Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Σύµφωνα µε τα πρακτικά της συνεδρίασης που είχε αποκαλύψει το www.euro2day.gr, ο κ. Τσακαλώτος ακούγοντας την πρόταση της πλευράς Σόιµπλε για συµµετοχή του ∆ΝΤ χωρίς χρήµατα είχε πει ότι αυτή θα ήταν η χειρότερη λύση για την Ελλάδα γιατί θα παραταθεί η αβεβαιότητα και δεν θα πάρει η χώρα πιστοποιητικό βιωσιµότητας του χρέους. Ο ίδιος µάλιστα είχε ζητήσει χρόνο γιατί ένα τέτοιο ενδεχόµενο θα προκαλούσε πολιτική κρίση.
ΜΕΣΑ σε τρεις εβδοµάδες η κυβέρνηση όχι µόνο αποδέχθηκε τη «χειρότερη συµφωνία» µε τους δανειστές, αλλά πρόλαβε στο µεταξύ να ψηφίσει και τις ουρές του Μνηµονίου, παρατείνοντας έως και το 2022 το πάγωµα των συντάξεων και αναστέλλοντας την ισχύ των συλλογικών διαπραγµατεύσεων στα εργασιακά.
ΟΣΟ για πολιτική κρίση, αστεία πράγµατα. Από χθες το Μα ξίµου πανηγυρίζει όχι για τη συµφωνία που υπέγραψε στο Λουξεµβούργο, αλλά γιατί οι υπουργοί πέτυχαν να κρατηθούν στις καρέκλες τους. Η κυβέρνηση πήρε το αυτονόητο που ήταν η δόση και έχασε τα ουσιαστικά για το χρέος και αυτό επιταχύνει την πολιτική της φθορά. Ηδη έχει κάνει τη «βρόµικη δουλειά» που ήθελαν οι δανειστές. Ψήφισε επώδυνα µέτρα ύψους 5 δισεκατοµµυρίων ευρώ µε περικοπές συντάξεων και αυξήσεις φόρων που θα ισχύσουν τη διετία 2019-2020. ∆εσµεύθηκε για πλεονάσµατα 3,5% για το διάστηµα 2018-2022 που θα ξετινάξουν την πραγµατική οικονοµία. Ανέλαβε την υποχρέωση να ενεργοποιήσει το «υπερταµείο» στο οποίο πέρασε η κρατική περιουσία για 99 έτη και σε αντάλλαγµα εισέπραξε ευχολόγια για τη δηµιουργία Εθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας χωρίς να υπάρχει καµία πρόβλεψη για κεφάλαια και µετόχους.
Η Δώρα, η Γαρυφαλλιά και αύριο;
ΟΣΟ για το χρέος, το Eurogroup επανέλαβε ότι τα µεσο πρόθεσµα µέτρα θα εξετασθούν στο βαθµό που θα χρειαστούν µετά τη λήξη του προγράµµατος και χωρίς «να δηµιουργούνται επιπρόσθετα κόστη για άλλα κράτη-µέλη».
∆ΗΛΑ∆Η, οι διευθετήσεις για το χρέος θα γίνουν στο «τζάµπα» και το καλοκαίρι του 2018. Επειδή όµως βασική προϋπόθεση για τη συνέχιση των διαπραγµατεύσεων θα είναι η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράµµατος, ο χρόνος της κυβέρνησης ολοκληρώνεται σε 12 µήνες. Ηδη για το 2017 έχει χαθεί ο στόχος της ανάπτυξης και αυτό σηµαίνει πρόσθετες δηµοσιονοµικές δυσκολίες. Οι δανειστές στα µέσα του 2018 θα προχωρήσουν στην οριστική αξιολόγηση του προγράµµατος και επειδή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει συνηθίσει να υπογράφει πολλά αλλά να µην πράττει τίποτε η έξοδος θα γίνει πριν από την τελική κρίση.
ΠΡΙΝ από δύο εβδοµάδες ο πρωθυπουργός διαµήνυε µέσω της «Αυγής» προς τους δανειστές ότι δεν «θα πάρει κανένα µέτρο χωρίς το χρέος». Τελικώς πήρε όλα τα µέτρα χωρίς το χρέος και αυτό δεν µπορεί να συνιστά λόγο για πανηγύρια παρά µόνο για τους ένοικους του Μαξίµου που πέτυχαν τη συνέχιση της παραµονής τους.
Χάθηκαν και τα αντίμετρα!
ΣΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ του Eurogroup υπάρχει και µία περίεργη παράγραφος που ουσιαστικά ακυρώνει το µύθο των αντίµετρων. Συγκεκριµένα, στο κείµενο αναφέρεται ότι το ελληνικό Κοινοβούλιο υιοθέτησε το δηµοσιονοµικό πακέτο που αποφέρει καθαρή
εξοικονόµηση 2% του ΑΕΠ, το οποίο επίσης «περιλαµβάνει ένα υπό αίρεση αναπτυξιακό πακέτο για την ενίσχυση της δυνατότητας ανάπτυξης της ελληνικής οικονοµίας και για τη βελτίωση του κοινωνικού διχτυού ασφαλείας, το οποίο θα εφαρµοστεί εφόσον επιτευχθούν οι µεσοπρόθεσµοι στόχοι». ∆ηλαδή τα περίφηµα αντίµετρα δεν θα εφαρµοσθούν ταυτόχρονα, αλλά αφού πρώτα επιτευχθούν οι µεσοπρόθεσµοι στόχοι.
Χειρότερα το 2019
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ η κυβέρνηση παίρνει άριστα. Εάν µάλιστα έλειπε το tweet του «γιου» του υπουργού Αµυνας µε την άσεµνη γραβάτα του Eurogroup, που αποτίµησε το περιεχόµενο της συµφωνίας, θα ζητούσαν από τον κόσµο να βγει στο Σύνταγµα να πανηγυρίσει. Οµως το Μαξίµου πλάθει έναν νέο µύθο ότι στα µέσα του 2018 βγαίνουµε από το Μνηµόνιο και τη διεθνή επιτροπεία. Η αλήθεια είναι το 2019 θα είναι χειρότερο από το 2018, καθώς η κυβέρνηση έχει νοµοθετήσει τη µείωση των συντάξεων κατά 2,5 δισεκατοµµύρια ευρώ, ενώ πολύ πιθανό είναι να εφαρµοσθεί και η µείωση του αφορολόγητου ορίου στις 5.600 ευρώ. Την ψευδαίσθηση του τέλους της επιτροπείας την καλλιεργούν από τώρα στην κυβέρνηση, αλλά αυτό το κατασκεύασµα δεν έχει καµία σχέση µε την πραγµατικότητα.
*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου