Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*
ΚΑΙ οι Ελληνες τη θερινή περίοδο θέλουμε την ησυχία μας, τις διακοπές μας, τη θάλασσα. Είναι το διάστημα που θέλουμε να κατεβάζουμε διακόπτη, που προσπαθούμε όσο μπορεί ο καθένας να ξεχνάει ή να αγνοεί όσα τον βασανίζουν. Είναι η εποχή που αν και γνωρίζουμε τι μας περιμένει τον Σεπτέμβριο, ελπίζουμε πως με ένα μαγικό τρόπο όλα μπορούν να αλλάξουν. Αυτά ίσχυαν και στα προμνημονιακά χρόνια, ισχύουν στη μνημονιακή εποχή και προφανώς θα ισχύουν και στο μέλλον.
ΜΟΝΟ που στα χρόνια του μνημονίου η απόδραση από την καθημερινότητα γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Η έρευνα της «Καθημερινής», σύμφωνα με την οποία πολλά νησιά είναι πλέον απλησίαστα για τον μέσο Ελληνα, περιγράφει αυτό που περνάει κάθε νοικοκυριό τα τελευταία καλοκαίρια. Οι παραδοσιακές δύο και τρεις εβδομάδες διακοπών έγιναν απλά μια ολιγοήμερη ανάσα. Και οι προορισμοί άλλαξαν. Προτεραιότητα έχουν πια τα χωριά και τα εξοχικά, δικά μας, συγγενών ή φίλων. Η διαρκής μείωση εισοδημάτων σε συνδυασμό με την αλματώδη αύξηση ξένων τουριστών καθιστούν σχεδόν απαγορευτικό σχεδόν το ταξίδι σε νησιά του Αιγαίου και άλλα δημοφιλή θέρετρα.
Μένει ώσπου να φύγει…
ΟΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ δεν είναι πολυτέλεια, αποτελούν «είδος» πρώτης ανάγκης. Οπως και το κατέβασμα του διακόπτη. Και μην αρχίσουμε τις αναλύσεις για το πού θα πάει η χώρα, αν μπαίνει σε χαλαρούς ρυθμούς για κάποιες εβδομάδες ή το ότι βλέπουν οι δανειστές γεμάτες τις παραλίες και τα μπαρ και για αυτό μας… ρίχνουν μέτρα. Πρώτον, ας γίνονταν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και ας δούλευε η χώρα τους υπόλοιπους έντεκα μήνες όπως θα έπρεπε και δεν θα πέφταμε έξω λόγω θερινής ραστώνης. Δεύτερον, ας ζούσαν και οι δανειστές σε μια χώρα που για εβδομάδες το θερμόμετρο χτυπάει 35άρια και οι θάλασσες είναι να τις πιεις στο ποτήρι και τότε το συζητούσαμε το θέμα.
ΑΠΟ ΤΗΝ άλλη είναι γεγονός πως το καλοκαιράκι έχει και τις υπερβολές του. Ρεκόρ φοροδιαφυγής, μαύρης εργασίας, ανατιμήσεων προϊόντων και υπηρεσιών, παλαιότερα και διακοποδανείων. Αλλά, όπως είπαμε παραπάνω, αυτές οι υπερβολές είναι θέμα κράτους και νοοτροπίας και είναι βέβαιο πως δεν αντιμετωπίζονται με το παραδοσιακό σαφάρι των ελεγκτικών αρχών, που ξεκινά κάθε χρονιά με τυμπανοκρουσίες και καταλήγει… γραφικό.
ΕΠΕΙΔΗ πολλά success story έχουν «κατασκευαστεί» και η τωρινή κυβέρνηση πανηγυρίζει για επίτευξη στόχων, η αλήθεια είναι πως το πότε θα αρχίσει η χώρα να επιστρέφει στη χιλιοειπωμένη κανονικότητα θα φανεί κάποιο μελλοντικό καλοκαίρι. Τότε, που οι Ελληνες πολίτες θα μπορούν σιγά σιγά να αντέχουν οικονομικά να κάνουν κανονικές διακοπές. Ο Ανδρέας μπορεί να έκανε πολλά λάθη, αλλά είχε δίκιο. Τα μπάνια του λαού είναι ιερά!
*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου