Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος
Κοινωνικό κανιβαλισμό («κατάδοση» συμπαικτών προς αποχώρηση), διδαχή του ατομισμού (μόνος ένας θα κερδίσει το έπαθλο των 100.000 ευρώ), εθισμός στη μηχανική του οικονομικού νεοφιλελευθερισμού (μοναχικός αγώνας επιβίωσης κάτω από σκληρές συνθήκες για ένα ξεροκόμματο, με αντιπαροχή στο σύνολο λίγο φακόρυζο από την παντοδύναμη «παραγωγή» – ένα συνειρμικό υποκατάστατο του «ολιγομελούς, αόρατου πολιτικοοικονομικού ιερατείου» που διαλύει το κράτος πρόνοιας στις πραγματικές κοινωνίες).
Η Δώρα, η Γαρυφαλλιά και αύριο;
Εχουν όμως και τα καλά τους αυτές οι «Οδύσσειες»-«Ροβινσονειάδες». Πρώτον, μας μαθαίνουν Γεωγραφία και Ιστορία με ελκυστικό τρόπο. Δεν μάθαμε μόνο πως η «Αμερική του Κολόμβου» ήταν το νησί της Εσπανιόλα (μισό Αγ. Δομίνικος, μισό Αϊτή), αλλά θαυμάσαμε και τα αποικιακά μνημεία της ισπανικής περιόδου. Δεύτερον, παρακινούν σε υγιεινή διατροφή και άθληση, αφού, χωρίς αγαλματένιο σώμα και καλή φυσική κατάσταση, δύσκολα τα βγάζεις πέρα (καλό αντιπαράδειγμα η περίπτωση της ωραίας πλην αγύμναστης Λάουρας).
Τρίτον, το «Survivor» μας μύησε στις ευεργετικές ιδιότητες της ινδικής καρύδας – το καλαμάκι χωρίς πίττα του ναυαγού. Οπως τα περισσότερα πράγματα στη ζωή, η καρύδα του «ημίθεου» Ντάνου και του «σφάχτη» Σπαλιάρα έχει δύο όψεις. Το ένα είναι η υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία. Το άλλο είναι η υψηλότατη περιεκτικότητά της σε επιβλαβέστατα κορεσμένα λιπαρά! Παράδοξο μεν, αληθές δε. Σε χθεσινή της «εγκύκλιο» η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρία προειδοποιεί ότι το λάδι καρύδας δεν είναι υγιεινό όπως πιστεύαμε, αλλά ανεβάζει τα επίπεδα της «κακής» χοληστερίνης, επειδή είναι πολύ πιο κορεσμένο σε λίπη (82%) από το βούτυρο (63%), το βοδινό λίπος (50%) και το χοιρινό λαρδί (39%). Η ανακοίνωση είχε χαρακτήρα επείγοντος, επειδή πολλοί Αμερικανοί καταναλώνουν ανεξέλεγκτα καρύδες, όπως κοντεύουμε να αρχίσουμε κι εμείς. Ο,τι λάμπει όμως στις οθόνες δεν είναι χρυσός.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου