Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
ΚΑΛΟ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ του κ. Τσίπρα για το τι έκανε η Μαρέβα Μητσοτάκη το 2010 ως επενδυτικό στέλεχος σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνταν στο εξωτερικό, όμως για να γίνει πειστικός καλό είναι να μας πει ποιος βρίσκεται πίσω και από την offshore που συμμετείχε στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της «Αυγής», ώστε να λυθούν όλες οι απορίες.
ΔΥΣΤΥΧΩΣ για το Μαξίμου η σκηνοθεσία χάλασε. Ο πρωθυπουργός την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή, αντί να απαντήσει στον πρόεδρο της Ν.Δ. για τη δημόσια ασφάλεια, επαναλάμβανε τα γνωστά περί Siemens. Σύντομα διαπίστωσε πόσο έξω έπεσε στις εκτιμήσεις του όταν διαβεβαίωνε τους βουλευτές και τους πολίτες ότι η κυβέρνησή του τα έχει καταφέρει πολύ καλά στο μέτωπο της εγκληματικότητας.
ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ είχαμε τους πυροβολισμούς έξω από τα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ, ενώ τις επόμενες ημέρες η επικαιρότητα μονοπωλήθηκε από την πρώτη άδεια του αμετανόητου δολοφόνου της «17 Νοέμβρη» Δημήτρη Κουφοντίνα.
Οι αρμόδιοι υπουργοί, που δεν διστάζουν να κριτικάρουν όποια δικαστική απόφαση δεν τους βολεύει κομματικά, δεν σχολίασαν το παραμικρό για τη διοικητική απόφαση με την οποία εγκρίθηκε η άδεια στον Κουφοντίνα.
ΟΜΩΣ, ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ δεν έχασε μόνο τη μάχη των εντυπώσεων αλλά υπέστη σοβαρότερα πλήγματα. Η άδεια Κουφοντίνα εξόργισε τις Ηνωμένες Πολιτείες, που προτάσσουν τα ζητήματα τρομοκρατίας, και δημιούργησε σκιές στις διμερείς σχέσεις.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Επιπλέον το γεγονός ότι μπήκε ξανά στην ατζέντα, και μάλιστα με τον πιο απεχθή τρόπο, το θέμα των τρομοκρατικών οργανώσεων δεν βολεύει καθόλου το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης.
Η ειδυλλιακή εικόνα που παρουσίασε ο πρωθυπουργός στη Βουλή με τους χαρούμενους τουρίστες δεν ταιριάζει με τα πιστολίδια στα Εξάρχεια και τους χειροκροτητές του Κουφοντίνα.
ΕΠΙΠΛΕΟΝ τα νέα από την οικονομία δεν είναι καλά. Οι μετοχές των τραπεζών την περασμένη εβδομάδα έχασαν σχεδόν το 12%. Οι συνωμοσιολόγοι του Μαξίμου δεν μπορούν να κατηγορήσουν αυτή τη φορά ούτε το ΔΝΤ ούτε τα κοράκια των αγορών.
Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, το είπε ξεκάθαρα στους συντρόφους του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ: «Ή θα προχωρήσουμε σε μαζικούς πλειστηριασμούς ή αλλιώς οι τράπεζες θα χρειαστούν νέα ανακεφαλαιοποίηση». Τέτοιες ειδήσεις μαθαίνονται γρήγορα και οι αγορές αντέδρασαν βυθίζοντας ξανά το Χρηματιστήριο όταν στον υπόλοιπο ανεπτυγμένο κόσμο οι δείκτες καταγράφουν ιστορικά υψηλά.
Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ υποβάθμισε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη στο 1,6%, αναβάθμισε τους στόχους για την υπόλοιπη Ευρώπη, ενώ η τρίτη αξιολόγηση περνά μέσα από τη διενέργεια των πλειστηριασμών.
ΟΛΑ ΑΥΤΑ συνθέτουν ένα δύσκολο τοπίο για την κυβέρνηση, που μπορεί να καλλιεργεί το μύθο περί «εξόδου από τα Μνημόνια» τον Αύγουστο του 2018 αλλά όσο η οικονομία παραμένει στάσιμη τόσο μεγαλώνουν τα βάρη για τους πολίτες, που θα έχουν να αντιμετωπίσουν μειώσεις συντάξεων και αύξηση φόρων από την 1η-1-2019.
ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ συμπέρασμα είναι ότι με επικοινωνιακά παιχνίδια δεν κερδίζεται η μάχη της οικονομίας. Ο κ. Τσίπρας θα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να μειώσει την ψαλίδα στις δημοσκοπήσεις, ώστε να προσφύγει σε κάλπες το φθινόπωρο του 2018, αλλά, εάν δεν του βγει, θα μείνει μέχρι τέλους. Οι συριζαίοι έχουν οχυρωθεί πίσω από τις καρέκλες τους και δεν πρόκειται να τις εγκαταλείψουν εύκολα.
*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου