σε καιρό ειρήνης, από τα όπλα ομοεθνών αστυνομικών ή άλλων υπαλλήλων των μηχανισμών καταστολής, πρέπει να γνωρίζουμε και τα πραγματικά δεδομένα, ώστε τα συμπεράσματά μας να έχουν βάση αληθείας και να μας τοποθετούν εντός της πραγματικότητας.
Αληθές είναι ότι, η Τεχεράνη εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα, αν όχι σε καθημερινή, τουλάχιστον σε δις εβδομαδιαία βάση, αναστατώνεται από μαζικές διαδηλώσεις εργαζομένων του δημόσιου τομέα –καθηγητών, δασκάλων, κρατικών υπαλλήλων κ.λπ.-, αλλά και του όποιου ιδιωτικού τομέα υφίσταται στην θεοκρατική χώρα.
Δηλαδή, το καθεστώς επιδεικνύει ανοχή σε δημόσιες διαμαρτυρίες, τις οποίες ενδεχομένως θεωρεί και αναγκαίες εκτονωτικές διεργασίες στην πίεση που ασκείται στους πολίτες σε άλλα πεδία. Συνακολούθως, μπορεί και να ισχυρίζεται ότι η Δημοκρατία και τα δικαιώματα στο Ιράν είναι υπαρκτά. Ισλαμική μεν, Δημοκρατία δε, ισχυρίζονται οι ηγέτες της χώρας, ότι είναι το πολίτευμά της.
Αναλυτές, εκτιμούν ότι όσοι πίστεψαν ότι ήρθε το τέλος της Ισλαμικής Επανάστασης στο Ιράν, βιάστηκαν πολύ να προβούν σε αυτή την δημόσια πρόβλεψη. Το καθεστώς στο Ιράν κρατά ακόμη και έχει ισχυρές ρίζες στην κοινωνία.
Πώς, όμως, ξεκίνησαν τα γεγονότα των προηγουμένων ημερών; Κάθε χρόνο, οι οπαδοί του καθεστώτος διαδηλώνουν και πραγματοποιούν δημόσια συγκέντρωση, επετειακού χαρακτήρα, εις ανάμνηση της νίκης του Αχμαντινετζάντ –σε εκείνη την περίπτωση που είχε αμφισβητηθεί το αδιάβλητο των εκλογών και η εκλογή του.
Ινάσιο Λούλα, ο «πρεσβευτής» του Καλού
Φέτος, κατά την εκδήλωση αυτή, διοργανώθηκε από ομάδες νέων και φοιτητών αντιδιαδήλωση, με συνέπεια την σύγκρουση των δύο ομάδων η οποία επέφερε την επέμβαση της αστυνομίας. Γρήγορα τα επεισόδια επεκτάθηκαν και η αρχικώς αντισυγκέντρωση, έλαβε αντικυβερνητικό χαρακτήρα Η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης συνέβαλε σε κάποιο βαθμό στην εξάπλωση των ταραχών και είναι γεγονός ότι Ιρανοί φυγάδες από το εξωτερικό συνέβαλαν με την αποστολή και αναπαραγωγή μηνυμάτων, με τα οποία καλούσαν σε μαζική συμμετοχή των πολιτών στο πλευρό των νέων που διαδήλωναν εναντίον του καθεστώτος.
Η ανταπόκριση που υπήρχε εξέπληξε και αιφνιδίασε τις δυνάμεις ασφαλείας του Ιράν, οι οποίες υποτίμησαν αρχικώς, την δυναμική, που η κίνηση αυτή θα ελάμβανε. Η βίαιη μεταγενέστερη αντίδραση ήρθε, επομένως, ως αναμενόμενο επακόλουθο.
Δεδομένο, ακόμη, είναι ότι η εξουσία των Αγιατολάχ δεν κινδύνεψε άμεσα σε αυτή την φάση. Η αντίδραση απείχε κατά πολύ, από το να δύναται να δημιουργήσει κίνημα ανατροπής. Ανοργάνωτη, δίχως φυσική ηγεσία που θα ήταν ικανή να οδηγήσει συντεταγμένα σε ουσιαστικές διεκδικήσεις με στόχο την επίτευξη αλλαγών ή ακόμη και της ανατροπής του θρησκευτικού ολοκληρωτισμού.
Επίσης, δεδομένο είναι ότι υψηλό ποσοστό Ιρανών συγκροτεί ένα βαθειά θρησκευόμενο σώμα και όσο το καθεστώς θα έχει την ευχέρια να θέτει ως διακύβευμα την θρησκευτική καθαρότητα και τάξη, οι θέσεις και οι στοχεύσεις του θα επικρατούν, ως αποδεκτές.
Βεβαίως, ο αυθόρμητος υπό μία οπτική, χαρακτήρας της προσφάτου, αυτής, λαϊκής εκρήξεως προσλαμβάνει ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς, το Ιράν είναι μία χώρα που το ποσοστό των νέων είναι η συντριπτική πλειοψηφία στο σύνολο του πληθυσμού. Το μήνυμα με παραλήπτη το ιερατείο ελήφθη. Η ανάρτηση πανώ και το άκουσμα συνθημάτων με περιεχόμενο κατά του Μεγάλου Ηγέτη -συνθήματα, στα οποία υπήρχε και η διατύπωση: «θάνατος στον Ηγέτη»-, είναι πρωτοφανής πρακτική και δεν μπορεί, παρά να θορυβεί το Σιϊτικό ηγετικό ιερατείο.
Αν στην προκειμένη περίπτωση, λειτούργησαν σε κάποιο βαθμό αποτρεπτικά έναντι της επεκτάσεως των αντιδράσεων και της διογκώσεως του κινήματος, δεν είναι διασφαλισμένο ότι, αυτό θα επαναλαμβάνεται και στο μέλλον, αν η διαφθορά και η κακή οικονομική πραγματικότητα της χώρας συνεχίζει να επιβαρύνει την καθημερινότητα των πολιτών. Προς το παρόν, οι δυνάμεις καταστολής επιτέλεσαν επιτυχώς την αποστολή τους και η Ισλαμική Επανάσταση και οι θρησκευτικοί ηγέτες της Τεχεράνης αντέχουν διατηρούν τα κεκτημένα και παρά τον κλυδωνισμό, παραμένουν –έστω και με ελαφρές αμυχές- στην εξουσία.
[dynamic-sidebar id= “post-area-diabaste”]