Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος
Για την ακρίβεια μόνο ένας Σαουδάραβας διεθνής, ο Σαλμάν αλ Φαράτζ, στάθηκε προσοχή την ώρα που οι συμπαίκτες του άλλαζαν πάσες και συνέχιζαν απτόητοι το ζέσταμα! Η αλήθεια είναι πως η σαουδαραβική ομοσπονδία είχε γνωστοποιήσει εκ των προτέρων στους Αυστραλούς οικοδεσπότες τη διαφωνία της με αυτή την «πολιτική ενέργεια», πέραν των άλλων επειδή στο Ισλάμ «δεν συνηθίζεται αυτός ο τρόπος απότισης φόρου τιμής στους νεκρούς».
Ινάσιο Λούλα, ο «πρεσβευτής» του Καλού
Με τη βοήθεια όμως του Youtube και των σύγχρονων πολυμέσων αποκαλύφθηκε σε χρόνο dt πόσο προσχηματική ήταν η δικαιολογία. Ενός λεπτού σιγή τηρήθηκε σε πληθώρα αθλητικών συναντήσεων στην Αραβική Χερσόνησο τον Ιανουάριο του 2015 με αφορμή τον θάνατο του Σαουδάραβα βασιλιά Αμπντάλα. Οχι μόνο σε διεθνείς ποδοσφαιρικούς αγώνες, αλλά και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Χάντμπολ, στο… Κατάρ.
Αξιόμαχο συγκρότημα με παρουσίες σε παλαιότερα Παγκόσμια Κύπελλα, η Σαουδική Αραβία κόντραρε στα ίσα τους Αυστραλούς κι έχασε 3-2 τον συγκεκριμένο προκριματικό αγώνα για το Μουντιάλ της Ρωσίας 2018. Αυτό που έμεινε όμως από το ματς ήταν η μύγα που… μύγιασε τους πάντες, αφού καλώς ή κακώς η μισή οικουμένη θεωρεί το σαουδαραβικό βασίλειο άτυπο οργανωτή και χρηματοδότη του Iσλαμικού Κράτους.
Κατά διαβολική σύμπτωση την ημέρα του αγώνα το Ισλαμικό Συμβούλιο της αυστραλιανής επαρχίας Βικτόρια απηύθυνε επίσημο αίτημα στην κυβέρνηση να θεσπίσει «ασφαλείς θύλακες συναθροίσεων και ανταλλαγής απόψεων» για τους 200.000 μουσουλμάνους της περιοχής, που κάποιοι φοβούνται ότι θα μετατραπούν σε εστίες μισαλλοδοξίας, ακόμη και… στρατολόγησης του ISIS.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου