Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*
Αυτό τον καιρό μάλιστα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και οι Ελληνες παραγωγοί βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής μετά την εμφάνιση μολυσμένων αβγών σε ευρωπαϊκές χώρες. Αν και στη χώρα μας δεν έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα ούτε ένα κρούσμα, εν τούτοις η σχετική συζήτηση σχετικά με τα ελληνικά προϊόντα άναψε για τα καλά.
Πόσο υψηλά στάνταρ προστασίας θέτει η Ελλάδα; Πώς προστατεύει τους παραγωγούς της από τις παράνομες ελληνοποιήσεις; Διότι μπορεί οι περισσότεροι να νομίζουν πως μόνο τα αρνιά βαφτίζουν οι επιτήδειοι ελληνικά, η πραγματικότητα όμως είναι ότι τέτοια κρούσματα υπάρχουν και στην πτηνοτροφία. Σύμφωνα μάλιστα με τον Γιάννη Λιάρο, πρόεδρο της Ενωσης Αβγοπαραγωγών Ελλάδας (δηλώσεις στο ΑΠΕ), το ποσοστό των παρανόμως κυκλοφορούντων αβγών στην αγορά κυμαίνεται από 10% για τους πιο αισιόδοξους και μπορεί να αγγίζει και το 30% σύμφωνα με τους πιο απαισιόδοξους.
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
Η προστασία των Ελλήνων καταναλωτών από τη μία και η υποστήριξη των Ελλήνων παραγωγών από την άλλη είναι δύο μείζονα ζητήματα τα οποία συνήθως βρίσκονται στην ίδια πλευρά της τραμπάλας. Οταν ενισχύεις το πρώτο, υψώνεται και το δεύτερο. Για αυτό και το σύστημα Αρτεμις που ισχύει ήδη για το κρέας και το γάλα, και το οποίο ελέγχει τη διακίνηση των προϊόντων, πρέπει γρήγορα να εφαρμοστεί και στα αβγά, κατεύθυνση στην οποία, από όσο έχει γίνει γνωστό, κινείται ήδη το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Εκτός όμως από την ποιότητά τους, τα ελληνικά προϊόντα είναι το πραγματικό χρηματιστήριο της χώρας. Ο πρωτογενής τομέας της αγροτικής παραγωγής πρέπει να πάψει να αποτελεί πεδίο παζαριών μεταξύ κυβερνήσεων και παραγωγών για το ύψος του ΦΠΑ ή τις αποζημιώσεις, και να ιδωθεί ως ένας κατεξοχήν κλάδος οικονομικής ανάπτυξης. Οταν μια χώρα όπως η Ελλάδα, που κρύβει χρυσάφι στη γη της, δεν αξιοποιεί όπως πρέπει τον αγροδιατροφικό τομέα, από το ελαιόλαδο μέχρι το γάλα, τότε κάτι δεν πάει καλά.
Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων -ανάμεσα στα οποία βρίσκονται περισσότερα από 100 προϊόντα με ένδειξη γεωγραφικής προέλευσης και πιστοποίηση ΠΟΠ- πρέπει να είναι από τις πρώτες προτεραιότητες των οικονομικών υπουργείων. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης πως είναι ίσως ο μοναδικός τομέας στον οποίο οι πολίτες έχουν περισσότερη δύναμη από μια υπουργική απόφαση, αρκεί να αποφασίσουν σωστά όταν θα φθάσουν στο ράφι του σούπερ μάρκετ.
*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου