Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*
Μένει ώσπου να φύγει…
Πολιτικοί, οικονομολόγοι, κοινωνιολόγοι και πάσης φύσεως δημοσιολόγοι προσπαθούν, άλλοι με θεωρητικές προσεγγίσεις και άλλοι βάζοντας κάτω τετραγωνικά και ευρώ, να ορίσουν ένα αποδεκτό πλαίσιο στο οποίο να «χωρούν» οι μεσαίοι και οι περιουσίες τους. Λοιπόν, κοιτώντας τα «πόθεν έσχες» των βουλευτών και των υπουργών, σκέφτεται κάποιος πως αποτελούν ένα καλό μέτρο σύγκρισης για το ποιοι δεν είναι μεσαία τάξη και ποιες δεν είναι λαϊκές κατοικίες. Αντιθέτως, οι περισσότεροι από τους εν ενεργεία πολιτικούς περισσεύουν ακόμα και από τα πλέον ευκατάστατα στρώματα και ταιριάζουν στα υψηλά και πολύ υψηλά εισοδήματα.
Δεκάδες ακίνητα εντός και εκτός Ελλάδας, αυτοκίνητα και σκάφη, υψηλά εισοδήματα από τη βουλευτική αποζημίωση αλλά και από επαγγελματικές δραστηριότητες, επενδύσεις σε αμοιβαία κεφάλαια, κατοχή θυρίδων και μια σειρά άλλων «τεκμηρίων» που γεμίζουν μπόλικες σελίδες του εντύπου των «πόθεν έσχες» ζαλίζουν ακόμα και το εξασκημένο μάτι του δημοσιογράφου. Ωστόσο, αυτό που προκαλεί πάντα τη μεγαλύτερη εντύπωση είναι οι καταθέσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, που μερικές φορές ξεπερνούν το εκατομμύριο, σε ελληνικά αλλά και σε ξένα τραπεζικά ιδρύματα (παρά τα παρακάλια των εκάστοτε υπουργών Οικονομικών για στήριξη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος). Το ύψος των καταθέσεων αυτών προκαλεί ίλιγγο σε κάποιον που μένει σε μια λαϊκή κατοικία στο Αιγάλεω ή την Κυψέλη, και όσο και αν θέλει κάποιος να μην υποκύψει στον πειρασμό του λαϊκισμού, τελικώς ενδίδει. Και ας ζητά ο Πρόεδρος της Βουλής -ο οποίος παρεμπιπτόντως αποπληρώνει με ρύθμιση τα δάνειά του, βιώνοντας εξ ιδίων το δράμα των περισσότερων Ελλήνων- να μεταδώσουμε οι δημοσιογράφοι τις δηλώσεις «πόθεν έσχες» με τρόπο που να μην παραχαράσσει την πραγματικότητα. Ασφαλώς και θα το κάνουμε, αλλά πολλές περιπτώσεις δοκιμάζουν τις αντοχές μας…
Λοιπόν, το οικονομικό προφίλ του μέσου Ελληνα πολιτικού απέχει έτη φωτός από το μέσο πολίτη. Γνωστό θέμα, δεν ανακαλύψαμε την πυρίτιδα. Ομως κάθε φορά συνειδητοποιούμε από την αρχή πως τα Μνημόνια, οι περικοπές, οι «εκλογικεύσεις» μισθών και συντάξεων, οι φόροι που τινάζουν στον αέρα τους προϋπολογισμούς των οικογενειών δεν αγγίζουν τα εισοδήματα των πολιτικών. Ισως να «ξύνουν» λίγο την κορφή τους, αλλά το βάθος τους παραμένει αμέτρητο. Και, τελικά, ανέλεγκτο, αφού κακά τα ψέματα: Ποτέ στην Ελλάδα δεν αποκαλύφθηκε μια υπόθεση πολιτικής διαφθοράς ή διασπάθισης δημοσίου χρήματος από τον έλεγχο των «πόθεν έσχες».
Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου