Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*
Ο Γιάννης Μπουτάρης, που δεν τα πάει καλά με το πολιτικό σαβουάρ βιβρ ούτε έχει σε ιδιαίτερη εκτίμηση την επίσημη διπλωματία, αποφάσισε να τα βρει διαφορετικά με το γείτονά του. Τον κάλεσε για ένα Σαββατοκύριακο στο σπίτι του. Ετσι, ο γείτονας Ζόραν έκανε Πρωτοχρονιά στη Θεσσαλονίκη, απολαμβάνοντας την κάβα και τη φιλοξενία του Μπουτάρη.
ΘΑ ΗΤΑΝ όμως αφελές αν θεωρούσαμε πως ο Γιάννης Μπουτάρης ενήργησε μόνο ως δήμαρχος και ως καλός γείτονας. Είναι δεδομένο πως η πρωτοβουλία του, όπως και αντίστοιχες ανταλλαγές επισκέψεων στο παρελθόν, είναι σε γνώση της κυβέρνησης και προχωρούν με τη σύμφωνη γνώμη της, ίσως και τις συμβουλές της. Ανεπισήμως πάντα, αποτελώντας τη συνέχιση μιας πολιτικής σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης. «Ενα εκατομμύριο Σκοπιανοί έρχονται στη Θεσσαλονίκη για διασκέδαση», έλεγε πριν από λίγους μήνες με το επιχειρηματικό του ένστικτο ο Γιάννης Μπουτάρης, έπειτα από ένα ακόμα ταξίδι του στα Σκόπια. Αυτή η casual διπλωματία πριμοδοτείται από την αντισυμβατική προσωπικότητα του Μπουτάρη αλλά και το μετριοπαθές προφίλ του Σκοπιανού πρωθυπουργού, ο οποίος εμφανίζεται έτοιμος για προσεκτικές υποχωρήσεις και στοχευμένους συμβιβασμούς, σε αντίθεση με τους προκατόχους του. Πόσο πραγματικά έτοιμη είναι, βέβαια, η αντιπολίτευση της χώρας του θα φανεί στο απώτερο μέλλον, αφού το Σκοπιανό χρειάστηκε δεκαετίες για να γιγαντωθεί και έχει πολύ δρόμο ακόμα μπροστά του. Ο Γιάννης Μπουτάρης, πάντως, φαίνεται να απολαμβάνει τη διαδρομή που διάλεξε, κάνοντας ακόμα και αντικανονικές παρακάμψεις για να φθάσει πιο γρήγορα στον προορισμό του.
ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ έκανε το ατόπημα να αποκαλέσει Μακεδονία τη γείτονα χώρα ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων. Ζήτησε συγγνώμη, αλλά κατά πόσο έγινε πιστευτός είναι μια άλλη ιστορία. Αλλωστε, το έκανε με βαριά καρδιά, όχι για τα βρισίδια που άκουσε «τα οποία δεν με αγγίζουν», όπως έλεγε, ούτε για να τον συγχωρέσει ο Ανθιμος, αυτός και αν δεν τον αγγίζει. Το έκανε μόνο και μόνο για να συνεχίσει παρακάτω. Κάπως έτσι, στο χαλαρό, επιχείρησε να εμφανίσει πως και η συζήτησή του με τον Ζάεφ περιορίστηκε στην κοινή κατάβαση του Αξιού με κανό. Κατά πόσο έγινε πιστευτός είναι συνέχεια της προηγούμενης ιστορίας. Πάντως, την άποψή του την έχει καταθέσει δημοσίως. Σύνθετη ονομασία και μια συμβιβαστική λύση, η οποία θα «αποφορτίζει» και θα αποδυναμώνει τους θερμοκέφαλους. Εντός και εκτός κυβέρνησης, κυρίως εντός της.
ΤΗΝ ΩΡΑ που το Σκοπιανό συνεχίζει να προκαλεί τριγμούς στον κυβερνητικό συνασπισμό, με τον Πάνο Καμμένο να σηκώνει το δικό του μπαϊράκι ανεξαρτήτως του εθνικού πλαισίου που έχει συμφωνηθεί στο παρελθόν, ο Γιάννης Μπουτάρης με καταγωγή από το Κρούσοβο (σήμερα βρίσκεται στην ΠΓΔΜ), τη Φλώρινα και τη Μοσχόπολη (σήμερα στην Αλβανία) εμφανίζεται υπεράνω: «Το θέμα της ονομασίας ξεστράτισε καθαρά από ανοησίες των πολιτικών. Οι άνθρωποι θέλουν να βρουν μια ταυτότητα. Με υποχωρήσεις και από τις δύο πλευρές, αλλά και της αντιπολίτευσης, είναι έτοιμοι για συμβιβασμό. Ο κ. Ζάεφ είπε ότι θα αλλάξει το όνομα στο αεροδρόμιο, θα αλλάξει τις ταμπέλες που έχουν στους δρόμους», δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του Σκοπιανού πολιτικού, δίνοντας την πάσα που ήθελε. Σε ποιους ακριβώς, θα το δούμε το προσεχές διάστημα.
Ο 76ΧΡΟΝΟΣ Γιάννης Μπουτάρης, επιχειρηματίας, οινοποιός, με σπουδές στη Χημεία και με πτυχίο στην αντισυμβατική συμπεριφορά, θεωρεί τον εαυτό του μεταρρυθμιστή. Ισως και να είναι, αλλά λιγότερο από ό,τι περίμεναν οι Θεσσαλονικείς, που δηλώνουν απογοητευμένοι από την εικόνα της πόλης -ειδικά στην καθαριότητα- και μάλιστα έπειτα από έξι χρόνια στο δημαρχιακό θώκο, καταλογίζοντάς του πολλά λόγια και λίγες πράξεις. Του αρέσει να προκαλεί, δεν έχει πρόβλημα να φωτογραφηθεί γυμνός για καλό σκοπό, αντιπαθεί τις μαθητικές παρελάσεις και παρ’ όλη τη συμπάθεια στον Γιώργο Καμίνη στις πρόσφατες εκλογές της Κεντροαριστεράς δεν δημοσιοποίησε την προτίμησή του. Ισως επειδή πραγματικά δεν θέλει να εμπλακεί στην κεντρική πολιτική σκηνή με άμεσο τρόπο. Προτιμά τους έμμεσους και πιο οικείους. Οπως ένα Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη με το φίλο του Ζόραν, που τυχαίνει να είναι πρωθυπουργός των Σκοπίων. Και όποιος θέλει τον πιστεύει.
Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής