Γράφει η Αλίκη Κοτζιά
Επειδή μάλλον έχουμε αρχίσει να ξεχνάμε ότι η αρχαία ελληνική δημοκρατία έδωσε τα φώτα της ώστε να θεμελιωθεί η διάκριση των εξουσιών ως αρχή του κράτους δικαίου, ας ρίξουμε μια ματιά στα παραδείγματα προς αποφυγήν: στην Πολωνία έχει προκληθεί σάλος από τα δύο νομοσχέδια της κυβέρνησης -τα οποία σύντομα θα αποκτήσουν ισχύ νόμου, εκτός απροόπτου- σύμφωνα με τα οποία, τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Δικαστών θα ορίζονται από το κοινοβούλιο και οι πρόεδροι των δικαστηρίων (περιλαμβανομένου του Ανωτάτου Δικαστηρίου) θα επιλέγονται από το υπουργείο Δικαιοσύνης. Με λίγα λόγια, πάει περίπατο η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, με πρωτοβουλία ενός κόμματος που, κατά τραγική ειρωνεία, έχει την ονομασία «Κόμμα Νόμου και Δικαιοσύνης»!
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
Ενδεχομένως να έχει σε πολλά δίκιο το συντηρητικό-εθνικιστικό κυβερνών κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS), το οποίο μιλά για κατάλοιπα της κομμουνιστικής εποχής και στρεβλώσεις που εμποδίζουν την καλή λειτουργία των δικαστηρίων. Ο αρχηγός του κόμματος PiS (ηγετική πολιτική φυσιογνωμία στην Πολωνία), Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, διαβεβαίωσε ότι όλα γίνονται προς το καλύτερο, καθώς υπάρχει διαφθορά, βραδύτητα στη λειτουργία του πολωνικού συστήματος απονομής Δικαιοσύνης κ.λπ. Ομως, δεν έπεισε ούτε την Κομισιόν και το Συμβούλιο της Ευρώπης, που εκφράζουν έντονη ανησυχία για την τροπή που λαμβάνουν οι αλλαγές στο χώρο της πολωνικής Δικαιοσύνης και, πολύ περισσότερο, τους χιλιάδες Πολωνούς που βρίσκονται στους δρόμους τις τελευταίες μέρες σε μαζικές κινητοποιήσεις, καταγγέλλοντας την κατάργηση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης.
Η ανάληψη και της δικαστικής εξουσίας από τους πολιτικούς που έχουν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και μπορούν να διορίζουν ή να παύουν δικαστές κατά βούληση δεν χαρακτηρίζει μια σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου