Είναι χαρακτηριστικό, από τα αποκαλυπτικά παραδείγματα που δημοσιεύει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος, ότι επιβάλλεται φόρος 4.470,30 ευρώ για ετήσιο εισόδημα 0,24 ευρώ από τόκους καταθέσεων και, σε άλλη περίπτωση, φόρος 3.237 ευρώ για ετήσιο εισόδημα 921 ευρώ!
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
Στην πραγματικότητα, το υπουργείο Οικονομικών επιβάλλει φόρο σε ανύπαρκτα τεκμαρτά εισοδήματα, όπως ακριβώς έχει επιβάλει και τον ΕΝΦΙΑ επί ανύπαρκτων αντικειμενικών τιμών, με τις εμπορικές αξίες να έχουν καταρρεύσει πλήρως.
Τα τεκμήρια διαβίωσης, από μηχανισμός εντοπισμού μη δηλωθέντων εισοδημάτων, που είχαν δημιουργηθεί δηλαδή για τη σύλληψη της φοροδιαφυγής, κυρίως από ελεύθερους επαγγελματίες, έχουν μετατραπεί σε παγίδα για τους οικονομικά ασθενέστερους πολίτες, οι οποίοι έχουν σήμερα ελάχιστα ή και καθόλου εισοδήματα.
Με άλλα λόγια, υπάρχουν άνεργοι, οι οποίοι, επειδή τυγχάνει να έχουν ένα σπίτι και ένα αυτοκίνητο, να καλούνται να πληρώσουν φόρο από χρήματα που δεν έχουν.
Το ίδιο ισχύει και με τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Κάποτε οι αντικειμενικές τιμές, με βάση τις οποίες φορολογούνταν τα ακίνητα, ήταν χαμηλότερες από την πραγματική αξία τους, όμως, τώρα που οι εμπορικές αξίες υπολείπονται πολύ των αντικειμενικών, η φορολόγηση των ακινήτων είναι άδικη.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, που έλεγε ως αντιπολίτευση ότι ο ΕΝΦΙΑ είναι άδικος φόρος, που δεν διορθώνεται, αλλά μόνο καταργείται, έφθασε να πει στη ΔΕΘ ότι είναι δίκαιος για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία και ότι υπάρχουν άλλοι πιο άδικοι φόροι.
Ας δει λοιπόν και τα σημερινά παραδείγματα που δημοσιεύει η εφημερίδα μας, για να διαπιστώσει και πόσο άδικος είναι ο φόρος εισοδήματος βάσει των τεκμηρίων διαβίωσης. Και ασφαλώς η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το σύστημα TAXIS μπορεί εύκολα να δώσει στην εφορία τη δυνατότητα να ελέγχει τη φοροδιαφυγή, από το να χαρατσώνει ανθρώπους. Που δεν έχουν εισοδήματα.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου