Γράφει ο Γιώργος Κύρτσος*
Ασκεί κριτική η ηγεσία της Ν.Δ. στην κυβέρνηση εξαιτίας της γενικευμένης ανομίας, η οποία καλύπτει από ορισμένα ΑΕΙ μέχρι ολόκληρες περιοχές της Αθήνας και τμήμα του συγκοινωνιακού δικτύου της πρωτεύουσας. Η κυβέρνηση δεν δίνει εξηγήσεις για τα λάθη και τις παραλείψεις της και καταγγέλλει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για δήθεν απαράδεκτες υπερβολές που υποτίθεται ότι αναδεικνύουν τα ακροδεξιά χαρακτηριστικά του.
Επισημαίνει το οικονομικό επιτελείο της Ν.Δ. ότι η υπερφορολόγηση των πολιτών και των επιχειρήσεων έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο και ότι οι πιο φτωχοί συμπολίτες μας πληρώνουν τον πιο σκληρό φορολογικό λογαριασμό, ο οποίος συμπεριλαμβάνει και την αύξηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 24%; Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης απαντά με καταγγελίες για δήθεν νεοφιλελεύθερες αντιλαϊκές επιλογές της Ν.Δ.
Επισημαίνει η Ν.Δ. τις απαράδεκτες δραστηριότητες του κ. Καμμένου οι οποίες καλύπτουν από τη δαπανηρή επίσκεψη σε καζίνο του Λονδίνου μέχρι την παρασκηνιακή συναλλαγή με ισοβίτη προκειμένου να σκηνοθετηθεί καταγγελία εις βάρος άλλου δημόσιου προσώπου και τη λειτουργία παρακυκλώματος στην εξαγωγή πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία; Το Μαξίμου απαντά επισημαίνοντας τις καθ’ όλα νόμιμες δραστηριότητες της κ. Γκραμπόβσκι – Μητσοτάκη την περίοδο που ήταν ανώτατο στέλεχος στο διεθνή χρηματοπιστωτικό τομέα λες και μπορεί να υπάρξει συμψηφισμός μεταξύ της κριτικής στην πολιτική δραστηριότητα ανώτατου κυβερνητικού στελέχους και της επαγγελματικής δραστηριότητας της συζύγου του κ. Μητσοτάκη η οποία δεν έχει κανένα πολιτικό ρόλο.
Διαμαρτύρεται η Δημοκρατική Συμπαράταξη επειδή οι γνωστοί άγνωστοι με τα καλάσνικοφ γάζωσαν με ριπές τα κεντρικά της γραφεία; Η κυβέρνηση απαντά μιλώντας γενικά και αόριστα για προβοκάτσια και καταγγέλλοντας τον υψηλό τόνο της διαμαρτυρίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και της Ν.Δ.
Εφιστά η Ν.Δ. την προσοχή στην κυβέρνηση στο γεγονός ότι στοχοποιούνται, με συμβολή κυβερνητικών παραγόντων, καθηγητές και πρυτάνεις στα ΑΕΙ και κινδυνεύουν να υποστούν «επαναστατική βία»; Και σε αυτό το ζήτημα έχει την απάντηση η κυβέρνηση και την έδωσε μέσω της παραχώρησης διήμερης άδειας από τις φυλακές στον εκτελεστή της τρομοκρατικής οργάνωσης της «17Ν», Δ. Κουφοντίνα, ο οποίος έχει στο ενεργητικό του πολλές δολοφονίες, δεν έχει δηλώσει ότι μετάνιωσε για τις πράξεις του και φιλοδοξεί να ασκήσει επιρροή στη νέα γενιά προκειμένου να ακολουθήσουν ορισμένοι εκπρόσωποί της «επαναστατική» πορεία.
Οι κινήσεις του κ. Τσίπρα και του Μαξίμου είναι εντελώς απαράδεκτες από δημοκρατική και πολιτική άποψη αλλά έχουν ένα βασικό προσόν. Εμφανίζουν ξεκάθαρα τις επιλογές τους και δεν επιτρέπεται πλέον να έχουμε καμία αμφιβολία ότι έχουν επιλέξει τη στρατηγική της πόλωσης και πως είναι αποφασισμένοι με τις επιλογές τους να δοκιμάσουν τις αντοχές του πολιτικού συστήματος.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Γιατί τώρα
Στο ερώτημα γιατί κλιμακώνουν τώρα ο κ. Τσίπρας και το Μαξίμου την ένταση και την πόλωση δίνω την ακόλουθη απάντηση.
- Πρώτον, προσπαθούν να συσπειρώσουν το πιο σκληρό και πολιτικά αρρωστημένο τμήμα της εκλογικής και της κοινωνικής βάσης του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο αδυνατεί να επιχειρηματολογήσει υπέρ της κυβερνητικής πολιτικής. Με τον τρόπο που σκέφτονται ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του συμψηφίζουν τη δημιουργία της γενιάς των 360 ευρώ, τη νέα σκληρότερη μείωση των συντάξεων, τους επικείμενους πλειστηριασμούς ακινήτων διαφόρων οφειλετών ακόμη και της πρώτης κατοικίας τους, με «επαναστατικές» αναφορές στους γνωστούς αγνώστους με τα καλάσνικοφ, στους αναρχοαυτόνομους που συνέκλιναν με τη δράση τους πολιτικά τόσες φορές με τον ΣΥΡΙΖΑ και με το πιστόλι της «17Ν», τον Κουφοντίνα.
- Δεύτερον, ο κ. Τσίπρας, αν και έχει εξελιχθεί κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του σε διάφορα ζητήματα και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις δημόσιες σχέσεις, αδυνατεί να ξεπεράσει τον παλιό εαυτό του και καταπιέζεται από τη σύγκριση με το βασικό του πολιτικό αντίπαλο κ. Μητσοτάκη, η οποία καταλήγει στην αντίληψη της ευρύτερης κοινής γνώμης υπέρ του τελευταίου. Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται με ισχυρότερα πρωθυπουργικά χαρακτηριστικά, αν και ο πρωθυπουργός λέγεται Αλέξης Τσίπρας και θεωρείται πολύ πιο αξιόπιστος από τους πολίτες, ιδιαίτερα στα οικονομικά ζητήματα, τα οποία έχουν αποκτήσει καθοριστική πολιτική και κοινωνική σημασία.
Προσπαθεί, λοιπόν, να παρασύρει τον Μητσοτάκη στο δικό του γήπεδο, που είναι μια κακώς εννοούμενη ριζοσπαστική δράση που συμπεριλαμβάνει απαράδεκτες προκλήσεις, αντικοινοβουλευτική αντιδημοκρατική συμπεριφορά και τη δημιουργία κλίματος τεχνητής έντασης.
- Τρίτον, ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του -αυτό αναδεικνύεται και από τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Τζανακόπουλου– έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι όσο πιο χαμηλά ρίξουν το επίπεδο του πολιτικού συστήματος τόσο πιο ασφαλής μπορεί να νιώθει η κυβερνητική και κομματική ηγεσία. Θεωρούν ότι με τη μέθοδο αυτή διώχνουν τον κόσμο από την πολιτική και πως κρύβουν στο μέτρο του δυνατού τα λάθη και τις παραλείψεις της κυβέρνησης.
Μελλοντική υπονόμευση
Συνήθως οι δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις ενδιαφέρονται για τη δημιουργία κλίματος ομαλότητας και πολιτικής σταθερότητας προκειμένου να αποδώσει, σε κάποια φάση, η πολιτική που ακολουθούν. Στην περίπτωση της κυβέρνησης Τσίπρα δεν υπάρχουν φιλοδοξίες για καλής ποιότητας κυβερνητικό έργο, απλά επιδιώκεται να κερδηθεί πολιτικός χρόνος και, κυρίως, να υπονομευθεί η μελλοντική κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Ο κ. Τσίπρας κλείνει το μάτι σε όλα τα αντικοινωνικά και αντιδημοκρατικά στοιχεία που στηρίζουν με τον τρόπο τους τις επιλογές του στέλνοντάς τους έτσι το μήνυμα ότι πρέπει να ανταποδώσουν όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου, δηλαδή η τελική προεκλογική ευθεία και ο σχηματισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη με βασική δύναμη τη Ν.Δ.
Με αυτό το σκεπτικό στην πρώτη διήμερη άδεια ο Κουφοντίνας μπορεί, πράγματι, να ασχοληθεί με την οικογένεια και τα μελίσσια του αλλά σε μία από τις επόμενες διήμερες άδειες μπορεί απλά να εξαφανιστεί, όπως έκανε ο Αλβανός βιαστής και ληστής, ο οποίος δολοφόνησε τον Μ. Ζαφειρόπουλο.
Ολα, λοιπόν, είναι τακτοποιημένα στην αρρωστημένη πολιτική σκέψη της ηγεσίας της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς δεν χρειάζεται να εντυπωσιαζόμαστε και να στενοχωριόμαστε, απλά πρέπει να οργανωθούμε καλύτερα και να θριαμβεύσουμε πολιτικά στο όνομα της Δημοκρατίας.
Η απαράδεκτη συμπεριφορά της κυβερνητικής ηγεσίας και κομματικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί την απόλυτη δικαίωση της κριτικής που ασκεί ο κ. Μητσοτάκης στην κυβέρνηση και της σχετικής επιχειρηματολογίας που αναπτύσσει. Ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του στην προσπάθειά τους να εξυπηρετηθούν πολιτικά μέσα από τη στρατηγική της πόλωσης δίνουν νέες δυνατότητες ανάπτυξης στη Ν.Δ., της οποίας η αποστολή αποκτά ενισχυμένη δημοκρατική και εθνική διάσταση.
*Ο Γιώργος Κύρτσος είναι Ευρωβουλευτής της ΝΔ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής