Στη συνεδρίαση με πρόεδρο τον Μιχάλη Πικραμένο και εισηγήτρια την σύμβουλο Επικρατείας, Αναστασία-Μαρία Παπαδημητρίου, εξετάστηκε η προσφυγή τριών σωματείων ενασχολούμενων με την παιδική ηλικία, που στους καταστατικούς σκοπούς τους προβλέπουν την στήριξη του θεσμού της οικογένειας και του γάμου και την ενθάρρυνση της τεκνογονίας, σύμφωνα με την ελληνορθόδοξη παράδοση και, γενικότερα, την προάσπιση της ορθόδοξης πίστης.
Να σημειωθεί ότι υπέρ του κύρους της προσβαλλόμενης πράξης έκανε την πρώτη παρέμβασή της η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ).
Τι υποστηρίζουν όσοι προσέφυγαν κατά του νόμου για τον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών
Οι προσφεύγοντες, υποστήριξαν μεταξύ των άλλων, ότι με τον επίμαχο νόμο τροποποιείται πλήρως ο θεσμός της οικογένειας, σε σημείου να περιλαμβάνει ζεύγη και γονείς του ίδιου φύλου. Κάτι το οποίο είναι σε πλήρη αντίθεση με το άρθρο 21 του Συντάγματος που προβλέπει ότι η οικογένεια είναι θεμέλιο της συντήρησης και προαγωγής του Έθνους, όπως επίσης προβλέπει ότι ο γάμος, η μητρότητα και η παιδική ηλικία τελούν υπό την προστασία του κράτους.
Ακόμη, υποστήριξαν, ότι:
Η συνταγματική προστασία της οικογένειας, του γάμου, της μητρότητας και της παιδικής ηλικίας προϋποθέτει την ύπαρξη μητέρας και πατέρα, ήτοι γονέων διαφορετικού φύλου και, επομένως, γάμο μεταξύ προσώπων διαφορετικού φύλου και
Η υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα έγγαμα ζευγάρια στερεί από τα παιδιά αυτά το δικαίωμα να ανατρέφονται σε οικογένεια με μητέρα και πατέρα, θέτοντας αυτά σε δυσμενέστερη θέση σε σχέση με τα παιδιά που μεγαλώνουν με ετερόφυλους γονείς.
Παράλληλα, από την άλλη πλευρά, υποστηρίχθηκε ότι ο νόμος εξυπηρετεί υπέρτερο δημόσιο συμφέρον, το οποίο ανάγεται στην προστασία των ανήλικων παιδιών, ενώ παράλληλα ανταποκρίνεται στο περί δικαίου αίσθημα.
Επίσης, αναφέρθηκε ότι με τον εν λόγω νόμο επέρχεται η υλοποίηση της συνταγματικής επιταγής περί ισότητας και ο νόμος είναι μέσα στο πλαίσιο της συνταγματικής υποχρέωσης του κράτους για την προστασία του ανθρώπου και πολύ περισσότερο μάλιστα όταν δεν παρεμβαίνει στα θρησκευτικά δρώμενα.
Αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ για τη συνταγματικότητα του νόμου για τον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών
Η Ολομέλεια του ΣτΕ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωσή της καλείται να κρίνει την συνταγματικότητα των διατάξεων του ν. 5089/2024 και, ειδικότερα, εάν η αναγνώριση της δυνατότητας τέλεσης γάμου μεταξύ ομοφύλων και η συνακόλουθη δυνατότητα των ομόφυλων έγγαμων ζευγαριών να υιοθετούν (είτε από κοινού είτε ο ένας σύζυγος το νόμιμο παιδί, θετό ή βιολογικό, του άλλου) αντίκεινται στις διατάξεις του άρθρου 21 παρ. 1 (περί προστασίας της οικογένειας, του γάμου, της μητρότητας και της παιδικής ηλικίας) και 4 παρ. 1 (περί ισότητας) του Συντάγματος.
Τέλος, το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ειδήσεις Σήμερα
- Χρήστος Κούγιας: Μια τρυφερή οικογενειακή στιγμή με την αδελφή του, Μάϊρα Κούγια
- Κατασχέθηκαν 54 κιλά κοκαΐνης στο λιμάνι του Πειραιά
- Μη κρατικά πανεπιστήμια: Ηρθε η ώρα του ΣτΕ
- Chevron: Ένα βήμα πιο κοντά στη συμφωνία – Υπογράφηκε Δεύτερη Υπουργική Απόφαση – Οριοθετεί τις θαλάσσιες περιοχές νότια της Κρήτης «1» και «2»
- Κρήτη: Προφυλακίστηκε ο 29χρονος για την επίθεση σε οδηγό ταξί με κατσούνες στο Ηράκλειο
- Έκρηξη στο πεδίο βολής στο στρατόπεδο του Παλαιοχωρίου Ηλείας: Η ανακοίνωση από το Γενικό Επιτελείο αεροπορίας για τους τραυματίες