Γράφει ο Γιώργος Μιχαηλίδης*
Όλα ξεκίνησαν όταν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες διεμήνυσαν πως δεν πρόκειται να ψηφίσουν, κάτι που η αντιπολίτευση εκμεταλλεύτηκε συντονισμένα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να εκθέσει τον ΣΥΡΙΖΑ και το ιδεολογικό έκτρωμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.
Όπως ειπώθηκε από τα κόμματα, πρέπει να πάψει αυτή η ιστορία όπου η κυβέρνηση στηρίζεται στην αντιπολίτευση για να περάσει νομοσχέδια τα οποία βρίσκουν ανάχωμα στις ιδεολογικές αγκυλώσεις των ΑΝΕΛ. Καλά μέχρι εδώ, ωστόσο, μήπως η ουσία δεν βρίσκεται στις ψήφους αλλά στο θέμα της αντιπαράθεσης; Η «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» θα έβρισκε αν περνούσε αυτός ο νόμος εύφορο έδαφος για να διεκδικήσει την αναγνώρισή της από τις ελληνικές αρχές την ώρα που ο Άρειος Πάγος έχει αποφασίσει αμετάκλητα τη διάλυσή της.
Δεν είναι μυστικό, ούτε συνωμοσιολογία, ο ρόλος τέτοιων οργανώσεων στην Θράκη, ούτε φυσικά οι ευλογίες που δίνει το Τουρκικό Προξενείο σε ανθελληνικές δράσεις επιτήδειων οι οποίοι εκμεταλλεύονται με κάθε τρόπο όποια χαραμάδα βρίσκουν στην ελληνική νομοθεσία για να επικοινωνήσουν τις απόψεις τους. Μία από αυτές φυσικά η προσπάθεια να «ξεπεραστεί» η Συνθήκη της Λωζάνης και να μετατραπεί η ελληνική μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης σε «τουρκική».
Kαλώς ήλθατε στο τρελοκομείο
Η ιστορία ξεκίνησε το 1986, όταν το Εφετείο Ξάνθης αρνήθηκε να αναγνωρίσει την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης», με αποτέλεσμα η διοίκηση του συλλόγου να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και να δικαιωθεί.
Ο Αρειος Πάγος, ωστόσο, εξέδωσε δύο απορριπτικές αποφάσεις υποστηρίζοντας, ότι η διάλυση του σωματείου δεν παραβιάζει τις διατάξεις του Συντάγματος και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και «είναι θεμιτή η εν λόγω διάλυση για την προάσπιση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας, καθώς και για τη διασφάλιση της ειρηνικής συμβίωσης του χριστιανικού και μουσουλμανικού πληθυσμού της Δυτικής Θράκης».
Ο Αρειος Πάγος θεωρεί ότι οι διεθνείς συνθήκες που διαμορφώνουν τις σχέσεις κρατών είναι πιο δεσμευτικές από τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Δεν κατηγορούμε για τίποτα παραπάνω την κυβέρνηση παρά για επιπολαιότητα, καθώς το θέμα μπορεί να είναι γενικό όπως τονίζει ο κ. Κοντονής, αλλά τυγχάνει να αφορά και την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» και καλό θα ήταν να αντιμετωπιστεί το ζήτημα πιο σφαιρικά.
*Ο Γιώργος Μιχαηλίδης είναι διευθυντής σύνταξης του EleftherosTypos.gr