Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου
Το αφήγημα του Αλ. Τσίπρα για έξοδο από τα Μνημόνια είναι τόσο διάτρητο και έωλο, ώστε θα χρειαστούν αρκετές γλωσσοπλαστικές παρεμβάσεις ακόμα μέχρι να πάρει την τελική του μορφή, η οποία όμως δεν θα μπορεί να πείσει ούτε τους ίδιους τους αφηγητές.
Το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών, γνωρίζοντας πόσες «τρύπες» έχει το αφήγημα, ζουν ήδη με την αγωνία των «τριών σταδίων»: πολυνομοσχέδιο για ολοκλήρωση της αξιολόγησης-stress tests των τραπεζών-τυπική ολοκλήρωση του προγράμματος. Η μέχρι τώρα πειθήνια συμπεριφορά των «προθύμων 153» προϊδεάζει ότι η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου δεν θα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για το Μέγαρο Μαξίμου. Αντιθέτως οι έλεγχοι στις τράπεζες που πραγματοποιεί ήδη ο ESM, προκαλούν μεγάλη ανησυχία στην κυβέρνηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ ο ESM στους συνήθεις ελέγχους του εξετάζει 250 προβληματικά δάνεια μιας τράπεζας, εδώ ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, να ελέγξει… 1.000 δάνεια. Δηλαδή τετραπλάσια από το σύνηθες. Κάτι που είναι ενδεικτικό της δυσπιστίας ως προς την εικόνα που εμφανίζει η κυβέρνηση.
ΤΟ ΑΚΟΜΑ πιο κρίσιμο όμως, είναι αν θα γίνει αποδεκτό το τεχνητό «μαξιλαράκι» που προσπαθεί να δημιουργήσει η κυβέρνηση, με το υπερπλεόνασμα που προέρχεται από το στραγγαλισμό της πραγματικής οικονομίας. Η κυβέρνηση, στην προσπάθεια να πείσει ότι δεν έχει ανάγκη από κάποιου είδους «προληπτική πιστοληπτική γραμμή στήριξης», συνεχίζει την υπερφορολόγηση, στραγγίζει τα αποθεματικά και εντείνει την εσωτερική στάση πληρωμών.
Ακόμα κι αν κριθεί, όπως εκτιμούν και κορυφαίοι τραπεζικοί παράγοντες, ότι δεν θα χρειαστεί νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών -που θα σημαίνει κούρεμα καταθέσεων αυτή τη φορά- η κυβέρνηση δεν μπορεί να πείσει τους δανειστές ότι αρκεί το εξαμβλωματικό απόθεμα που προσπαθεί να δημιουργήσει. Ούτε έχει εξασφαλίσει ακόμα την αποχώρηση του ΔΝΤ από την επιτροπεία που θα συνεχιστεί και μετά τη λήξη του προγράμματος. Καθώς η παραμονή του ΔΝΤ στην επιτήρηση σημαίνει αυστηρότερη επιτροπεία.
ΟΛΑ ΑΥΤΑ σημαίνουν ότι το διαρκώς παραλλασσόμενο κυβερνητικό αφήγημα της «εξόδου από τα Μνημόνια» βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα. Επομένως μαζί τους στον αέρα βρίσκονται και οι εκλογικοί σχεδιασμοί του Α. Τσίπρα. Η «διαβεβαίωση» του οποίου ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2019 έχει την ίδια αξία με την αξία του πληθωρισμένου νομίσματος της Βενεζουέλας. Ο σχεδιασμός του Α. Τσίπρα προβλέπει ταυτόχρονη διεξαγωγή εκλογών και ευρωεκλογών τον Μάιο ή τον Ιούνιο του 2019. Ωστόσο, οι προϋποθέσεις που απαιτούνται ώστε να μπορέσει να φτάσει ως τότε, χωρίς να κινδυνεύει να έρθει… τρίτος, καθιστούν σχεδόν ανύπαρκτο ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
ΟΣΟ ΚΑΙ ΑΝ ο πρωθυπουργός λέει στους συνομιλητές του ότι «θα ξανακερδίσω», ο βασικός στόχος ακόμα και για τον ονειροπαρμένο Αλ. Τσίπρα είναι να βγει δεύτερος, ώστε να μείνει στο παιχνίδι και να ποντάρει σε μια «παρένθεση Μητσοτάκη». Ανομολόγητος μεν, ο μόνος σοβαρός στόχος δε. Δεδομένων:
- Οτι υπάρχουν ακόμα πολλοί αστάθμητοι παράγοντες, η έκβαση των οποίων δεν εξαρτάται κυρίως από τον ίδιο, προκειμένου να καταλήξει σε κάποιο αφήγημα, το οποίο δεν θα τον οδηγήσει σε εκλογική κατάρρευση.
- Οτι η περίφημη «φθινοπωρινή αντεπίθεση» απεδείχθη φιάσκο.
- Και ότι ο χώρος της Κεντροαριστεράς ξαναδίνει σημάδια ζωής και προοπτικής.
Ο Αλ. Τσίπρας δεν θα διακινδυνεύσει πρόωρη πολιτική αποστρατεία, αφήνοντας χρόνο και χώρο στην Κεντροαριστερά να επαναπατρίσει σημαντικό μέρος του εκλογικού σώματος του ΣΥΡΙΖΑ. Ξέρει ότι σε αντίθεση με το παρελθόν, ο χρόνος δεν είναι πλέον σύμμαχος αλλά αντίπαλος. Και το 2019 είναι τόσο μακρινό…
Η «μίζερη και μικρή Ελλάδα»
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Ισως δεν έχει υπάρξει άλλη κυβερνητική απόφαση τόσο αποκαλυπτική για τη μίζερη νοοτροπία και το φθονερό τρόπο σκέψης του ΣΥΡΙΖΑ, όσο η απόφαση Γαβρόγλου για τις σχολικές εκδρομές. Δεν μπορούν για οικονομικούς λόγους να πάνε όλα τα παιδιά εκδρομή στο εξωτερικό; Οχι, δεν θα ψάξουμε τρόπους να μπορέσουν να πάνε όλα. Δεν θα πάει κανένα! Δεν θα αφήσουμε τα παιδιά των οικονομικά ανήμπορων να ζηλέψουν. Δεν θα ψάξουμε τρόπους να μπορέσουν να ανοίξουν οι ορίζοντες και των παιδιών που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα. Θα «τιμωρήσουμε» τα παιδιά που έχουν την οικονομική δυνατότητα. Ασχέτως αν αυτά τα παιδιά, που οι γονείς τους έχουν τη δυνατότητα, έχουν και τον τρόπο να τα πάνε, όπου θέλουν κι όποτε θέλουν! Σημασία έχει το… «ταξικό μήνυμα»!
ΜΕ ΜΙΑ και μόνη απόφαση ο κ. Γαβρόγλου και ο «στρατός των ατάκτων» που υποδύεται την «αριστερή κυβέρνηση», περιέγραψε, με εντυπωσιακή ειλικρίνεια, το πραγματικό «όραμα» που έχουν για την Ελλάδα και τα Ελληνόπουλα: Παιδιά μιας περίκλειστης χώρας -τύπου Αλβανίας της εποχής του Χότζα- που δεν ξέρουν τι γίνεται «έξω» και μαθαίνουν με το ζόρι να «απολαμβάνουν» τη μιζέρια και τη δυστυχία τους.
Είναι το «όραμα» της μίζερης και μικρής Ελλάδας. Της Ελλάδας των κόμπλεξ, του φθόνου, της αμάθειας, της ανασφάλειας, του μίσους, της ανικανότητας, της χολής, της διχόνοιας και του διχασμού. Η χώρα όπου κάποιοι ανεπιβεβαίωτοι άνθρωποι, οι οποίοι για εντελώς συγκυριακούς και ολίγον τυχαίους λόγους βρέθηκαν να κάνουν τους πρωθυπουργούς και τους υπουργούς, ανάγουν σε «ιδεολογία» τα προσωπικά απωθημένα τους και το ταξικό μίσος. «Πολάκηδες» που πιστεύουν ότι τώρα μπορούν να πάρουν τη ρεβάνς, ισοπεδώνοντας τους πάντες προς τα κάτω και θάβοντας την κοινωνία στον πάτο στον οποίο ζούσαν οι ίδιοι μέχρι το 2015.
Κοντονής εναντίον Τζανακόπουλου (1)
Δεν είναι μόνο ο πανικός που προκάλεσε στο Μ. Μαξίμου η απόφαση για τη χορήγηση ασύλου στον Τούρκο αξιωματικό. Πίσω από το κυβερνητικό αλαλούμ που ξεδιπλώθηκε υπάρχει -σύμφωνα με πληροφορίες- και μια παρασκηνιακή κόντρα Τζανακόπουλου-Κοντονή, η οποία φαίνεται ότι «γέννησε» και τη μεγαλοφυή ιδέα να δικαστούν στην Ελλάδα οι «8», χωρίς επισήμως να έχει ζητηθεί ακόμα κάτι τέτοιο από την Τουρκία!
Το γεγονός ότι ο Δ. Τζανακόπουλος «πήρε πάνω του» το θέμα αμέσως μετά την απόφαση της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Ασύλου, ενόχλησε πολύ τον καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργό, που παραγκωνίστηκε. Κι έτσι ο Στ. Κοντονής κάλεσε εσπευσμένα τους δικαστικούς συντάκτες για να μπει πάλι στο παιχνίδι και να κοινοποιήσει τη «νομική σύλληψή» του…
Κοντονής εναντίον Τζανακόπουλου (2)
Οι πληροφορίες λένε ότι ο Δ. Τζανακόπουλος, που έχει άριστες σχέσεις με τη Β. Θάνου, προαλείφεται για νέος υπουργός Δικαιοσύνης στη θέση του Στ. Κοντονή. Ο νυν υπ. Δικαιοσύνης χρεώνεται τις άγαρμπες συγκρούσεις με τη Δικαιοσύνη, που δικαίως έχουν δημιουργήσει την αίσθηση της ωμής προσπάθειας παρέμβασης στην ανεξαρτησία της.
Από την πλευρά του ο Στ. Κοντονής αντιτείνει ότι ανεξαρτήτως του ύφους, ουσιαστικά εκτελούσε κυβερνητικές εντολές και αποφάσεις. Και οι δύο πλευρές έχουν το δίκιο τους. Αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις νικάει όποιος είναι πιο κοντά στον Τσίπρα και τα έχει καλά με την τέως πρ. του Αρείου Πάγου…
Η Μπέτυ και η εξουσία (1)
Η σεμνή κυρία που απέφευγε τα φώτα της δημοσιότητας και πάσχιζε να περάσει την εικόνα της γυναίκας που προτιμά την ιδιωτικότητα, αποτελεί ήδη μακρινή φιγούρα του παρελθόντος. Η σύζυγος του πρωθυπουργού Μπ. Μπαζιάνα όχι μόνο άλλαξε την εικόνα της, αλλά φαίνεται ότι νιώθει πλέον την άνεση να μιλήσει και δημοσίως πολιτικά.
Οσοι τη γνωρίζουν από παλιά, μιλάνε για μια γυναίκα με ισχυρή και «σκληρή» πολιτική άποψη, την οποία δεν δίσταζε ποτέ να υπερασπιστεί. Λένε ακόμα ότι ήταν -και προφανώς είναι- από τα πρόσωπα που επηρέαζαν καθοριστικά τον Α. Τσίπρα, ο οποίος πάντα μετρούσε τη γνώμη της. Στις απόψεις της ταιριάζει περισσότερο το παλιό της look και όχι το νέο που απέκτησε, ανακαλύπτοντας την «κρυφή γοητεία της μπουρζουαζίας»…
Η Μπέτυ και η εξουσία (2)
Γι’ αυτό και όσοι από τους γνώστες προσώπων και καταστάσεων διάβασαν τη συνέντευξή της στην «Εφημερίδα των Συντακτών», δεν στάθηκαν τόσο… στο συζυγικό καθήκον να δικαιολογήσει το σύντροφό της, λέγοντας ότι «ο Τσίπρας δεν πρόδωσε, δεν εξαπάτησε, δεν είπε ψέματα». Αλλωστε, για να έχει κανείς άποψη επ’ αυτών δεν χρειάζεται να είναι σύζυγος του πρωθυπουργού…
Στάθηκαν σε ένα άλλο σημείο της συνέντευξης, το οποίο αποκαλύπτει το σταλινικό πυρήνα σκέψης που αποδίδεται στην Μπ. Μπαζιάνα. Στην πυκνή φράση της «ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε την κυβέρνηση, αλλά όχι την εξουσία»…
Προφανώς, γιατί πίσω από αυτή τη φράση «διάβασαν» τις μύχιες σκέψεις και τις απώτερες επιδιώξεις και του νυν «κοσμοπολίτη πρωθυπουργού», αλλά αεί διαπνεόμενου από ολοκληρωτικές αντιλήψεις…
«Μούσκεμα» ή… Κομανέντσι;
Ο αποδεδειγμένα πολιτικά ευλύγιστος Π. Καμμένος, όσον αφορά το Σκοπιανό, πατά, επισήμως πια, με το ένα πόδι στην απόφαση των πολιτικών αρχηγών του 1992 και με το άλλο στο εθνικό πλαίσιο του Βουκουρεστίου. Η μια «βάρκα» απαγορεύει τη χρήση του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία των Σκοπίων, η άλλη το επιτρέπει ως γεωγραφικό προσδιορισμό στο πλαίσιο μιας σύνθετης ονομασίας.
Συνήθως, όταν κάποιος πατά σε δυο βάρκες, δύο τινά μπορεί να συμβούν: Ή, εφόσον είσαι κάτι σαν… Κομανέντσι, να πατήσεις γερά και να κάνεις μια εντυπωσιακή κωλοτούμπα ή, αν είσαι λίγο αδέξιος, να βρεθείς μουσκεμένος στη θάλασσα…
Νέα στοιχεία για τα όπλα
Ενας από τους λόγους για τους οποίους ο Π. Καμμένος είπε να «ξεχάσει» τα εθνικοπατριωτικά που έλεγε για τα Σκόπια, φαίνεται ότι είναι πολύ… πεζός. Οι πληροφορίες λένε -και το γνωρίζει ο ΥΕΘΑ- ότι τις αμέσως επόμενες μέρες έρχονται στο φως της δημοσιότητας νέα καυτά στοιχεία για τη σκανδαλώδη υπόθεση της πώλησης όπλων στη Σ. Αραβία.
«Λογικό» είναι να «υπομείνει» μια ακόμα πολιτική ταπείνωση, προκειμένου να συνεχίσει να έχει τη στήριξη των Α. Τσίπρα και Ν. Κοτζιά στις νέες δύσκολες μέρες που έρχονται…
Δύο χρόνια Κυριάκος Μητσοτάκης
Δύο χρόνια στην ηγεσία της Ν.Δ. συμπληρώνει την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου ο Κυρ. Μητσοτάκης. Δυο χρόνια από την «ανατρεπτική» επικράτησή του, σε μια κούρσα που την ξεκίνησε σαν το απόλυτο αουτσάιντερ και την τέλειωσε φαβορί. Σ’ αυτά τα δύο χρόνια «άνοιξε» και νοικοκύρεψε το κόμμα του, έδωσε χώρο σε νέα πρόσωπα, προχώρησε σε καινοτόμες μεθόδους κι επεξεργάστηκε ένα τεκμηριωμένο πρόγραμμα, το οποίο «πατάει στη γη», χωρίς «λαγούς και πετραχήλια» και ξανά έδωσε νόημα στην έννοια της αλήθειας.
Τα γενέθλιά του θα τα γιορτάσει, ξεκινώντας ένα νέο γύρο περιοδειών σε όλη την Ελλάδα. Αρχίζει την Τετάρτη από την Πιερία και την Πέμπτη θα βρεθεί στην Πέλλα. Σε αυτό το διήμερο θα επισκεφθεί 14 πόλεις και χωριά. Προφανής επιδίωξή του είναι να ενισχύσει κι αυτό που είπε κλείνοντας το 11ο Συνέδριο, «θέτω το κόμμα σε εκλογική ετοιμότητα»…
Από την στήλη ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ της έντυπης έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου