Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
«Ανάπτυξη δεν γίνεται με μνημόνια», έλεγε μέχρι το 2014 και τώρα βλέπει αναπτυξιακή πορεία αφού πρώτα υπέγραψε δύο μνημόνια.
«Ο ΕΝΦΙΑ δεν διορθώνεται αλλά καταργείται», διεμήνυε από το βήμα της ΔΕΘ πριν από τρία χρόνια και από τότε οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν βαρεθεί να πληρώνουν.
«Δεν θα επιτρέψουμε το ξεπούλημα του ΟΛΠ και του ΟΛΘ», δήλωνε αποφασισμένος και μετά έκοβε τις κορδέλες με τους Κινέζους.
«Δεν θα παραδώσουμε τα 14 αεροδρόμια στους Γερμανούς», τόνιζε με σιγουριά και μετά υποδέχθηκε στο Μαξίμου τη διοίκηση της Fraport για να τους συγχαρεί.
Παντού ψέματα και αντιφάσεις. Ακόμη και για την επένδυση της καπνοβιομηχανίας «Παπαστράτος», την οποία επισκέφθηκε χθες προκειμένου να εκφράσει την ικανοποίησή του για το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρίας ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ, έχει πει τα αντίθετα όταν βρισκόταν στην αντιπολίτευση.
Ο Σαμαράς το 2013 είχε θέσει τις βάσεις για την επένδυση όταν παρουσία του στο Μέγαρο Μαξίμου είχε υπογραφεί η συμφωνία της Phillip Morris για την αγορά του 50% των ελληνικών καπνών ανατολικού τύπου.
2014 και 2024, ομοιότητες και διαφορές
Τότε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και νυν υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου με ερώτηση που είχε καταθέσει στη Βουλή μιλούσε για «κατ’ επίφαση αναπτυξιακή πολιτική και προσέλκυση επενδύσεων από πολυεθνικά μονοπώλια του υπουργείου, που δημιουργεί ανησυχία και ερωτήματα μεταξύ των καπνοπαραγωγών».
Ο κ. Αποστόλου τόνιζε τότε ότι «η εταιρία αγόραζε όλα τα προηγούμενα χρόνια τις ίδιες περίπου ποσότητες μέσω μεσαζόντων και κατά συνέπεια αυτό που παρουσιάστηκε ως τεράστιας σημασίας επιτυχία για την αγροτική παραγωγή δεν είναι τίποτε άλλο από τη μετατροπή της σημερινής κατάστασης σε συμβολαιακή γεωργία με την απομάκρυνση των μεσαζόντων, προς όφελος της πολυεθνικής.
Είμαστε βέβαιοι ότι ο υπουργός θα έχει λύσει τις απορίες του, ενδεχομένως μπορεί να απευθυνθεί και στο πρωθυπουργικό γραφείο.
Οι επενδύσεις είναι η μοναδική επιλογή για έξοδο από την κρίση. Ο ΣΥΡΙΖΑ πολέμησε κάθε επενδυτικό σχέδιο όταν βρισκόταν στην αντιπολίτευση και τώρα ο Αλέξης Τσίπρας κόβει κορδέλες σαν να μην έχει συμβεί τίποτε. Δεν αποκλείεται μάλιστα να ξαναδιαδηλώσει κατά των πολυεθνικών εάν έτσι εξυπηρετούνται τα πολιτικά του σχέδια.
Αλλωστε, όπως θα έλεγε και ο αξέχαστος Βέγγος ως φιλόσοφος Θρασύβουλας στην ελληνική ταινία, «όλα είναι ατμός».
Κοροϊδεύοντας τους ασφαλισμένους
«Με θετικό πρόσημο για όλους τους εργαζόμενους και την κοινωνία είναι το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στα εργασιακά», είπε ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος, που δεν σταματά να μετράει συγχαρητήρια για την πολιτική του.
Πρόκειται για έναν ακόμη κυβερνητικό εμπαιγμό. Οι ασφαλισμένοι έχουν ήδη «εξασφαλισμένη» τη μείωση των συντάξεών τους με τον γνωστό νόμο Κατρούγκαλου ενώ και οι σημερινοί συνταξιούχοι θα δουν τις αποδοχές τους να μειώνονται κατά 18% από 1.1.2019. Επιπλέον στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει αναλάβει δεσμεύσεις που θα αλλάξουν το εργασιακό τοπίο, ιδίως στο Δημόσιο. Επομένως καλή η προπαγάνδα αλλά ο κόσμος τη βαρέθηκε…
Δυσκολότερη η ανάκαμψη
Η σημαντική ανατίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου, στα επίπεδα του Ιανουαρίου του 2015, δυσχεραίνει τις προσπάθειες ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Η άνοδος του ευρώ καθιστά ακριβότερες τις ελληνικές εξαγωγές σε τρίτες χώρες σε μία περίοδο κατά την οποία η οικονομία ποντάρει στην εκτίναξη των εξαγωγικών μας προϊόντων. Η Ελλάδα έχασε πάνω από 2,5 χρόνια φθηνού ευρώ με τους πειραματισμούς του Βαρουφάκη και τις καθυστερήσεις Τσακαλώτου στις αξιολογήσεις και τώρα θα αντιμετωπίσει πρόσθετες δυσκολίες λόγω επιδείνωσης του διεθνούς περιβάλλοντος.
*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου