Γράφει ο Γιώργος Κύρτσος*
Οι βασικοί εκπρόσωποι του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης προσπάθησαν να δικαιολογήσουν τα ισοπεδωτικά μέτρα που παίρνουν εμφανίζοντας εαυτούς ως υπερασπιστές των φτωχότερων συμπολιτών μας, οι οποίοι τιμωρούν τη μεσαία τάξη για να επιτελέσουν την υψηλή κοινωνική αποστολή τους.
Ρεκόρ υποκρισίας
Τα περισσότερα μέλη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης έχουν κοινωνικά χαρακτηριστικά ανώτερης μεσαίας τάξης, φροντίζουν μάλιστα να έχουν τα περιουσιακά τους στοιχεία σε απόσταση ασφαλείας από την οικονομική πραγματικότητα που διαμορφώνουν οι επιλογές τους στην Ελλάδα. Οι περισσότεροι από αυτούς μοιάζουν, όπως ο κ. Γ. Βαρουφάκης, σαν περαστικοί, οι οποίοι αφού τελειώσουν την ενασχόλησή τους με τα κοινά και την οικονομία στην Ελλάδα θα επιστρέψουν, οι περισσότεροι, στις θέσεις τους και στις περιουσίες τους στο εξωτερικό.
Η πολιτική που εφαρμόζουν στηρίζεται στην υποκρισία και στη δημαγωγία γιατί βλάπτει ακριβώς αυτούς που δηλώνουν ότι υπερασπίζονται.
Η τιμωρία της μεσαίας τάξης, την οποία κλιμακώνουν ο κ. Τσακαλώτος και ο κ. Χουλιαράκης, οδηγεί στη φτωχοποίηση ευρύτερων επαγγελματικών και κοινωνικών στρωμάτων. Τα παραδείγματα αφθονούν, αναφέρω χαρακτηριστικά ότι η συντριπτική πλειονότητα των ελεύθερων επαγγελματιών -σύμφωνα με το οικονομικό ρεπορτάζ το σχετικό ποσοστό μπορεί να φτάνει και το 90%- δηλώνουν ετήσιο εισόδημα κατώτερο των 7.000 ευρώ. Ο συνδυασμός υπερφορολόγησης και αύξησης των ασφαλιστικών κρατήσεων με βάση το ύψος του εισοδήματος οδηγεί σε μία συμπίεση προς τα κάτω των εισοδημάτων που δηλώνονται. Η κυβέρνηση όμως συνεχίζει την προσπάθεια της υπερφορολόγησης ακόμη και των χαμηλότερων εισοδημάτων γι’ αυτό έχει προγραμματίσει τη μείωση του αφορολόγητου ορίου για το ετήσιο εισόδημα στα 5.800 ευρώ από 1ης Ιανουαρίου 2020.
Το μήνυμα είναι σαφές, όσο φτωχοί και να γίνετε ή να εμφανίζεστε, τελικά θα φορολογηθείτε. Να θυμίσουμε ότι ο υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος «απειλούσε» με παραίτηση σε περίπτωση που το αφορολόγητο όριο για το ετήσιο εισόδημα θα έπεφτε κάτω από τις 9.000 ευρώ. Τελικά έβαλε την υπογραφή του στο δραστικό περιορισμό του αφορολόγητου ορίου με βάση τις υποδείξεις του ΔΝΤ, απλά φρόντισε να ισχύσει το μέτρο την επόμενη τετραετία, όταν, πιθανότατα, θα έχει επιστρέψει στο εξωτερικό.
Τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση Τσίπρα σε βάρος των φτωχότερων συμπολιτών μας είναι εντυπωσιακής κοινωνικής σκληρότητας.
Ομοβροντία μέτρων
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αύξησε τον ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 24% κάνοντας τη ζωή δύσκολη στα φτωχότερα νοικοκυριά. Είναι τέτοια η οικονομική αδυναμία των φτωχότερων συμπολιτών μας, ώστε ένα μέτρο που θα απέδιδε, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς υπολογισμούς, 1 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι απέδωσε μόλις 200 εκατ. ευρώ, εφόσον πολλοί συμπολίτες μας περιόρισαν την κατανάλωση τροφίμων γιατί δεν μπορούσαν να πληρώσουν τον αυξημένο ΦΠΑ. Η αύξηση της τιμής των τροφίμων μέσω της αύξησης της φορολογίας κατά 10%-11% οδήγησε σε σημαντική πτώση της κατανάλωσης βασικών τροφίμων, όπως μαρτυρούν τα στατιστικά στοιχεία των επιχειρήσεων σούπερ μάρκετ.
Ακόμη και στο θέμα της θέρμανσης, η κυβέρνηση Τσίπρα έδειξε την κοινωνική σκληρότητά της εφόσον μείωσε την επιβάρυνση του Δημοσίου πάνω από 50% στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος-Μνημονίου. Αυτοί που θρηνούσαν για όσους περνούσαν δύσκολους χειμώνες επειδή δεν μπορούσαν να εξασφαλίσουν επαρκή θέρμανση έκαναν με τα μέτρα που πήραν ακόμη πιο δύσκολη την κατάσταση.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Η «κοινωνικά ευαίσθητη» κυβέρνηση Τσίπρα ξέχασε πολύ εύκολα την προεκλογική της δέσμευση για διπλασιασμό της χρονικής διάρκειας στην καταβολή του επιδόματος ανεργίας. Οι περισσότεροι από τους ανέργους είναι πλέον μακροπρόθεσμα άνεργοι. Αυτό σημαίνει ότι έχουν συμπληρώσει 12 μήνες στην ανεργία και γι’ αυτό δεν παίρνουν οποιοδήποτε επίδομα. Ο αριθμός αυξήθηκε κατά τη διάρκεια του τελευταίου 12μήνου κατά περίπου 25.000 και οι μακροχρόνια άνεργοι, οι οποίοι είναι καταγεγραμμένοι στους καταλόγους του ΟΑΕΔ, ξεπερνούν σήμερα τους 525.000, με τις πιθανότητες να επιστρέψουν στην αγορά εργασίας να περιορίζονται συνεχώς.
Επιβεβαίωση της κοινωνικής σκληρότητας της κυβέρνησης Τσίπρα αποτελεί η συνεχής μείωση των επικουρικών συντάξεων, των νέων συντάξεων, των εφάπαξ και διαφόρων επιδομάτων όπως το ΕΚΑΣ. Είναι ενδεικτικό των προθέσεων του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης το γεγονός ότι έχει προγραμματίσει τη μείωση της συνολικής συνταξιοδοτικής δαπάνης από 30,4 δισ. το 2017 σε 26,9 δισ. ευρώ το 2019. Αυτό σημαίνει ότι η μέση σύνταξη θα μειωθεί, σε συνδυασμό με τη μικρή αύξηση του αριθμού των συνταξιούχων, κατά 12%-13% μέχρι το 2019.
Είναι τέτοια η υποκρισία της κυβέρνησης ώστε εμφανίζει την επιστροφή μέρους των υπερβολικών κρατήσεων που έγιναν σε βάρος των συνταξιούχων και υπέρ του ΕΟΠΥΥ σαν… κοινωνικό μέρισμα. Οι σχετικές κρατήσεις αυξήθηκαν από 4% σε 6% το 2015 και έγιναν με τρόπο που προκάλεσε δικαστικές αποφάσεις υπέρ των διαμαρτυρόμενων συνταξιούχων και σε βάρος της κυβέρνησης, η οποία παρακρατούσε το αυξημένο ποσοστό, στις περισσότερες περιπτώσεις, με βάση υπολογισμού υψηλότερες συντάξεις που είχαν σταματήσει να ισχύουν.
Πλήρης αποτυχία
Η σκλήρυνση της οικονομικής πολιτικής που ακολουθείται δεν οφείλεται μόνο στην αφόρητη κοινωνική υποκρισία των στελεχών του οικονομικού επιτελείου αλλά και στην αποτυχία τους σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της οικονομίας.
Η μίζερη οικονομική πολιτική που έχουν επιβάλει οδηγεί στη δημιουργία της λεγόμενης γενιάς των 360 ευρώ εφόσον οι περισσότερες νέες θέσεις εργασίας είναι πλέον θέσεις μερικής απασχόλησης με μηνιαίες μικτές αποδοχές κατώτερες των 400 ευρώ. Αυτοί λοιπόν που εμφανίζονται να κόπτονται για τα δικαιώματα των εργαζομένων οργανώνουν το δραστικό περιορισμό τους στην πράξη.
Η διάλυση του τραπεζικού συστήματος εξαιτίας του αποτυχημένου πειράματος Τσίπρα-Βαρουφάκη προκάλεσε νέο ρεκόρ στα «κόκκινα» δάνεια, τα οποία έφτασαν να αναλογούν στο 45% του συνόλου και οι «αστέρες» του οικονομικού επιτελείου έχουν προσυπογράψει μία πολιτική δραστικού περιορισμού των «κόκκινων» δανείων, η οποία περνάει από τη δραστηριοποίηση κερδοσκοπικών funds και το μαζικό πλειστηριασμό ακινήτων, ακόμη και πρώτης κατοικίας.
Η υπερχρέωση των συμπολιτών μας έναντι των τραπεζών συμπληρώνεται από τη συνεχή αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους -λόγω οικονομικής αδυναμίας- προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις συνέπειες της πολιτικής της, παρατηρείται αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία με ρυθμό 1 δισ. ευρώ το μήνα, οργανώνοντας σε μεγάλη κλίμακα κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων.
Η φτωχοποίηση του ελληνικού λαού κλιμακώνεται και εξαιτίας της συνέχισης της υπερφορολόγησης των ακινήτων. Τα ακίνητα έχουν χάσει πάνω από 40% της αξίας τους κατά τη διάρκεια της κρίσης και οι τιμές τους δεν ανακάμπτουν στην Ελλάδα, σε αντίθεση με τις άλλες χώρες που βγήκαν από τα δικά τους προγράμματα-Μνημόνια, όπου παρατηρείται πλέον σταθερή αύξηση των τιμών των ακινήτων, η οποία αυξάνει τα περιουσιακά στοιχεία και τις εισοδηματικές δυνατότητες των νοικοκυριών. Στην Πορτογαλία, χώρα με την οποία είχαμε συγκρίσιμη οικονομική πορεία μέχρι το 2014, η αύξηση των τιμών των ακινήτων κατά τη διάρκεια του τελευταίου 12μήνου ξεπέρασε το 7%.
Οι επιλογές του οικονομικού επιτελείου του κ. Τσίπρα και φυσικά του ίδιου του πρωθυπουργού το μόνο που κάνουν είναι να δημιουργούν νέα ρεκόρ στους δείκτες οικονομικής και κοινωνικής ασφυξίας και νέα ρεκόρ στην υποκρισία των κυβερνητικών στελεχών.
Ο Γιώργος Κύρτσος είναι Ευρωβουλευτής της ΝΔ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής