Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Η Κομισιόν υπολόγιζε ότι το 2015 η οικονομία μας θα αναπτυσσόταν κατά 2,9%, το 2016 κατά 3,7%, στη διετία 2017-2018 με ρυθμούς άνω του 3,3%. Αθροισμα στην τετραετία κοντά στο 14%.
Και ύστερα ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ και όλες οι προβλέψεις έπεσαν έξω.
Η κυβέρνηση Τσίπρα έχει κατορθώσει κάτι το οποίο μπορεί να αποτελέσει πεδίο έρευνας για υποψήφιους νομπελίστες οικονομίας. Εριξε τη χώρα στην ύφεση όταν η διεθνής οικονομική συγκυρία ευνοούσε την επίτευξη ισχυρών ρυθμών ανάπτυξης.
Για παράδειγμα στη διετία 2015-2016 η τιμή του πετρελαίου μειώθηκε κατά 50% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια ενώ ακόμη και σήμερα δεν ξεπερνά τα 44 δολάρια. Επί κυβέρνησης Σαμαρά η τιμή του μαύρου χρυσού ήταν κοντά στα 90 δολάρια και όμως η οικονομία είχε εμφανίσει τα πρώτα βήματα ανάπτυξης.
Επί Τσίπρα το 2015 είχαμε ύφεση 0,2% με το πετρέλαιο στα 40 δολάρια, το ευρώ υποτιμημένο έναντι του δολαρίου (κάτι που ευνοεί τις ελληνικές εξαγωγές) και τον τουρισμό σε άνθηση λόγω των μεγάλων προβλημάτων ασφαλείας που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι ανταγωνιστικοί προορισμοί της Μεσογείου.
Φανταστείτε πόσο θα αναπτυσσόταν η οικονομία εάν δεν είχαν γίνει οι πρόωρες κάλπες του 2015 και αποφεύγαμε τη Βαρουφακειάδα του πρώτου εξαμήνου που προκάλεσε εκροή καταθέσεων άνω των 40 δισεκατομμυρίων και κατέληξε στα capital controls και την υπογραφή ενός επώδυνου μνημονίου.
Δυστυχώς τα λάθη συνεχίσθηκαν με τη μακρόσυρτη διαπραγμάτευση Τσακαλώτου της περιόδου 2016-2017 με αποτέλεσμα η οικονομία το 2016 να μείνει στάσιμη και οι προβλέψεις για φέτος να υποβαθμίζουν την ανάπτυξη στο 1,5% από τις αρχικές εκτιμήσεις για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,7%. Ακόμη κι αν το 2018 επαληθευτεί η πρόβλεψη για ανάπτυξη 3%, στην τετραετία Τσίπρα η συνολική αύξηση του ΑΕΠ δεν θα ξεπεράσει το 4,5%, δηλαδή 10 μονάδες χαμηλότερη σε σχέση με τις εκτιμήσεις του 2014.
Χαμηλό πετρέλαιο, υποτιμημένο ευρώ, αποδυναμωμένη Τουρκία στον τουρισμό. Εάν είχαμε μία κυβέρνηση φιλική σε επενδύσεις και επιχειρηματικότητα η οικονομία θα «πέταγε» για να δικαιωθεί και η θεωρία του «πιεσμένου ελατηρίου» που ασπάζεται ο πρωθυπουργός. Το πρόβλημα είναι ότι επί ΣΥΡΙΖΑ το ελατήριο της οικονομίας διαρκώς φορτώνεται βάρη και φόρους με αποτέλεσμα να ξεμακραίνει το τρένο της ανάπτυξης.
Η μεταμέλεια για τις άδειες
«Με την απόφαση του ΕΣΡ για τη χορήγηση 7 τηλεοπτικών αδειών υπήρξε μία εκκωφαντική παραδοχή της θέσης ότι το φάσμα των συχνοτήτων είναι πεπερασμένο και δεν είναι απεριόριστο, όπως έλεγαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και άλλοι βουλευτές που χοροπηδούσαν στα έδρανα της Βουλής». Αυτό είπε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς στον Real καλώντας μάλιστα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να «δείξουν ειλικρινή μεταμέλεια για τις ανακρίβειες και τα ψέματα που είπαν ζητώντας συγγνώμη». Ας ζητήσει πρώτα ο ίδιος συγγνώμη για τις 4 άδειες του διαγωνισμού του, ας καλέσει και το Ινστιτούτο Φλωρεντίας να επιστρέψει τα χρήματα του Δημοσίου που εισέπραξε για μελέτη η οποία είχε λανθασμένα συμπεράσματα και μετά να ζητήσει από την αντιπολίτευση μεταμέλεια. Αλλά σε ορισμένα θέματα ο υπουργός μοιάζει αμετανόητος.
«Μη μου μιλάτε για το 2015»
Από έγκυρη πηγή στο Μαξίμου μαθαίνουμε ότι ο κατά κανόνα ψύχραιμος Αλέξης Τσίπρας δεν αντέχει συζητήσεις σχετικά με το πρώτο εξάμηνο του 2015. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα θέμα «ταμπού» στο κυβερνητικό μέγαρο, καθώς όλοι πλέον αναγνωρίζουν τα μεγάλα λάθη της διαπραγμάτευσης που τελικώς φούσκωσαν τον λογαριασμό των μνημονίων και έχουν προκαλέσει τη δημοσκοπική καθίζηση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού. «Μη μου μιλάτε για το 2015», φέρεται να έχει πει σε συνομιλητή του ο κ. Τσίπρας όταν είχε σχετική συζήτηση προ μηνών. Το πρόβλημα για το Μαξίμου είναι ότι ο κ. Βαρουφάκης και οι συνεργάτες του βάζουν διαρκώς στην ατζέντα της επικαιρότητας τη διαπραγμάτευση των πρώτων μηνών και δεν αφήνουν σε ησυχία τον πρωθυπουργό.
*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου