Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Τον Απρίλιο του 1990 ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης σχηματίζει κυβέρνηση με οριακή πλειοψηφία ύστερα από την προσχώρηση του Θεόδωρου Κατσίκη από τη ΔΗΑΝΑ. Αλλωστε το ΠΑΣΟΚ είχε κάνει τα πάντα με τον περίφημο εκλογικό νόμο για να αποτρέψει την άνοδο του Μητσοτάκη στην εξουσία.
Το πολιτικό στίγμα της κυβέρνησης της ΝΔ ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης το έδωσε στις προγραμματικές δηλώσεις, οι οποίες παραμένουν ακόμη και σήμερα επίκαιρες. Σταχυολογούμε αποσπάσματα από τη συγκλονιστική ομιλία του στις 24 Απριλίου του 1990 και τις προφητικές του επισημάνσεις για την οικονομία και τον λαϊκισμό:
«Το Δημόσιο έχει χρεοκοπήσει. Είναι υπερχρεωμένο και δανείζεται για να καλύπτει μισθούς και συντάξεις. Οι δανειακές ανάγκες μας φέτος υπερβαίνουν το 21% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος. Σε θλιβερό επίπεδο βρίσκεται η παραγωγικότητα. Σταματημένες οι επενδύσεις. Λιπόθυμη η ανάπτυξη. Και αυτή, δυστυχώς, είναι μόνο η ορατή κορυφή του παγόβουνου, γιατί στο βάθος η κατάσταση είναι ακόμη πιο ζοφερή. Το σύστημα αξιών της ελληνικής κοινωνίας έχει διαβρωθεί. Η εμπιστοσύνη των πολιτών στο κράτος και την Πολιτεία έχει χαθεί. Το κύρος των θεσμών έχει τρωθεί. Η πολιτική, ως ύψιστη λειτουργία, έχει πληγεί από την αναξιοπιστία και την αφερεγγυότητα. Αν δεν υπάρξει άμεση και ριζική αντιμετώπιση όλων αυτών των καταλυτικών φαινομένων, κινδυνεύουμε και ως Εθνος και ως λαός.
Αυτή τη ριζική αντιμετώπιση εξαγγέλλει σήμερα η κυβέρνηση.
Εξαγγέλλουμε πολυμέτωπο αγώνα. Για την έξοδο από την κρίση, την ανόρθωση της οικονομίας, την ανάπτυξη με ποιότητα ζωής και σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον. Για τη διαρκή άνοδο της ευημερίας του λαού σε ένα εξελισσόμενο δημοκρατικό πλαίσιο κοινωνικής οργάνωσης, για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στους θεσμούς και το κράτος. Για την καθιέρωση παντού της αξιοκρατίας.
Για την κατοχύρωση της διαφάνειας στις διαδικασίες και τις αποφάσεις. Και ως επιστέγασμα την ενίσχυση του διεθνούς ρόλου και του κύρους της χώρας μας.
Αυτά, όλα μαζί εναρμονισμένα, αποτελούν τους άξονες της πολιτικής μας.
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
Κεντρική επιδίωξή μας είναι μία κοινωνία στην οποία η ανάπτυξη ταυτίζεται με τη δημιουργία. Η κοινωνική αλληλεγγύη και προστασία αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο αυτής της ανάπτυξης. Μία σύγχρονη, δίκαιη και έντιμη κοινωνία, στην οποία το δικαίωμα της επιλογής του ατόμου κατοχυρώνεται για να διευρύνεται έτσι η ελευθερία του. Γιατί η ελευθερία για μας αποτελεί το υπέρτατο αγαθό.
Οι ποιοτικοί στόχοι που τάσσουμε προσδιορίζουν ταυτόχρονα τον τρόπο της δράσης μας. Το νέο ύφος και το νέο ήθος της εξουσίας. Ο κεντρικός μας στόχος είναι ένας: Ο εκσυγχρονισμός της ελληνικής κοινωνίας, με μία δυναμική διαδικασία καινοτομιών σ’ όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής.
Η δημαγωγία, ο λαϊκισμός και η ασυνέπεια έπληξαν τις σχέσεις κράτους- πολίτη. Εμείς επιδιώκουμε την αναβάθμιση της πολιτικής πράξης και της πολιτικής ζωής. Και η αρχή γίνεται από εδώ, από τη Βουλή, από την Εθνική Αντιπροσωπεία, στην οποία αυτή τη στιγμή έχω την τιμή να απευθύνομαι.
Οπως πολλές φορές έχω τονίσει, το πρόβλημα της οικονομίας μας ήταν και μένει στη βάση του πολιτικό. Ηταν θέμα εμπιστοσύνης. Πρώτιστο λοιπόν μέλημα της κυβέρνησης είναι να αποκαταστήσει κλίμα εμπιστοσύνης και σταθερότητας. Και η εμπιστοσύνη έχει ήδη αρχίσει να αποκαθίσταται. Η σταθεροποίηση και η ανάπτυξη θα επιτευχθούν με τα μέτρα που προτείνουμε και που παίρνουμε.
Ας δούμε όμως την εικόνα της οικονομίας μας σήμερα, σε πολύ αδρές γραμμές.
Η οικονομική μας κατάσταση έχει περιγραφεί με τα μελανότερα χρώματα στις πρόσφατες εκθέσεις ΟΟΣΑ, ΕΟΚ, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της υπερκομματικής επιτροπής Αγγελόπουλου. Η Κοινότητα μάλιστα αναγκάστηκε να απευθύνει στον πρώην πρωθυπουργό, καθηγητή κ. Ζολώτα, διά του προέδρου της κ. Ντελόρ, την αυστηρότερη προειδοποίηση που έχει ποτέ κάνει σε κράτος-μέλος, στην οποία αναφέρεται ότι αν δεν ληφθούν επειγόντως δραστικά μέτρα, κινδυνεύει η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, αλλά και η συμμετοχή της στην πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης.
«Ξεκίνησα φιλελεύθερος, τερματίζω φιλελεύθερος»
Σε μία εκ βαθέων συνέντευξη στη Σταυρούλα Παναγιωτάκη για την Athens Voice, τον Μάιο του 2016, ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ απάντησε στο ερώτημα για το πώς θα τον κρίνει η ιστορία. Η απάντησή του συγκλονιστική:
«Δεν το γνωρίζω. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι έχω ήσυχη τη συνείδησή μου ότι στην πολιτική έκανα πάντα αυτό που θεωρούσα ότι ήτανε σωστό. Ξεκίνησα φιλελεύθερος και τερματίζω φιλελεύθερος. Θα με ικανοποιούσε να με θυμούνται ως έναν άνθρωπο που είχε την ειλικρίνεια και το θάρρος να αγωνιστεί γι’ αυτά που επίστεψε, που είχε την τύχη να μην αλλάξει ποτέ του, που είπε την αλήθεια στον λαό και δεν κορόιδεψε κανέναν. Αυτό θα ήταν ο μεγαλύτερος έπαινος που θα μπορούσε να μου αποδοθεί».
*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου