Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου
Ουκ ολίγοι βουλευτές έχουν διαφοροποιηθεί σ’ επιμέρους θέματα, αφήνοντας ένα μικρό «αριστερό υστερόγραφο»… έτσι για να υπάρχει. Αυτό, όμως, δεν συμβαίνει τυχαία, καθώς το κυβερνών κόμμα, υπό την ασφυκτική πίεση των μνημονιακών δεσμεύσεων, αλλά και της διαφαινόμενης συντριβής της «καθαρής εξόδου», μοιάζει με καζάνι που σιγοβράζει. Χωρίς, με τα σημερινά δεδομένα, να τίθεται θέμα πτώσης της κυβέρνησης, έχουν αρχίσει οι συζητήσεις που αφορούν στην «επόμενη μέρα». Μια συζήτηση, η οποία ουσιαστικά προεξοφλεί την εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και έχει αρχίσει «να αγγίζει» και τον μέχρι τώρα αδιαμφισβήτητο Αλ. Τσίπρα…
ΤΟ ΠΙΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ είναι οι διεργασίες που υπάρχουν μ’ επίκεντρο τους «53+», που, όπως δείχνουν όλα, οδεύουν και προς την τυπική διάλυσή τους. Οι διεργασίες αυτές κατατείνουν προς τη δημιουργία μια νέας αριστερής τάσης, με ώσμωση μεταξύ των τάσεων που έχουν εναπομείνει. Πρωταγωνιστικό ρόλο σ’ αυτή την προσπάθεια διαδραματίζει ο Ν. Φίλης, ο οποίος ωθείται από τους δυσαρεστημένους να διαδεχθεί τον «ενσωματωμένο» Ευ. Τσακαλώτο στην ηγεσία της «αριστερής τάσης». Στο πλαίσιο αυτό η διάλυση των «53+» θεωρείται δεδομένη. Καθώς πολλά στελέχη αυτής της τάσης έχουν τοποθετηθεί ήδη -με τη «βοήθεια» του υπουργού Οικονομικών- σε νευραλγικές κρατικές θέσεις, που έχουν καλούς μισθούς.
Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ μια νέας αριστερής τάσης προϋποθέτει την «καθαίρεση» του Ευ. Τσακαλώτου από την αρχηγία και την αναδιάταξη των εσωκομματικών συσχετισμών. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις διεργασίες αυτές συμμετέχουν και στελέχη που κατά το παρελθόν ανήκαν στους «προεδρικούς», αλλά και στελέχη που ανήκαν σε άλλες τάσεις, όπως ορισμένοι από τους «ανανεωτικούς» ή άλλες πιο μικρές και πιο αριστερές τάσεις. Κι όλα αυτά, με την προσοχή στραμμένη όχι στο τώρα, αλλά στην «επόμενη μέρα».
ΟΣΟΙ ΕΚΤΙΜΟΥΝ ότι η επερχόμενη εκλογική ήττα θα είναι μεγάλη, ουσιαστικά ετοιμάζονται να αμφισβητήσουν και τον Αλ. Τσίπρα. Από την πλευρά του, ο νυν πρωθυπουργός δεν δείχνει καμία διάθεση να παραμερίσει αν ο ΣΥΡΙΖΑ -έστω και μετά από ήττα- παραμείνει ο «δεύτερος πόλος» ή πάρει ποσοστό μεγαλύτερο του 20%. Κι εδώ αρχίζουν τα δύσκολα, καθώς η αναμέτρηση θα γίνει σε μια περιορισμένη κομματική βάση, η οποία δεν κατάφερε να μεγαλώσει, παρά την εκλογική εκτόξευση του ΣΥΡΙΖΑ. Και σ’ αυτή την περιορισμένη βάση οι συσχετισμοί δυνάμεων μπορεί να αποδειχθούν «έκπληξη», όπως, τηρουμένων των αναλογιών, αποδείχθηκαν και στην περίοδο της παντοδυναμίας του Αλ. Τσίπρα. Χωρίς τη σαγήνη της εξουσίας και δίχως τη «συγκολλητική» της δράση, δεν είναι απίθανη η θεαματική αλλαγή. Αλλωστε ο «μικρόκοσμος του ΣΥΡΙΖΑ» έχει αποδείξει ότι το τελευταίο από το οποίο μπορεί να απαλλαχθεί είναι οι εμμονές του…
ΣΤΗ δημιουργία κλίματος επικείμενων ανακατατάξεων συνηγορούν κι άλλοι παράγοντες, όπως:
- Οι εσωτερικές συγκρούσεις στους «53+».
- Η μεγάλη κόντρα που υπάρχει μεταξύ Ν. Παππά και Ευ. Τσακαλώτου. Η έλευση του Θ. Καρτερού στο Μέγαρο Μαξίμου και η απομάκρυνση του Θ. Μιχόπουλου θεωρήθηκε σημαδιακή νίκη του Ν. Παππά.
- Η διαφαινόμενη πρόθεση του Αλ. Τσίπρα στον επικείμενο ανασχηματισμό να αποσύρει στελέχη «παλιάς κοπής» και να τα αντικαταστήσει με νέα στελέχη «της γενιάς του», τύπου Αχτσιόγλου και Τζανακόπουλου, δημιουργεί νέους δυσαρεστημένους και νέες ρωγμές.
ΠΡΟΦΑΝΩΣ η εκλογική επίδοση του ΣΥΡΙΖΑ θα προσδιορίσει τελικά το ακριβές πλαίσιο εντός του οποίου θα κινηθούν οι διεργασίες. Ωστόσο, έχει μεγάλη σημασία ότι άρχισαν ήδη οι διεργασίες για την επόμενη μέρα. Η εποχή του «αδιαμφισβήτητου ηγέτη» φαίνεται ότι ακολουθεί την πτωτική τάση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο οποίος δείχνει να έχει μπει σε μια τροχιά μη αναστρέψιμη. Π.χ., η εξαγγελθείσα «φθινοπωρινή αντεπίθεση» αποδεικνύεται άνευ περιεχομένου, καθώς παραμένει δεύτερο κόμμα με μεγάλη διαφορά από το πρώτο. Ενώ δείχνει να κατατρύχεται ήδη από το «σύνδρομο των υπό αποδρομή κυβερνήσεων»: Ο,τι πιάνουν «γίνεται κάρβουνο» και καμία κίνηση «δεν τους βγαίνει».
ΑΙΧΜΗ
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΤΟΥ… SURVIVOR
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
ΗΤΑΝ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ της Μεταπολίτευσης, μετά τη νομιμοποίηση του ΚΚΕ από τον Κ. Καραμανλή. Τότε, στους κόλπους του ΚΚΕ διαμορφώθηκαν δυο ιδεολογικά ρεύματα, ένα «ανανεωτικό», με ιδεολογικό εκφραστή τον Μ. Ανδρουλάκη, κι ένα «σταλινικό-δογματικό», με εκφραστή τον Ν. Κοτζιά. Σε σχετικά μικρό βάθος χρόνου, η τάση του Κοτζιά ηττήθηκε κατά κράτος. Από τότε άρχισε η περιήγηση του Ν. Κοτζιά σε διάφορα πολιτικά περιβάλλοντα (από του Γ. Παπανδρέου μέχρι του Α. Σαμαρά), έως ότου καταλήξει υπουργός Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ.
ΓΑΛΟΥΧΗΜΕΝΟΣ με τις διδαχές της αξεπέραστης σοβιετικής προπαγάνδας, ο Ν. Κοτζιάς δεν μπορούσε παρά να «εγκαταστήσει» ως δομικό στοιχείο του τρόπου σκέψης του τη συνωμοσιολογία. Η συνταγή γνωστή και αφελώς απλή: Οταν η πραγματικότητα δεν μας βολεύει, «από πίσω υπάρχει μια συνωμοσία σκοτεινών κύκλων». Κι όσο ο Ν. Κοτζιάς ήταν ένας περιφερόμενος «πωλητής μυαλού», το κακό ήταν μικρό. Από τη στιγμή, όμως, που ανέλαβε το νευραλγικό ΥΠΕΞ, το χούι απέκτησε άλλη σοβαρότητα.
ΤΑ ΟΣΑ ανεκδιήγητα είπε στη Βουλή, ενημερώνοντας για τα αποτελέσματα της επίσκεψης Ερντογάν, αποτελούν τυπικό δείγμα, σοβιετικού τύπου προπαγάνδας. Μπροστά στην καταφανή αδυναμία του να πείσει ότι αυτή η επίσκεψη δεν ήταν φιάσκο, «αποκάλυψε» τον «εχθρό» που προσπάθησε να «χαλάσει» την επίσκεψη: Ο ΣΚΑΪ, ο Παπαχελάς και ο Τούρκος παραγωγός του… «Survivor»! Κλασική συνταγή από έναν κλασικό εκπρόσωπο αυτού του ξεπερασμένου τύπου προπαγάνδας…
Εν μέρει πέτυχε το στόχο του, καθώς μέρος της δημόσιας συζήτησης μετατέθηκε στο «σκοτεινό» ρόλο του ΣΚΑΪ και του… Ντάνου. Ομως, ήταν τόσο κραυγαλέα η αποτυχία του, που δυστυχώς για τον Ν. Κοτζιά, δεν έπιασε και πολύ το κόλπο. Περισσότερο έδωσε τροφή για σάτιρα και σαρκαστικά σχόλια, παρά απαντήσεις για τις νέες πληγές που άνοιξε η «μεγαλοφυής» -όπως αποδεικνύεται- ιδέα της πρόσκλησης του Ερντογάν. Η οποία άφησε πίσω της ανοιχτά πολλά ευαίσθητα θέματα. Με αποτέλεσμα ο υπουργός Εξωτερικών να μείνει ανεπανόρθωτα εκτεθειμένος.
ΑΙΡΟΜΕΝΟΣ στο «ύψος» της γενικότερης κυβερνητικής «σοβαρότητας» ο Ν. Κοτζιάς έδωσε άθελά του -παρασυρμένος από την αλαζονική αυταρέσκειά του- άλλο ένα εξαιρετικά ευανάγνωστο δείγμα γραφής για το πόσο ανεπαρκής και επικίνδυνη είναι η κυβέρνηση Τσίπρα σε όλα. «Ολα τα είχε η Μαριωρή» η «διπλωματία του Survivor» της έλειπε…
Ο «ΑΛΛΟΣ» ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1)
Με έντονο προσωπικό στοιχείο, έμφαση στην ενότητα αλλά και την ανανέωση και με σαφή περιγραφή της «επιστροφής στην ευημερία» με όρους πραγματικότητας θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η σημερινή ομιλία του Κυρ. Μητσοτάκη στο 11ο Συνέδριο της Ν.Δ.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. φέρεται αποφασισμένος να υπερασπιστεί και ν’ «απλώσει» το όραμά του για ένα σύγχρονο κόμμα, που έχει και τη βούληση και τις επεξεργασμένες προτάσεις, αλλά και το στελεχικό δυναμικό ώστε να επαναφέρει τη χώρα σε μια γόνιμη και αναπτυξιακή πορεία. Ενδιαφέρον έχει ο τρόπος με τον οποίο αναμένεται να συνδέσει το «σήμερα» με τη Μεταπολίτευση, αλλά και η αυτοκριτική για τις ευθύνες που υπάρχουν, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να καταφέρει να παραπλανήσει σημαντικό μέρος της κοινωνίας…
Ο «ΑΛΛΟΣ» ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (2)
«Τους είδαμε, τους μάθαμε, φταίμε κι εμείς, πάμε παρακάτω», αναμένεται να είναι ένα από τα κεντρικά σημεία της ομιλίας του. Περιγράφοντας, με συγκεκριμένο τρόπο, τα «μεγάλα βήματα της Ν.Δ.» και συνδέοντάς τα με το παρελθόν. Για να τεκμηριώσει ότι η Ν.Δ. όπως ήταν η παράταξη που έκανε τα κρίσιμα άλματα όταν χρειάστηκε, έτσι και τώρα είναι έτοιμη και ξέρει πώς να επαναφέρει τη χώρα στη δημιουργική κανονικότητα.
Σαφής αναμένεται να είναι και στο θέμα της ενότητας και στο γόνιμο συνδυασμό του «έμπειρου με το νέο». Ο Κυρ. Μητσοτάκης αναμένεται να τονίσει πόσο βασίζεται στην εμπειρία, τη γνώση και την προσφορά των προηγούμενων προέδρων, αλλά και γενιών και πόσο αναγκαίο θεωρεί η «πείρα να μπολιαστεί με νέα και ικανά πρόσωπα».
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ουσιαστικά θα σημάνει την επανεκκίνηση της επιστροφής στην ευημερία, τονίζοντας την ηγετικότητα αλλά και την αποφασιστικότητά του να τραβήξει μια πραγματική «κόκκινη γραμμή» με το λαϊκισμό και την ανικανότητα.
ΕΙΝΑΙ… ΜΠΡΟΣΤΑ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ!
Η ΝΑΣΑ ανακάλυψε το νέο ηλιακό σύστημα με τους νέους πλανήτες στις 14 Δεκεμβρίου. Ο -άλλοτε λαλίστατος και νυν εξαφανισμένος «ζατρός»- Γ. Μιχελογιαννάκης τα είχε… ανακαλύψει όλα αυτά από τις 5 Δεκεμβρίου!
Δεν εξηγείται αλλιώς, γιατί εκείνη την ημέρα μιλούσε στη Βουλή για νέες θέσεις εργασίας στο… Διάστημα! Εννοούσε, ίσως, τις θέσεις που θα… δημιουργήσει το «διαπλανητικό» σχέδιο Παππά, αλλά δεν μπορεί να είναι μόνο αυτό…
Ή είσαι… μπροστά ή δεν είσαι. Κι ο γιατρός έχει αποδείξει ότι είναι έτη φωτός μπροστά…
Η ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΤΗΣ MRB (1)
Πέραν όλων των άλλων, εξαιρετικά ενδιαφερόντων ευρημάτων της δημοσκόπησης της MRB, υπάρχουν και δυο που πέρασαν «απαρατήρητα», αλλά «ενταφιάζουν» τις όποιες ελπίδες έχει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Η ανάλυση των προθέσεων των φερόμενων ως αναποφάσιστων δείχνει ξεκάθαρα ότι οι αναποφάσιστοι ΔΕΝ είναι η δεξαμενή στην οποία μπορεί να προσβλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ. Καθώς ένα πολύ μικρό ποσοστό τους σκέπτεται να ξαναψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ. Οι πολλοί τού έχουν γυρίσει την πλάτη κι απλώς δεν δηλώνουν τι σκέπτονται να ψηφίσουν…
Η ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΤΗΣ MRB (2)
Το δεύτερο σοκαριστικό στοιχείο για το Μ. Μαξίμου είναι ότι μόνο μια μειοψηφία θέλει να ολοκληρώσει την τετραετία της η κυβέρνηση. Εύρημα που καταρρίπτει και το μύθο ότι «ο κόσμος δεν θέλει εκλογές».
Αυτά τα δύο ευρήματα σε συνδυασμό με τη μεγάλη και μη αναστρέψιμη διαφορά Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ ενταφιάζουν ουσιαστικά τις όποιες κυβερνητικές ελπίδες για αντιστροφή του κλίματος. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η πομπωδώς εξαγγελθείσα «φθινοπωρινή αντεπίθεση» με το «αριστερό success story» πήγε άπατη…
ΦΙΑΣΚΟ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ!
Κάθε, μα κάθε μέρα που περνά, αποκαλύπτεται πόσο μεγάλο ήταν τελικά το φιάσκο της επίσκεψης Ερντογάν!
Ο Αλ. Τσίπρας, αφού προηγήθηκε μια «προσχηματική κόντρα» Γαβρόγλου-Κοτζιά, ανακοίνωσε ότι θα αλλάξει ο τρόπος εκλογής του μουφτή της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης κι αυτό -όπως είπε- όχι γιατί το ζήτησε ο Ερντογάν!
Προφανώς είναι εντελώς… συμπτωματικό ότι η αλλαγή που ζήτησε ο Ερντογάν εξαγγέλλεται επισήμως μόλις 10 μέρες μετά την αποχώρησή του!
Η ουσία, πέραν του ενός ακόμα «δείγματος υπακοής» σε απαιτήσεις ξένων: Το προξενείο της Θράκης αποκτά άλλη ισχύ και οντότητα έχοντας εκλεγμένο μουφτή. Κάτι που καμία προηγούμενη κυβέρνηση δεν έκανε. Και δεν το έκανε ούτε από αβελτηρία ούτε από έλλειψη ευαισθησίας για τα δικαιώματα των μειονοτήτων! Το ερώτημα που προκύπτει όμως -εκτός των άλλων- είναι αν ο «κήρυκας του πατριωτισμού» Π. Καμμένος θα ψηφίσει μια τέτοια επικίνδυνη αλλαγή της πάγιας εθνικής στρατηγικής ή αν νιώθει τόσο «ευάλωτος», ώστε να το «καταπιεί» κι αυτό…
Ο λαός πάντως λέει «τι παπί, τι μούσκεμα»…
Γενικός γραμματέας ή… αρχισυντάκτης;
Ασφαλείς πληροφορίες λένε ότι ο γενικός γραμματέας του υπουργείου του Ν. Παππά, Λ. Κρέτσος, συμμετείχε σε σύσκεψη με διευθυντικά στελέχη της ΕΡΤ, στην οποία συζητήθηκε ποιοι θα πάρουν εκπομπές στην ΕΡΤ και ποιες εκπομπές θα δοθούν ως εξωτερικές παραγωγές.
Ποτέ δεν είχε κοπεί ο ομφάλιος λώρος της ΕΡΤ με τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Αλλά και ποτέ δεν είχε γίνει τόσο… Γόρδιος όσο επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ.
ΑΠΟΡΙΕΣ
1.Δεν είναι ένα μικρό θαύμα ο ΣΥΡΙΖΑ να πανηγυρίζει για τις εκθέσεις της… Ντόιτσε Μπανκ;
2. Προς τι η κριτική στον Ευκλείδη για τη Γουόλ Στριτ; Δεν χτύπησε με επαρκή «λύσσα» το σφυρί στην αγία τράπεζα της Μέκκας του καπιταλισμού;
3. Σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης η ρωσική τράπεζα που είχε εκδώσει την εγγυητική για την πώληση του 67% του ΟΛΘ; «Πάλι ντόρτια ήφερε»;
ΕΙΠΑΝ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
«Τέταρτο Μνημόνιο; Είπα στον Νράγκι να λείπει το βύσσινο»…
Κι εκείνος τι σας είπε; Ή μήπως απλώς σας «κέρασε» βύσσινο;
Σ. ΦΑΜΕΛΟΣ
ΑΝΑΠΛ. ΥΠ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
«Ο Τσακαλώτος τα δούλεψε τα λεφτά του»…
Γι’ αυτό έχει ρέψει;
Δ. ΒΕΤΤΑΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ
«Το πρόβλημα δεν είναι η υπερφορολόγηση, αλλά η… υποφορολόγηση»…
Μήπως σας έχουμε… υποτιμήσει;
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής