Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Ολοι οι διεθνείς οργανισμοί προέβλεπαν ότι η Ελλάδα το 2015 θα είχε εκρηκτικούς ρυθμούς ανάπτυξης και για τον λόγο αυτό επενδυτές είχαν ήδη σπεύσει να βάλουν πάνω από 12 δισεκατομμύρια ευρώ σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου τραπεζών και μεγάλων επιχειρήσεων διαβλέποντας θετικές προοπτικές για την οικονομία μας.
Ομως εκείνες τις ημέρες σε ένα διαμέρισμα στην Κυψέλη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μαζί με τους πιστούς του συνεργάτες, τον «Νέστορα» του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Δραγασάκη και τον στενό σύντροφο Νίκο Παππά είχαν άλλη έγνοια. Πώς θα δημιουργήσουν ένα παράλληλο σύστημα πληρωμών στην περίπτωση ρήξης με τους δανειστές. Για τον λόγο αυτό άκουγαν με προσοχή τον Γιάννη Βαρουφάκη, στον οποίο εκείνη τη βραδιά του Νοεμβρίου ο Αλέξης Τσίπρας έδινε το χρίσμα του υπουργού Οικονομικών σε περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, για το πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει μέσω του Taxis ένα σύστημα πληρωμών αυτονομημένο από τις τράπεζες.
Η αφήγηση του Βαρουφάκη, όπως την αποτύπωσε στο υπό έκδοση βιβλίο του για την περίοδο εκείνη, είναι ανατριχιαστική:
«Ο Αλέξης και ο Παππάς έδειχναν, αν όχι ανακουφισμένοι, πάντως ικανοποιημένοι με την ιδέα ότι υπήρχαν τρόποι να δημιουργηθεί ρευστότητα σε ευρώ, ικανή να τους δώσει βαθμούς ελευθερίας σε περίπτωση που η ΕΚΤ έκλεινε τις τράπεζες. Ο Δραγασάκης, αφού άκουσε προσεκτικά την περιγραφή του παράλληλου συστήματος, μου ζήτησε να του τη στείλω εγγράφως για να τη μελετήσει, κάτι που με ευχαρίστησε. Πράγματι, την επόμενη ημέρα, έχοντας μόλις αφιχθεί στο Οστιν, έκατσα και ξαναέγραψα, σε λιγότερο τεχνική γλώσσα, ενδελεχή δεκασέλιδη περιγραφή του συστήματος παράλληλων πληρωμών, το οποίο έστειλα στον Παππά ζητώντας του να το μεταφέρει στον Αλέξη και στον Δραγασάκη».
Περιμένοντας τον… M.A.G.A.*
Αυτά συνέβησαν εκείνη τη βραδιά του Νοεμβρίου του 2014 σύμφωνα με τον Βαρουφάκη και κανείς από το Μαξίμου δεν έχει βγει να τον διαψεύσει.
Με βάση τα όσα αναφέρει ο «Γιάνης» προκύπτει ότι το παράλληλο σύστημα ήταν το σχέδιο Α του Τσίπρα και όχι το «Β». Δεν εξηγείται διαφορετικά ότι εκείνη τη βραδιά δεσμεύθηκε ότι θα κάνει τον Βαρουφάκη υπουργό Οικονομικών όχι γιατί του παρουσίασε κάποιο σχέδιο ανάπτυξης της οικονομίας αλλά γιατί είχε επινοήσει την πληρωμή με κουπόνια.
Οσα έγιναν στο πρώτο εξάμηνο του 2015 δεν τα έχουμε μάθει ακόμη πλήρως. Ομως αυτό που προκύπτει από την αφήγηση του βασικού διαπραγματευτή της κυβέρνησης είναι ότι μέχρι τον Ιούλιο ο Τσίπρας κινείτο με κύριο σενάριο τη ρήξη και όχι τη συμφωνία με τους δανειστές. Τη βραδιά του δημοψηφίσματος πρέπει να φοβήθηκε και ενδεχομένως μετά τις «θεσμικές προειδοποιήσεις» για Ειδικά Δικαστήρια να πραγματοποίησε τη στροφή των 180 μοιρών. Η ζημιά όμως ήδη είχε γίνει για την οικονομία, ενώ από τις αποκαλύψεις Βαρουφάκη συμπεραίνουμε ότι ο Τσίπρας στα τέλη του 2014 ενδιαφερόταν μόνο για το πώς θα κερδίσει την εξουσία. Με κάθε τίμημα, εν ανάγκη και με παράλληλο νόμισμα…
Το χειρότερο στοιχείο για τον ΣΥΡΙΖΑ
Η εξαμηνιαία έρευνα «Τάσεις» της MRB πιστοποίησε το διψήφιο προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ όπως και το σημαντικό προβάδισμα του Κυριάκου Μητσοτάκη σε σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα στην καταλληλότητα, κάτι που δεν το έχουμε δει στο παρελθόν με εν ενεργεία πρωθυπουργούς. Στην ίδια έρευνα καθολική είναι η απαισιοδοξία των πολιτών για την πορεία της χώρας αλλά και της προσωπικής τους οικογενειακής κατάστασης. Ομως το χειρότερο στοιχείο για τον ΣΥΡΙΖΑ, που δεν το είχαμε δει σε τέτοιο βαθμό στις δημοσκοπήσεις των προηγούμενων μηνών, είναι η αδημονία των πολιτών να φύγει η σημερινή κυβέρνηση. Τουλάχιστον έτσι εξηγούμε το εύρημα ότι σχεδόν το 60% των ερωτηθέντων θέλει να προκηρυχθούν άμεσα εκλογές (40,3%) ή σε 12 μήνες (18%) ενώ μόνο το 32% επιθυμεί να διεξαχθούν στο τέλος της τετραετίας. Παραδοσιακά οι πολίτες θέλουν πολιτική σταθερότητα, όμως από την έρευνα της MRB προκύπτει ότι έχουν «απηυδήσει» με τη σημερινή κυβέρνηση και θέλουν γρήγορες κάλπες. Το ενδιαφέρον πάντως είναι ότι οι ερωτηθέντες έχουν καταλάβει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει γαντζωθεί στην εξουσία και για αυτό εκτιμούν σε ποσοστό 45% ότι οι εκλογές θα προκηρυχθούν στο τέλος της τετραετίας. Θέλουν να φύγει η κυβέρνηση, αλλά δεν περνάει από το χέρι τους…
*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου